Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.04.2015.
09:01
J. L. Petković - Vesti A

Amerika Prištini preti Rusijom!

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rap kazao je da ako kosovska skupština ne bude formirala specijalni sud za zločine OVK, SAD se neće suprotstaviti nameri da se sud formira pod okriljem UN, što već duže vreme traži Rusija.

A. Čukić
Suočavanje sa posledicama: Priština

Rap je ocenio da to ne bi bilo dobro za budućnost Kosova, i da je potreban kredibilan specijalni sud koji će "očistiti vazduh".

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson nedavno je poručila da bi u slučaju da kosovski poslanici ne izglasaju formiranje suda, to značilo kraj prijateljstva Vašingtona i Prištine.

Kosovske vlasti bi time izbile argumente za dalju američku podršku, a dalja zaštita bi za diplomate iz SAD značila otvaranje i suočavanje sa posledicama koje za njih višestruko prevazilaze temu Kosova.

Zato je Džejkobsonova poručila da će u tom slučaju SAD biti nemoćne da blokiraju inicijativu Rusije u vezi tog pitanja - "koje će biti politički opasnije po Kosovo".

- Dozvolite mi da budem jasna: mi smo, kao SAD, blokirali do sada pokušaje Rusije za osnivanje Tribunala u okviru SB UN, ali ako ne uspete u Skupštini Kosova da donesete zakon o specijalnom sudu, moja zemlja neće više blokirati taj proces - bila je izričita Džejkobsonova.

O Specijalnom sudu bi trebalo da se glasa u prvoj polovini maja, a za to su, osim povratka Srba u poslaničke klupe, potrebni glasovi dve trećine poslanika (jer se glasa o usvajanju ustavnih amandmana), odnosno 81 od ukupno 120, što znači i da bi opozicija morala da glasa.

Nedavno je Ustavni sud u Prištini objavio da amandmani koji se odnose na formiranje specijalnog suda za ratne zločine nisu protivustavni. U znak neslaganja opozicija je na protestima u subotu deo zgrade Ustavnog suda obojila u crno i tražila ostavku njegovog predsednika Envera Hasanija.

Tači može u Beograd, ali u zatvor

U odgovoru Hašimu Tačiju na zahtev za dolazak u Beograd, Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda u Prištini, napisao je da protiv njega postoji pravosnažna sudska presuda i da bi, ako dođe, bio priveden. Tači je 1997. u odsustvu osuđen na 10 godina zatvora, a presudu je u martu 1999. potvrdio Vrhovni sud Srbije. Omladinski odbor za obrazovanje opozvao je poziv Tačiju za učešće na konferenciji u Beogradu zbog, kako tvrde, pritisaka i pretnji.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.04.2015. 09:39
Može da se formira bilo koji sud ali iskustvo pokazuje da su samo Srbi "krivi za sve" i sa sudom i bez suda . Tako su zacrtali Američki zliko.ci .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online