Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 18.04.2015.
18:12
Tanjug A

Protest opozicije u Prištini: Dajemo Vladi dve nedelje fore!

Više hiljada ljudi učestvovalo je danas u protestnoj šetnji u Prištini, u organizaciji tri opozicione stranke, koje su dali vladi rok od dve nedelje da ispuni zahteve opozicije.

Reuters
Protest opozicije u Prištini (foto ilustracija)

Učesnici protesta tražili su smanjenje cene električne energije, neuplitanje vlade u rad Ustavnog suda i javnog servisa RTK i da se ne dozvoli formiranje Zajednice srpskih opština.

Protestna šetnja bila je mirna, a po nekim medijima i organizatorima skupu je prisustvovalo oko 20 hiljada građana.

Protestna šetnja počela je u 14 sati ispred hotela Grand u centru Prištine, odakle su demonstranti krenuli ka Ustavnom sudu.

U znak neslaganja sa uticajem vlasti na Ustavni sud, okupljeni su deo zgrade Suda obojili u crno što, kako su rekli, simbolično znači da je “pravosuđe na Kosovu zavijeno u crno”, a zatražena je i ostavka predsednika Ustavnog suda Envera Hasanija.

Nakon Ustavnog suda, okupljeni su se uputili ka zgradi Energetske korporacije Kosova gde su zahtevali smanjenje cene struje i razresenje borda KEK-a.

Ispred zgrade KEK-a izveden je simbolicni akt lomljenja strujomera, zbog nepravde koje se cini platišama sa enormono visokom cenom struje.

Učesnici protesta uzvikivali su "Lopovi u zatvor, a ne u Vladu", "Sa lopovima nema države", a nosili su i zastave zastave takozvane velike Albanije.

Učesnici protesta su zatim krenuli ka RTK-u, gde su izveli performans uz veliki megafon i parole " RTK je naša, a ne vlade" o "RTK je naša, a ne Kadrija Veselija".

Poslanica Samoopredeljenja je kao glavne krivce za stanje u RTK označila direktora RTK Mentora Salju i glavnog urednika Muafila Limanija, i zatražila, u ime demonstranata da ih Bord RTK odmah razresi dužnosti.

Demonstranti su se zatim uputili do trga Skenderbeg ispred zgrade vlade Kosova, gde su se okupljenima obratili lideri opozicionih stranaka.

Na govornici se prvi pojavio lider Inicijative za Kosovo Fatmir LJimaj koji je okupljenima poručio da su pokazali da je narod država, a vlast, političke partije koje su u koaliciji.

Ljimaj je rekao da su Isa Mustafa i Hašim Tači vlast dobili obmanom i krađom glasova i zatražio od naroda Kosova da im oduzme poverenje.

Demonstranti su pokazali da narod želi "oslobođenje od zarobljivanja države Kosovo", rekao je LJimaj i dodao da će vladi Kosova biti dat rok da ispuni zahteve opozicije i naroda.

Haradinaj: NE kriminalnim radnjama

Potom se demonstrantima obratio lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je rekao da su se okupili "jer je drzava Kosovo zarobljena od vlade Kosova".

- Došli smo danas ovde da kažemo vladi da ne može da koristi vlast za interese kriminalnih grupa i došli smo danas ovde da kazemo da ne može da bude selektivne pravde. Mi se nećemo zaustaviti. Mi želimo razvoj privrede, razvoj svih građana Kosova, ali danas ćemo reći ne monopolima na Kosovu, ne oligarhiji na Kosovu i ne svemu što je destruktivno - rekao je Haradinaj.

- Mi dajemo vladi Kosova rok od dve nedelje da ispuni zahteve opozicije u suprotnom ćete se suociti sa narodom - dodao je Haradinaj.

Lider Samoopredelenja Visar Imeri je okupljenima rekao da je današnji protest ima za cilj da "budzet Kosova bude u funkciji naroda, a ne u džepovima vlasti".

Skup je protekao mirno, javio je dopisnik Tanjuga iz Prištine.

Ovo je treći protest opozicije u ovoj godini.

Na prethodna dva protestovalo se protiv bivšeg ministra Aleksandra Jablanovića, a danas su tražene ostavke ministra pravde Hajredina Kućija, predsednika Ustavnog suda Envera Hasanija i Upravnog odbora Regulatorne energetske agencije.

Jahjagin apel

Kosovska predsednica Artifeta Jahjaga pozvala je juče učesnike protesta da njihovo okupljanje protekne bez nasilja. Ona je za RTK rekla da je protest neprikosnoveno pravo svakog građanina.

- Želim da apelujem na vas da protest protekne u miru i bez nasilja - poručila je Jahjaga.

POVEZANE VESTI

Subota 18.04.2015. 18:15
ma vidi ti to , zbog Toga je Tachiju draze u srpskom zatvoru no na slobodnom Kosmetu , eeee tako ce te vi svi proci , jedan po jedan a rest u Bojanu ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online