Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.04.2015.
22:14
Blic A

Šok u Železnicama: Objavili spisak za davanje 3.019 otkaza

Rukovodstvo "Železnica Srbije" napravilo je spisak viška radnika, objavilo ga na sajtu preduzeća, a zatim posle nekoliko sati uklonilo.

Reuters/I.F.
Radnici "Železnica" u panici: Ko ide, a ko ostaje?

To je učinjeno bez znanja resornog ministarstva. Na spisku prekobrojnih, u koji je "Blic“ imao uvid, pored 3.018 zaposlenih našao se i bivši direktor "Železnica“ Dragoljub Simonović, ali i bivši direktor Milovan Marković i aktuelni izvršni direktor Nenad Kecman.

Radnici "Železnice“ bili su šokirani kada je u petak, 3. aprila, na zvaničnom sajtu preduzeća osvanula dokumentacija sa podacima o njihovom budućem rasporedu u četiri nova preduzeća koja će biti formirana u junu.

Ministarku preskočili

O pravljenju spiskova ništa nije znala ni ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. Ona kaže da se radi na aktima kojima se ingerencije izvršnih direktora smanjuju.

- Ako su vaša saznanja tačna, onda je potez sa spiskovima opstrukcija promena - kaže Mihajlovićeva.

Potpuni haos je nastao kada su brojni radnici pronašli svoja imena na spisku onih koji će biti prebačeni u firmu AD "Železnice Srbije“, koja će, kako je predviđeno planom reorganizacije, služiti kao "garaža“ za višak zaposlenih. Za manje od sat vremena u "Železnicama“ su se usijali telefoni predstavnika sindikata.

- Očajni su, zovu i dalje. Ne možemo da im objasnimo da će se podela zaposlenih tek raditi i da to neće moći bez sindikata - kaže predsednik sindikata Perica Đorđević.

Prema saznanjima "Blica“, dokumenta o preraspodeli zaposlenih objavljena su uz odobrenje direktora Miroslava Stojčića, ali su posle sastanka sa sindikatima povučena sa sajta. To je urađeno po nalogu Nenada Kecmana, izvršnog direktora, koji se takođe našao na spisku prekobrojnih.

U "Železnicama“ tvrde da je objavljivanje imena bila zakonska obaveza i da je tu odluku usvojio Odbor direktora još 31. marta. Ne kažu zašto su spisak povukli.

- To je nacrt i predlog, a ne nekakvo konačno rešenje. Nisu utvrđivani nikakvi „prekobrojni“, samo je sagledan broj radnika koji do 2020. godine ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, što je tek jedan od načina rešavanja pitanja zaposlenih na "Železnici“ - bio je odgovor koji je "Blic“ dobio iz tog preduzeća.

Prema podacima iz spiska, od prvih sedam imena samo dvojica ispunjavaju taj uslov. Ostalima nedostaje mnogo više od pet godina do penzije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online