Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 01.04.2015.
08:20
J. Arsenović - Vesti A

NATO bitka za srpske duše

"Budućnost Srbije leži u evroatlantskim integracijama, ali one će biti uspešne jedino ukoliko građani Srbije tome budu dali punu podršku", poručio je juče potpredsednik Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a Paolo Ali na skupu u Beogradu.

Tanjug
Teško bez podrške građana: Paolo Ali i Dragan Šormaz

- Kakva god bude bila budućnost Srbije u okviru evroatlantskih integracija, tome građani Srbije treba da pruže punu podršku jer u protivnom, taj proces neće uspeti - poručio je on na 88. Rouz-Rot seminaru PS NATO-a, čija je tema "Srbija, Zapadni Balkan i evroatlantska zajednica".

Pre govora zvaničnika Alijanse, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je ponovio da je Srbija vojno neutralna i da ne teži članstvu u NATO-u.

- Srbija želi produbljivanje saradnje na obostranu korist, iako ne namerava da postane član NATO-a, i poštujemo aspiracije za članstvo u NATO-u svojih suseda - rekao je Dačić.

Trodnevni skup PS NATO-a u srpskoj prestonici usledio je ubrzo nakon početka primene Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) Srbije sa Alijansom, koji je kod antinatovski raspoloženih građana izazvao žestok otpor. Otud ne čudi što su Demokratska stranka Srbije i Pokret Dveri juče pokušali da u Domu Narodne skupštine održe konferenciju za medije protiv IPAP i održavanja seminara, ali su u tome sprečeni.

Zbog toga su svoje protivljenje i zahteve vlastima da raspišu referendum ne samo za članstvo u Alijansu, već i za sporni IPAP, izneli u protestnom pismu koje su javno pročitali ispred zgrade najvišeg zakonodavnog doma.

Smeta rusko samopouzdanje

Paolo Ali smatra da je Evropa suočena s novom vrstom "ruskog samopouzdanja".
- Rusija je okupirala i anektirala deo teritorije druge države i nastavlja da pruža pomoć separatistima u istočnoj Ukrajini. To je fundamentalna pretnja posthladnoratovskom sistemu vladavine prava - smatra on.

"Svakome je jasno da je potpisivanje IPAP-a, kojim Srbija dobrovoljno ustupa svoju teritoriju, vazdušni prostor i infrastrukturu snagama NATO-a, svrstavanje naše zemlje u antirusku vojnu koaliciju, i to u trenutku kad je američkim takozvanim Aktom o prevenciji ruske agresije Moskvi praktično objavljen rat", upozoravaju ove stranke.

Član Starešinstva Pokreta Dveri Vladan Glišić je rekao da su oni neka vrsta uzbunjivača domaće javnosti.

- Pokušavamo da kažemo da IPAP nije običan sporazum, već da taj sporazum tektonski menja strukturu istorije i morala ovog naroda - rekao je Glišić.

Iz Skupštine Srbije je najavljeno da će seminar PS NATO-a otvoriti premijer Vučić, ali je tu ulogu umesto njega preuzeo Dačić. U skupštinskoj informativnoj službi "Vestima" je rečeno da im nije stiglo objašnjenje zašto je došlo do izmene, dok nam je Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević rekla da iz Vlade nije bilo najavljeno premijerovo učešće.

Preuzimajući ulogu domaćina, Dačić je bio izložen raznim pitanjima učesnika, pa je tako na pitanje poslanika iz Španije poručio da Srbija "ne sedi na dve stolice" i da se vojnoj saradnji Srbije sa Rusijom pridaje nepotrebno velika pažnja, dok je saradnja sa NATO-om učestalija i veća.

Zaboravljene garancije

Dačić je rekao da su prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, Vučić, Tači, Eštonova i on lično boravili u sedištu NATO-a. Tamo su im predstavnici Alijanse dali garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sever Kosova bez saglasnosti Kfora.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 01.04.2015. 10:25
70% običnog naroda je protiv NATO.... 60% običnog naroda je protiv ulaska u eu.... a "predstavnici naroda" u skupštini - 100 % za nato i eu ???? Jebbe lud zbunjenog....
Sreda 01.04.2015. 08:32
Dobre vesti : - "Srbija lagano klizi u Nato" "Srbija na korak od NATO alijanse" " Srpska policija po meri NATO"
Sreda 01.04.2015. 08:57
"Na korak smo do ulaska u NATO" , a uskoro i Srbija "nikad bliza Rusiji"...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online