Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.04.2015.
07:45

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Hrvatska lovi Srbe u Beogradu

Po međunarodnoj poternici koju je raspisao Interpol Zagreb, zbog navodnih ratnih zločina u Beogradu uhapšen je 69-godišnji Jovan Ogar, krajiški Srbin iz Muškovca kod Obrovca.

Srna
Olaka izručenja: Savo Štrbac

Uhapšeni Ogar je saslušan pred sudijom Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koji je započeo ekstradicioni postupak. Ogar je poricao učešće u zločinu i pušten je na slobodu, uz zabranu napuštanja mesta boravišta u Srbiji do konačne odluke o izručenju.

Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas, kaže da je na osnovu međunarodnih poternica Interpola Zagreb širom sveta do sada uhapšeno 149 Srba iz Hrvatske, od kojih je 47 već izručeno Zagrebu. On podseća da Hrvatska i Srbija imaju sporazum o izručenju, ali da je tim sporazumom obuhvaćena ekstradicija za sva krivična dela, osim za ratne zločine koji su izuzeti.

Kako nezvanično saznajemo, Jovan Ogar nalazi se na novom hrvatskom spisku sa još 1.577 Srba procesuiranih za ratne zločine i taj spisak je navodno pre dve godine dostavljen Ministarstvu pravde Srbije.

- Ogar je bio u Miliciji RSK i presudom Županijskog suda u Zadru, maja 1995. godine, u odsustvu proglašen krivim za zločin iz januara 1993. u Zatonu kod Obrovca. Osuđen je u odsustvu na 20 godina robije. Međutim, istina je da je Jovan pokušao da spreči ubistvo šestoro starijih Hrvata, ali nije uspeo - kaže Štrbac i objašnjava da je od izručenih Srba, do sada protiv njih 18 obustavljen postupak, ili je optužba odbijena posle prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu, čime Hrvatska izbegava isplatu odštete za vreme provedeno u pritvoru.

Slučaj Kapetana Dragana

Najpoznatiji je australijski slučaj povodom ekstradicije i reč je o Draganu Vasiljkoviću, Kapetanu Draganu, koji je uhapšen u Australiji, 2006.
- Vasiljković je u ekstradicionom pritvoru devet godina, i veći deo je proveo u samici. U međuvremenu je podneo poslednju žalbu Vrhovnom sudu Australije na odluku o njegovoj estradiciji Hrvatskoj. U maju će se znati šta je Australija odlučila - podseća Štrbac.

On kaže da ovoliki broj obustava postupaka ukazuje i na hrvatsku zloupotrebu Interpola.
Štrbac za "Vesti" podseća da ima zemalja koje ipak olako ne izručuju Srbe, jer se drže svoga zakonodavstva.

- Nedavno me je posetio naš čovek iz Rusije, koji je prošle godine tamo uhapšen po hrvatskoj poternici. Ruski sud je tražio dodatnu proveru identiteta i Hrvati na taj zahtev nisu odgovorili, pa su Rusi odbili njegovo izručenje - kaže Štrbac i podseća da Jovan Ogar ima samo izbegličku legitimaciju i da nije državljanin Hrvatske, ali ni Srbije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.04.2015. 10:13
Normalno dase nastavlja lov na zlocince u Beograd jer tamo sesetaju svi zlocinci i Niko ne hapse jer i vlada je od tadasneg rezima itd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online