Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.04.2015.
06:46
J. Arsenović - Vesti A

Srbija umorna od strpljenja

Četvoročasovni razgovor srpskog i kosovskog premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u Briselu okončan je bez značajnijeg dogovora u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine. Vučić je posle sastanka izjavio da je "ostvaren skroman napredak". Konkretno, postignut je samo dogovor da se otvore dva nova administrativna prelaza.

Tanjug
Malo o regionu, malo o Kosovu: Učesnici sastanka u Briselu

- Jedan od tih prelaza će biti prema Raškoj, a drugi u opštini Medveđa - objasnio je Vučić, dodajući da je otvaranje jednog od prelaza tražila beogradska strana, a drugog prištinska.
Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, međutim, tvrdi da su drugi po redu razgovori Vučića i Mustafe bili uspešni.

- Prema mojim saznanjima, njihova finalizacija će se videti početkom maja, kada će uslediti još jedna runda razgovora, i kada će se sve to rezultirati drugim okvirnim sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - kaže Janjić.

Zaustavljena privatizacija?

"Postigli smo dogovor da se zaustavi privatizacija firmi na severu Kosova, a u sklopu razgovora o povratku srpskih poslanika u kosovsku skupštinu", rekao je Vučić, ne precizirajući uzročnu-posledičnu vezu.

Na drugoj strani, Isa Mustafa je, nakon ove runde dijaloga, kazao da će predstavnici Srba sa severa Kosova od sada biti uključeni u proces privatizacije.

U izjavi za "Vesti" on tvrdi da je međunarodni pozivni broj "383" za Kosovo već gotova stvar, ali da će se svi iskoraci i u oblasti energetike i formiranja Zajednice srpskih opština naći u drugom okvirnom sporazumu, jer se nastoji da se izbegnu sektorski sporazumi, kao što je to bio slučaj u ranijoj fazi dijaloga kada se pregovaralo oko ličnih dokumenata, diploma ili katastra.

Beogradu je posebno stalo da se što pre načini napredak u pregovorima, kako bi u junu konačno moglo da bude otvoreno prvo poglavlje u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

- Nama je jasno da ste se vi umorili od proširenja, ali smo se mi umorili od strpljenja - poručio je Vučić evropskim zvaničnicima u Briselu, ističući da je po prvi put u anketama u Srbiji zabeležen pad podrške evropskim integracijama.

Komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han je nakon razgovora sa Vučićem rekao da se otvaranju poglavlja protivi grupa neodlučnih zemalja. Iako Han nije naveo o kojim zemljama je reč, javna je tajna da je prva među njima Nemačka, a da je slede Velika Britanija, Holandija i Belgija. Ove zemlje insistiraju da se prvo otvori poglavlje 35, koje je vezano za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Pakova: Nema novih uslova

Članica Evropskog parlamenta Doris Pak izjavila je juče na tribini u Novom Sadu da u naredne četiri godine neće biti proširenja EU, ali i da Srbija neće dobijati nove uslove.

"Nije tačna ni izjava Ivice Dačića o navodnim novim uslovima koje je postavila Nemačka", tvrdi Pakova. Ona kaže da deo odgovornosti za odnose Beograda i Prištine snosi i EU koja nije "izvršila dovoljno jak pritisak na svoje članice koje još nisu priznale Kosovo da to i učine".



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online