Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.04.2015.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Tomina drama nad Jadranom

Avion Vlade Srbije, kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa državnom delegacijom putovao u Vatikan, u službenu posetu Svetoj stolici, morao je zbog kvara na motoru da se vrati i prinudno sleti na beogradski aerodrom.

Tanjug/AP
Iz Beograda u Beograd: Avion Vlade Srbije doleteo s motorom manje

Prema svedočenju putnika, motor je otkazao dok je falkon 50 leteo iznad Jadranskog mora. Savetnica predsednika za medije Stanislava Pak koja je bila u avionu, izjavila je da su u jednom trenutku bukvalno padali kao kamen.

A. Čukić
Živ i zdrav: Tomislav Nikolić

U Beograd preko Jasenovca

Predsednik Nikolić planirao je da papi Franji pokloni reprint Dušanovog zakonika, kao i da kardinala Pjetra Parolina odlikuje Ordenom Republike Srbije na lenti. Srpsku javnost više interesuje da li će Nikolić ponoviti poziv papi da poseti Srbiju, koji je upućivao još Slobodan Milošević, a potom i sve vlasti od 2.000.
Papa, međutim, ne dolazi ako nema i poziv zvanične crkve, a poznato je da ga SPC još nije uputila. Često se ističe da put do Srbije papu vodi preko Jasenovca i poklonjenja žrtvama ustaškog zločina, a i kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca je tačka sporenja.

- Samo zahvaljujući velikom profesionalizmu i izuzetnom umeću našeg pilota izbegnuta je tragedija. Verujte da sam još u šoku i, što se nas iz Predsedništva tiče, ubuduće ćemo koristiti redovne linije. Slavićemo ovaj dan kao drugi rođendan - rekla je Pakova.

U momentu kada je jedan motor u avionu okazao, falkon se nalazio na visini od od 10.000 metara, a propao je skoro dva kilometra.

Leteli smo po avionu

- Čulo se kao da je nešto puklo kad smo bili na 10.000 metara i onda smo počeli okomito da padamo nosom aviona nadole. To je trajalo nekoliko minuta. Onda su piloti uspeli da aktiviraju druga dva motora - ispričao je Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije.

Antić ističe da su avionu svi bili prisebni, a posebno predsednik Tomislav Nikolić.

U Predsedništvu kažu da je ispoštovana procedura i da se avion bezbedno vratio na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Letelica sa državnom delegacijom poletela je sa istog aerodroma oko osam sati, a bilo je planirano da na aerodrom u Rimu sleti u 9.20. Do otkazivanja jednog od tri motora koje ima falkon došlo je negde oko devet časova.

- Letelica je postala nestabilna, tresla se, mi smo bukvalno leteli po avionu. Tvrdim da smo ostali živi samo zahvaljujući pilotu - posvedočio je savetnik predsednika Ivan Mrkić, a u avionu je bila i savetnica Jasmina Mitrović-Marić.

Zbog havarije poseta Vatikanu je otkazana, a predsednik Nikolić je odmah uputio pismo izvinjenja papi Franji. Predsednik je izrazio nadu da će se u najkraćem mogućem roku poseta realizovati, a već se vode razgovori kako bi se utanačio novi datum.

Blagoslov patrijarha

Nikolić je putovao u Vatikan na poziv pape Franje, a trebalo je da razgovara i sa državnim sekretarom Svete stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, sekretarom Svete stolice za odnose sa državama nadbiskupom Polom Galagerom i šefom Odseka za Zapadni Balkan monsinjorom Henrikom Jakodzinskima.

Ostalo je nedorečeno šta je bio neposredni povod za poziv Nikoliću, ali je iz predsednikovog kabineta najavljeno da će šef srpske države papi preneti i "pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve koji su od zajedničkog interesa". Dan pre odlaska u Vatikan, predsednik Nikolić bio je kod srpskog patrijarha Irineja od kojeg je i dobio blagoslov za posetu Svetoj stolici.

Ovo ne bi bio prvi susret Nikolića i pape, jer je predsednik Srbije bio na ustoličenju marta 2013. Odnosi Srbije i Vatikana su poslednjih decenija bili promenljivi, a Beograd ne može da zaboravi da je verska država prva priznala nezavisnost Hrvatske i Slovenije, dva dana pre nego što će to učiniti zemlje Evropske unije. Ipak, Vatikan je 1999. osudio vojnu intervenciju na tadašnju SRJ, a takođe nije priznao nezavisnost Kosova.

Kraj Avio-službe?

Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala TangoSix, postavlja pitanje da li će poslednji incident predstavljati kraj Avio-službe Vlade Srbije?
- Izjave koje odražavaju nepoverenje ljudi iz Predsedništva sasvim sigurno će ostaviti ozbiljnije posledice na Avio-službu. Neverovatan je niz od sedam većih incidenata u poslednjih pet godina od kojih su barem tri bili otkazi motora - napisao je Vojinović.

Zbog falkona i ranije otkazane posete

Službeni let u neizvesnost


Vladina Avio-služba raspolaže sa lir džetom iz 1991. godine i falkonom iz 1981. sa kojim je često bilo problema.

Tako je u decembru 2012. godine tada premijer Ivica Dačić krenuo falkonom na Kipar, ali je ustanovljen kvar, pa je delegacija čekala nabavku novog dela. Probleme sa istom letelicom imao je i tada potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić koji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata morao da se vrati u Srbiju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

I bivši premijer Mirko Cvetković zbog kvara iste letelice svojevremeno nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU. Nešto ranije, decembra 2010. Cvetković je poleteo u službenu posetu Bugarskoj i morao je da se vrati nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese.

Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru falkona koji je otklonjen. I Vuku Jeremiću, bivšem šefu srpske diplomatije, dogodilo se da je u povratku iz Pariza marta 2011. morao da čeka duže od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar.

POVEZANE VESTI

Subota 18.04.2015. 09:55
Sad se prinudno prizemljio a sledeci put ce prinudno da se srusi!
Subota 18.04.2015. 10:09
papu put u srbiju vodi preko Jasenovca ? Ne...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online