Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 31.03.2015.
11:37
Tanjug A

Dačić: Ne sedimo na dve stolice, imamo svoju

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da saradnja i dobri odnosi Srbije sa Ruskom Federacijom ne utiču na opredeljenost države za članstvo u Evropskoj uniji i poručio da Srbija "ne sedi na dve stolice, jer ima svoju stolicu".

Tanjug
Više sarađujemo sa NATO nego sa Rusijom, rekao Dačić na skupu

Na pitanje učesnika 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO) o njegovom stavu o regionalnoj bezbednosti, a kroz dobre odnose Srbije s Rusijom, Dačić je odgovorio da bezbednost u regionu treba da zavisi od bilateralnih odnosa zemalja regiona.

- Bezbednost treba da zavisi od naših bilateralnih odnosa i građenja međusobnog poverenja i zajedničkih interesa u regionu - rekao je Dačić.

Kada je reč o Rusiji, Srbija ima tradicionalne prijateljske odnose sa tom zemljom i ostalim slovenskim državama, podsetio je Dačić i poručio da to ne utiče na opredeljenje Srbije ka evropskim integracijama.

- Kod nas ne postoji dilema i ne postavlja se kao ultimativno pitanje da li Srbija ide u Evropsku uniju ili u ostale oblike ekonomskih integracija, poput evro-azijske unije. Nikada nismo imali takvu ideju, niti je nama Rusija to ikada tražila - podvukao je Dačić.

On je ponovio da Srbija želi da gradi dobre odnose i s jednima i s drugima.

Govoreći o vojnoj saradnji s Ruskom Federacijom, Dačić je ponovio da je Srbija vojno neutralna i dodao da je takva saradnja sa zemljama članicama NATO mnogo intezivnija od saradnje s ruskom vojskom.

- Bili smo neutralni i u vreme Tita, nismo bili članovi NATO ili Varšavskog pakta i zato je naša pozicija mnogo lakša i te pozicije se pridržavamo i danas. Nemamo vojne aranžmane s Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom, niti ćemo ih imati. Ima mnogo i neuporedivo više vojnih aktivnosti sa zemljama NATO, nego s Ruskom Federacijom, ali to nije vest, uglavnom je vest kada imamo vojnu vežbu s Rusijom - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, postoje predrasude i zablude u vezi s tim kakva je politika u Srbiji kada je reč o Rusiji i o određenim interesima Srbije koji se kose s njenim članstvom u EU.

- To je potpuno pogrešna slika. Mi ne krijemo svoje prijateljstvo s Rusima. Ne kriju ga ni mnoge vaše zemlje koje imaju mnogo veću ekonomsku razmenu s Rusima nego mi, a neke su tu razmenu i povećale otkako su joj uvedene sankcije. Mi imamo svoju stolicu i ne sedimo na dve stolice - poručio je Dačić učesnicima skupa.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.03.2015. 11:53
Дебељко ти хоћеш у ЕУ али народ Србије не жели у ЕУ . 95% народа Србије не жели у фашиистичку ЕУ и НАТО . Све државе које су ушле у ЕУ сада су дупло више задуженије а народ још горе живи.Дачићу колико те плаћа Вашингтон и Брисел да сваки дан спомињеш ЕУ .Слободане,Шешељу зашто нисте Дачића,Вучића и Николића обесили на прву бандеру .
Utorak 31.03.2015. 14:36
Данас ветар дува северо-запад! Сутра ћемо видети како! Само пази се, ако налети торнадо нај-ебао си!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online