Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.04.2015.
13:08 >> 14:57h
Tanjug A

Sporazum potpisan, štrajk prosvetnih radnika gotov

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, potpisali su sporazum o rešavanju spornih pitanja i Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, čime su stvoreni uslovi za prekid štrajka prosvetara. Od ponedeljka, 27. aprila, u svim školama nastava će se odvijati redovno, a časovi će trajati 45 minuta, piše u saopštenju tog ministarstva. Time je okončan petomesečni štrajk.

M. Karović
Vraćaju se deca u školske klupe (Foto: Ilustracija)

Sporazum koji je potpisan sa sva četiri sindikata između ostalog predviđa da će njihovi predstavnici do 1. juna otpočeti pregovore o visini i dinamici isplate nagrade i pomoći za prosvetne radnike.

Dogovoreno je da će i aktivno učestvovati u donošenju platnih grupa i platnih razreda za zaposlene u prosveti, kao i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, posebno o odredbama koje se tiču radnopravnog statusa zaposlenih.

U pregovorima o Posebnom kolektivnom ugovoru, kao i Sporazumu o rešavanju spornih pitanja posredovao je miritelj Živko Kulić iz Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević ocenio je da Sporazum, kojim je okončan višemesečni štrajk u prosveti, pokazuje značaj mirnog rešavanja kolektivnih radnih sporova, jer je dijalog uz posredovanje miritelja najefikasniji način okončanja spora.

Agencija je počela da se bavi problemom štrajka prosvetnih radnika 25. decembra 2014. godine na predlog četri reprezentativna sindikata - GSPRS "Nezavisnost", Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

U tom postupku učestvovala su sva četiri navedena sindikata i Ministarstvo prosvete.

U saopštenju se podseća da je na samo dva sastanka usaglašen tekst Posebnog kolektivnog ugovora i potpisana Preporuka kojom su rešena sva sporna pitanja u vezi kolektivnog pregovaranja i donošenja Posebnog kolektivnog ugovora.

Tom preporukom dogovoreno je da reprezentativni sindikati i Ministarstvo prosvete sva sporna pitanja, koja nisu uređena kolektivnim ugovorom, regulišu sporazumom strana u sporu najkasnije do 26. januara 2015. godine.

Takav sporazum zaključila su dva sindikata, "Nezavisnost" i Sindikat obrazovanja Srbije, dok su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) nastavili štrajk, pošto su odbili da potpišu sporazum. 

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova je na inicijativu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, postupajući po službenoj dužnosti, pokrenula 30. marta nastavak pregovora, uz posredovanje miritelja, koji su rezultirali okončanjem štrajka i potpisivanjem Sporazuma.

Čačak: Od ponedeljka časovi 45 minuta, Matijević podneo ostavku

U Čačku koji godinama unazad slovi za jedan od najjačih sindikalnih centara u Srbiji kada je prosveta u pitanju, posle pet meseci štrajka kažu da su se prosvetni radnici umorili i da će od ponedeljka časovi najverovatnije trajati 45 minuta.

Prosvetni radnici iz Moravičkog okruga tokom prethodnih meseci pokazali su jedinstvo i doslednost, a u školama u ovoj školskoj upravi zabeležen je najbolji odziv od početka štrajka.

Mnogi su veliki odziv prosvetnih radnika tumačili činjenicom da je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević upravo profesor Gimnazije u tom gradu.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika, početkom aprila protestovali su zaposleni u 40, od 55 škola Moravičkog okruga, a samo u Čačku štrajkovalo je  24 škole. Međutim, nakon što je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u sredu donela odluku o prekidu štrajka i prihvatila sporazum o mirnom rešavanju spornih pitanja, Matijević je podneo ostavku na tu funkciju, jer se, kako kaže, ne slaže sa navedenim postupkom.

- Mi smo skoro isti sporazum imali 17. februara, tada smo ga odbili, a dva meseca kasnije izglasano je njegovo prihvatanje. Meni je nelogično da nešto prvo ne valja, a potom je to isto dobro. To je šizofrena priča u kojoj ne želim da učestvujem, mislim da je time napravljena velika greška, pa nema razloga da ostanem tu - izjavio je Matijević Tanjugu.

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Radomir Kuvekalović kaže da su se  prosvetni radnici umorili od štrajka i da će od ponedeljka časovi najverovatnije trajati 45 minuta. On je podsetio da je Ministarstvo prosvetnim radnicima umanjivalo zarade i do 13 000 dinara, da im je ponuđeno da izvrše nadoknadu časova i obećano da će im biti vraćen oduzet novac.

Kuvekalović je napomenuo da zahtevi prosvetnih radnika nisu ispunjeni u potpunosti, a da su sva obećanja dobijena od Ministarstva prosvete usmena.

Kako će biti nadoknađeni časovi?

Upitan da prokomentariše kako će časovi biti nadoknađeni, on je rekao da je trajanje od 30 minuta u takvim uslovima regularno.

Direktor Saobraćajno-mašinske škole u Čačku Srećko Albić kaže da će biti nadoknađeni časovi samo za dane kada je nastava bila potpuno obustavljena. On je dodao da je to nemoguće učiniti za sve vreme kada su časovi trajali 30 minuta, jer bi se školska godina odužila do polovine jula meseca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online