Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 18.04.2015.
05:00
J. L. Petković - Vesti A

Fijasko Zapada na Kosovu

Stepen demokratije na Kosovu je nizak, korupcije visok, a uloga EU neadekvatna, kaže za "Vesti" Andrea Lorenco Kapusela, bivši direktor ekonomskog odeljenja Međunarodne civilne kancelarije (MCK) na Kosovu najavljujući svoju knjigu u kojoj se bavi ovo temom.

Vesti/Evropska komisija
Andrea Lorenco Kapusela

Hoće li Vaša knjiga promeniti stavove Zapada o Kosovu?
- Nisam siguran, pretpostavljam da će je pročitati nekolicina koja je zainteresovana za Kosovo, a oni već znaju da međunarodna intervencija nije uspela da ostvari svoje ciljeve. Nadam se da će to otvoriti debatu o tome. Bez obzira na to da li je moja analiza tačna, korisno je razgovarati o tome zašto su UN, Zapad i EU ostvarili tako malo uprkos tolikim političkim i finansijskim ulaganjima. Nadam se da će mnogi biti iznenađeni kad pročitaju šta sam napisao.

Verujem u građane

Može li se vaša knjiga koristi kao polazna tačka za neke istrage?
- Ona ne sadrži nikakve nove činjenice o korupciji, ali ukazuje na mnoge od njih i nudi tumačenje. Takve činjenice garantuju istrage, ali nijedna o kojima sam govorio nije istraživana. Euleks nije baš pokušavao da suzbija korupciju, a kosovski pravosudni sistem je nesposoban da to uradi. Ne mislim da će mnogo istraga o korupciji biti otvoreno jer je Euleks izgubio izvršnu vlast, ali se nadam da će pritisak građana Kosova na domaće pravosuđe to da promeni.

Knjiga se bavi demokratijom, korupcijom i ulogom EU. Kako biste ih opisali?
- Niska demokratija, visoka korupcija i neadekvatna uloga. Jedan od glavnih neuspeha međunarodne zajednice jeste što nije učinila dovoljno da ojača demokratiju na Kosovu. Uradila je malo više na pisanju zakona, ali su oni zaobilaženi kada su bili "nezgodni".

Utisak je da su funkcioneri EU i SAD pomogli cvetanju korupcije, da su su prvi izbegavali te zakone...
- Možda oni nisu bili prvi koji su zaobilazili zakone, ali su dozvolili kosovskoj eliti to da radi. Na primer, prošle godine jedan evropski ambasador priznao je da je u 2010. međunarodna zajednica "zatvorila oči" na izbornu prevaru. Međunarodna zajednica nije mogla da uradi ništa gore za razvoj kosovske demokratije nego da zatvara oči pred manipulacijama u velikim razmerama prvih opštih izbora od proglašenja nezavisnosti.

Ima li među tim predstavnicima EU i SAD onih čiji bi rad pravosuđe trebalo da istraži?
- Ne znam nikoga, osim možda bivšeg američkog ambasadora, ne zbog toga što sam siguran da je on učinio nešto protivzakonito, ali na osnovu onoga što je izašlo u štampi o njemu, bilo bi pametno da njegova vlada pažljivo pogleda šta je on radio na Kosovu. Sasvim je verovatno da je među više hiljada međunarodnih zvaničnika koji su služili na Kosovu neko možda koristio svoj položaj za ličnu dobit. Bilo je nekoliko slučajeva, mislim da jedan zvaničnik UN pobegao sa nekoliko miliona evra, na primer.

Oluja u šoljici čaja

Kako ocenjujete ishod istrage o navodima bivše tužiteljke Marije Bamije?

- Verujem da je to bila oluja u šoljici čaja. I prilično nesrećna jer su te optužbe bile smetnja glavnom problemu, a ugled onih koje je optužila nepotrebno je potamljen. Nikada nisam smatrao njene optužbe verodostojnim, napisao sam i zašto. Izveštaj Žan-Pol Žaka ih je uglavnom odbacio, zaključivši da ni Euleks ni Brisel nisu nastojali da pokriju skandal. Ipak, Žak je pronašao mnogo primera lošeg upravljanja, nestručnosti i konfuzije u načinu kako je Euleks izašao na kraj sa celom aferom, što se poklapa sa mojom analizom.

POVEZANE VESTI

Subota 18.04.2015. 10:05
Smešni su ovi "bivši"... kako koji ode sa funkcije - tako doživi "prosvetljenje" i kaže istinu... Nešto slično kao onaj francuz što je skoro bio u pašaluku - i koji je valjda prvi među okupatorima ušao na KiM posle agresije "nato" ? dok je bio na KiM - sve mu bilo potaman, kad su prestale prinadležnosti - savest proradila ? hahahahhaa.... 'oće to....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online