Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.04.2015.
11:17
Tanjug A

Očekuje se obilna kiša: Štabovi u punoj pripravnosti

Načelnik Štaba za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić izjavio je jutros Tanjugu da su opštinski štabovi za vanredne situacije u Pomoravlju, Resavi i Levču u punoj pripravnosti u išcekivanju prognozirane obilne kiše i eventualnog izlivanja reka.

Tanjug
Cela Srbija u pripravnosti: Džakovi spremni

On je napomenuo da je sada sitacija na rekama u ovom delu Srbije, uključujući i Veliku Moravu, stabilna.

Vodostaj Velike Morave je u stalnom opadanju i jutros je kod Varvarina 197 centimatara, 47 manje nego juče, kod Ćuprije 307 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) je 489, tri centimetra manji, i kod Ljubičevskog mosta (Paraćin) 242 centimatra, 38 manje nego juče.

Stanovnicima sela Trešnjevica, Raševica i Sinjeg Vira u opštini Paraćin, prave probleme potoci sa planine Juhor.

Lokalna samouprava u Jagodini je delimično sanirala i osposabila put za autobuski saobraćaj kroz centar sela Šuljkovac koga je oštetilo klizište, napomenuo je Kušić.

Štab za vanredne sitaucijue Paraćina, upozoren na obilne kiše danas i sutra i mogućnost izlivanja reka Crnice i Grže, koje su u maju prošle gdine izavale katastrofalne poplave, naložio je pripravnost preduzeća, mehanizacije i ljudstva a u Davidovcu odredio mesta evakuacije stanovništva.

To su prostorije Osnovne škole i Sportskog kluba, a u pripravnosti je stavljen i minibus u slučaju evakuacije, stoji u saopštenju Štaba. Komunalnoj inspekciji je naloženo da obilazi kritične lokacije, propuste i mostove na vodotokovima drugog reda i u slučaju uočavanja mogućih zagušenja da oabveste J.K "Vodovod" da ukloni prepreke: smeće, zemlju, stabla, grane...

Komunalna inspekcija će vodotoke danas i sutra obilaziti do noćas u 24 sata, a od 24 sata do sedam sati ujutru to će raditi policija, navodi se u saopštenju.

U pripravnosti i mehanizacija i ljudstvo

Poverenci Civilne zaštite su upozoreni da na svom teritoriju prate stanje na vodotocima a "radi preduzimanja potrebnih mera Direkciji za izgradnju grada, J.P "Vodovod" i Javnom komunalnom preduzeću je naloženo da u pripravnost stave svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo".

Povereniku Civilne zaštite i predsedniku Mesne zajednice Davidovac naložena je veća pripravnost narednih dana i obezbeđenje 15 volontera, koji će u slučaju opasnosti od izlivanja rečice Grze "biti angažovani na uzbunjivanju i obaveštavanju meštana a lokacije za evakuaciju su prostorije Osnovne škole i Sportskog kluba. U pripravnosti za evakuaciju biće minibus", stoji u saopštenju.

Volonteri će pomagati meštanima u slučaju evakuacije, puniti džakove i tvrđivati kritična mesta na levoj i desnoj obali reke.

U saopštenju se ističe da Štab postupa po naređenju Odeljenja sektora za vanredne situacije za Pomoravski okrug u Jagodini i na osnovu upozorenja Republičkog hidrometereološkog zavoda Srbije.

Reke pod prismotrom

Pojačana je pripravnost i uvedeno stalno dežurstvo uz reke Resavu kroz Svilajnac, Belicu i Lugomir u Jagodini, koje su takođe lani izazvale katastrofalne poplave u ovim gradovima.

U Opštinskim Štabovima Jagodine, Sviljanca i Paraćin, rekli su Tanjugu, da su lokalne samouprave od prošlogodišnjih poplava "dosta uradile na čišćenju kritičnih mesta "uskih grla" i regulaciji Crnice, Resave i Lugomora, a u opštini Ćuprija reke Ravanice".

Ovi radovi, ukoliko dođe do obilnih kiša znatno će ubrzati protok vode i umanjiti  izlivanje ovih reka, ocenjuju oni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online