Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 30.03.2015.
12:20
Tanjug A

Šešelj mora nazad u Hag

Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je danas od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, saopštio je danas Haški tribunal.

twitter.com/@predsednikSRS
Veće tribunala u Hagu traži opozivanje odluke o Šešeljevom puštanju na slobodu

Žalbeno veće, takođe, poziva Pretresno veće da što je pre moguće, nakon što se Šeselj vrati u pritvorsku jedinicu, pruži stranama, Srbiji i Holandiji, mogućnost da budu saslušane u skladu sa Pravilom 65 B.

Od Pretresnog veća se traži i da nakon toga sprovede novu procenu uslova za Šešeljevo moguće ponovno privremeno oslobađanje, navodi se u saopštenju.

Žalbeno veće, na kraju, nalaže da uslovi Naredbe o privremenom puštanju na slobodu ostanu na snazi dok ne bude doneta naredba Sudskog veća kojom se ukida Šešeljevo privremeno oslobađanje u skladu sa sadašnjom odlukom.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je Žalbeno veće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog veća o privremenom oslobađanju Šešelja i odbaci njegov zahtev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

 - Šešelj nije potkrepio dokazima tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima - navodi se u podnesku koji je Bramerc uputio Žalbenom veću

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobadanje, ističe se u podnesku.

U takve aktivnosti ubrojane su Šešeljeve izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, što je izjavljivao u više navrata, pretnje osobama koje sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive za žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge njegovog privremenog oslobađanja zbog zdravstvenog stanja.

Prvostepeno veće je pustilo Šešelja na privremenu slobodu u novembru prošle godine.

On je optužen za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini u periodu od 1991. do 1993. godine.

U ukupno 14 tačaka optužnice, on se tereti za učešće u sistematskim i rasprostranjenim napadima na hrvatsko, muslimansko i drugo nesrpsko civilno stanovništvo u Istočnoj i Zapadnoj Slavoniji, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.

Odgovornost Šešelja se u osam tačaka optužnice kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti, a u šest kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.03.2015. 13:40
Ljudi na ovu temu na bljicu i koriru katastrofa od kom. piccoustih botova.
Ponedeljak 30.03.2015. 12:30
Hag može da se slika sa onom Vojinom slikom što imaju. Neka je stave tamo u zajedničku prostoriju.
Ponedeljak 30.03.2015. 12:59
Posledice Prokletog 5 oktobra..........Sve dok ti isti pucisti vladaju.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online