Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.04.2015.
05:46
J. L. Petković - Vesti A

Svedoci izneverili tužilaštvo

Lider Srba sa severa Kosova, Oliver Ivanović u pritvoru je već 15 meseci, a nakon poslednjeg odbijanja zahteva da se brani sa slobode, očekuju ga najmanje još dva. Proces protiv njega ušao je u drugu godinu, a bez obzira na osvrte Euleksa na vladavinu prava, ono što je tužilaštvo donelo u sudnicu, sugeriše ocenu da je reč o političkom procesu.

A. Čukić - Vesti
Saslušan 21 svedok na suđenju Oliveru Ivanoviću

Do sada je saslušan 21 svedok tužilaštva (ostalo je još 38), a samo jedan od njih, Isa Mustafa, povezao je Olivera sa optužbom, tvrdeći da je Ivanović 1999. bio vođa srpske paravojne policijske jedinice. Drugi, poput svedoka Mentora Mehane kazali su da su o navodnim Ivanovićevim zločinima "samo čuli iz priče krunskog svedoka Ise Mustafe".

Halit Berani (poznat po tome što je 17. marta 2004. novinarima preneo laž kako su Srbi odgovorni za utapanje albanskih dečaka u reci Ibar, nakon čega je počeo martovski pogrom) koji je ranije upirao prstom u Ivanovića, na suđenju je rekao da nije očevidac događaja za koje je lider SDP-a optužen.

Teško je poverovati da tužioci sebi dopuštaju da njihovi svedoci nisu u stanju da prepoznaju optuženog ili da ne znaju ništa o optužbama koje se Oliveru stavljaju na teret.

Tužilaštvo je bivšeg ministra policije Kosova Bajrama Redžepija najavilo kao svedoka po dve tačke optužbe, ali on je kazao da nije bio u Mitrovici aprila 1999. Bračni par Zećiri i Nurije Alija praktično su "pokopali" tužioce. Nisu mogli da navedu tačan datum događaja iz Đurekovca kada je zaustavljen autobus u kome su bili. Zećir je rekao da je Ivanovića prepoznao nakon nekoliko godina kada ga je video na televiziji, dok je Nurije ispričala da joj je muž odmah, čim je autobus nastavio dalje, kazao da je to bio Oliver.

Građanska inicijativa Srbija, demokratija, pravda smatra da je odlukom međunarodnog sudskog Veća o produženju pritvora Oliveru Ivanoviću za još dva meseca, Euleks pokazao da se u ovom procesu ne vodi pravnim, već političkim motivima.

Oni navode da su razočarani takvom odlukom i napominju da više od 20 svedoka nijednom rečju nije potkrepilo navode iz optužnice.

Šef Euleksa Gabrijel Meuči izjavio je da, bez obzira na date garancije Vlade Srbije, nema uslova da Ivanović bude pušten da se brani sa slobode dok ne bude saslušano preostalih 38 svedoka. Ova izjava je motivisala Roksanu Komšu, koja predsedava međunarodnim sudskim većem suda u Mitrovici da poslednje ročiše Ivanoviću počne obraćanjem direktno njemu i rečima da o ukidanju pritvora odlučuje jedino ona.

Preti doživotna

Ivanović se nalazi u pritvoru od januara prošle godine, a optužen je da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilima 1999. Zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

"Propalo" i Abazijevo svedočenje

Kosovski Albanac Kadruš Abazi nije optužio Ivanovića za ubistvo četvorice sunarodnika 1999. godine. Među ubijenima je bio i njegov sin Avni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online