Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.04.2015.
07:45
M. Roknić - Vesti A

Zločinac u hrvatskoj vladi?

"Pod punom moralnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da je ministar Tihomir Jakovina učestvovao u jedinicama za egzekuciju srpskih civila. Boravio je u mučilištu Jodno, koja je bila referentna tačka tog užasa, dakle, nesumnjivo je činio teške zločine. Vašim islednicima stojim na raspolaganju", piše u pismu koje je nedavno od Srbina iz Siska dobio Vladimir Vukčević, srpski tužilac za ratne zločine, a koje je objavio zagrebački nedeljnik "Nacional".

Tanjug/AP
Vukčević dobio pismo od Srbina iz Siska

Identitet autora pisma nije objavljen iz razumljivih razloga, ali se zna da je bio svedok u procesu protiv Vladimira Milankovića, ratnog sisačkog policijskog moćnika koji je prošle godine jedini osuđen zbog ubistva stotina Srba u tom gradu. Među žrtvama je i otac autora pisma. On optužuje za ratne zločine i Tihomira Jakovinu, ministra poljoprivrede i šumarstva u hrvatskoj vladi, tražeći od srpskog tužilaštva za ratne zločine da pokrene krivični postupak protiv njega.

Autor pisma otkrio je "Nacionalu" identitet svedoka sa suđenja Milankoviću i Dragi Bošnjaku, koji je oslobođen u tom procesu, i koji takođe tvrdi da je ministar Jakovina ratni zločinac kojeg su zvali "koljač s Jodnog".

Optužbe ni u zapisnik

Autor pisma tužiocu Vukčeviću napominje da se o ulozi ministra Jakovine u zlostavljanjima i ubistvima sisačkih Srba mnogo toga čulo na suđenju Milankoviću, ali da ništa nije uneto u zapisnik, a da je Drago Bošnjak smišljeno predložio Jakovinu za svedoka da bi sebe spasao, što mu je na kraju i uspelo!
- Bošnjak je, zapravo, nekoliko puta hteo da poruci: "Šta ja radim u sudnici ako uz mene nije i Jakovina?" Zato ga je i predlagao za svedoka - tvrdi autor pisma upućenog Vukčeviću.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, Vukčevićevi saradnici su tim povodom u prošlog ponedeljka boravili u Zagrebu i razgovarali sa autorom pisma. On je zaobišao hrvatsko tužilaštvo jer je iz dosadašnjeg iskustva uveren da bi takva incijativa završila u fioci, baš kao što se u Hrvatskoj svojevremeno čitavu deceniju odugovlačilo s procesuiranjem Đure Brodarca (koji je u međuvremenu umro u istražnom zatvoru), Drage Bošnjaka i Vladimira Milankovića. I taj proces je pokrenut u Hrvatskoj na inicijativu srpskog tužilaštva koje je raspolagalo ozbiljnim dokazima o ubistvima Srba početkom devedesetih godina u Sisku.


Jeziva mučenja

U optužnici protiv Milankovića i Bošnjaka precizno se opisuje šta su pripadnici "Vukova" činili. Tako je naveden slučaj Pere Dragojevića koga su 18. avgusta 1991. izvukli iz kola i odveli u prostorije Kriznog štaba. Tamo su mu naredili da izuje čarape i da ih sam sebi stavi u usta. Dvadesetak "Vukova" tuklo ga je uz povike "ubij četnika". Jezivo mučenje trajalo je tri dana, a Dragojević je pokušao da se ubije strujom. Međutim, utičnica nije bila bila pod naponom.

Indikativno je da je na tom suđenju oslobođen optužbi Drago Bošnjak, koga je optužnica teretila da je kao pripadnik specijalne sisačke policijske jedinice "Vukovi", s više "nepoznatih" saboraca organizovao i predvodio grupu koja je nezakonito hapsila i mučila sisačke Srbe te ubila osam od ukupno 24 žrtve. Upravo je Bošnjakov advokat na suđenju tražio da kao svedok bude ispitan ministar Jakovina, u ratno vreme pripadnik zloglasnih "Vukova". Predstavnici Državnog tužilaštva protivili su se saslušanju ministra koji je u medijima potvrđivao da je bio pripadnik "Vukova" i da je ponosan na sebe i saborce.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online