Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.04.2010.
11:11 >> 17:50h
Tanjug A

Pronađeno rešenje za samit u Sarajevu

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio je danas da je dobio saglasnost i Beograda i Prištine da učestvuju na neformalnom samitu u Sarajevu u junu, bez isticanja državnih simbola.

Model koji bi trebalo koristiti je model ''GIMNIK'', korišćen za održavanje jednod skupa u Pragu, na kojem zvaničnici nisu bili predstavljeni državnim simbolima i atributima, već samo imenima, rekao je Fratini u Prištini posle susreta sa ministrom spoljnih poslova samoproklamovane repubike Kosovo Skenderom Hisenijem.

Fratini je kazao da će se o tom predlogu na kraju konsultovati sa zvaničnicima Španije, koja trenutno predsedava Evropskom unijom. Italijanski šef diplomatije je ranije u toku dana razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, koji je prihvatio model ''GIMNIK''.

Odlični odnosi dve zemlje: Jeremić i Fratini
 



Fratini je dodao da postoje još neki detalji o kojima će se raspravljati, među kojima je i pitanje da li će UNMIK biti predstavljan u Sarajevu.


"Po meni, šef UNMIK Lamberto Zanijer morao bi da prisustvuje konferenciji", istakao je Fratini.


Jeremić je ocenio da je Srbija oko organizacije sarajevske konferencije pokazala konstuktivnost i naglasio da veruje da će biti pronađeno rešenje koje će omogućiti da svi učestvuju na skupu u Sarajevu.


Fratini: Situacija sa telefonima osetljiva

 

Vuk Jeremić je rekao da se radi na ponovnom uspostavljanju signala srpskih telefonskih operatera na delu Kosova gde žive Srbi i da se paralelno s tim odvijaju i diplomatske aktivnosti kako bi se rešio taj problem.

Fratini je napomenuo da u ovako osetljivoj situaciji svaki potez mora biti dobro promišljen i ocenio da treba hitno sprovesti tehnička rešenja kako problem ne bi eskalirao, a ne praviti od toga političko pitanje.

"Ne sme biti nepromišljenih poteza o kojima se prethodno strane nisu konsultovale", rekao je šef italijanske diplomatije.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga da li ima istine u špekulacijama da je Priština blokirala srpske operatere zbog toga što Kosovo nije uspelo da dobije pozivni broj, Jeremić je odgovorio da kada je reč o pozivnom broju "tu nema nikakvog kompromisa jer je pozivni broj rezervisan za države".

"Građani ne smeju biti taoci neuspeha privremenih vlasti u Prištini u međunarodnoj areni“, naglasio je Jeremić.

"Ja zato verujem da će Priština pokazati jednu dozu spremnosti da se ovom problemu razumno pristupi", istakao je ranije Jeremić. On je poručio da postoje "crvene linije koje se ne mogu preći bilo kakvom dozom dobre volje".


"To su linije međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Kosovo ne može nigde biti predstavljeno na način suprotan Rezoluciji 1244, koji podrazumava ulogu koju je UNMIK igrao od 1999. do sada", objasnio je Jeremić.


Jeremić je ukazao da je stav Srbije - nema UNMIK, nema Kosova.


"Verujem da ćemo zajedničkim angažovanjem i konstruktivnim pristupom pronaći rešenje koje će omogućiti da se svi zajedno pojavimo u Sarajevu", rekao je Jeremić.


On je zahvalio italijanskoj vladi što se aktivno angažuje u ovom procesu. "Verujem da ćemo se naći svi zajedno u Sarajevu", zaključio je Jeremić.

Jeremić i Fratini su razgovarali i o političkim i ekonomskim odnosima dve zemlje, ocenivši da su oni veoma dobri. Najavili su da će samit vlada Italije i Srbije biti održan u oktobru u Beogradu.

Fratini je rekao da Italija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i dodao da će dva važna datuma za Srbiju u tom procesu biti utanačena u narednih nekoliko nedelja - pitanje podnošenja kandidature za članstvo u EU i ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Jeremić je podsetio da je Italija prvi trgovinski partner Srbije, a govoreći o samitu dve vlade, izrazio očekivanje da će na njemu učestvovati i premijer Italije Silvio Berluskoni i veliki broj italijanskih ministara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online