Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.05.2015.
04:11
D. Dekić - Vesti A

Srbija tone u medijski mrak

Srbija je rangirana u vrh zemalja sa najvećim padom slobode medija, a prema oceni medijskih poslenika i stručne javnosti to je potvrda jačanja pritiska vlasti na medije i njihovu uređivačku politiku. Srbija je u izveštaju Međunarodne organizacije Fridom haus (FH) nastavila tendenciju pada, i to od tri poena samo za poslednjih godinu dana. To je na svetskoj listi najveći pad slobode medija posle Venecuele i Turske.

Zapisničari sa konferencija: Novinari postali paravan za vlast

U osvrtu na porazne rezultate, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ukazuje da izveštaj potvrđuje ono na šta je ta organizacija ukazivala. Svrstavanje Srbije na treće mesto država sa najvećim padom medijskih sloboda, kako kaže, ogolilo je postojeće pritiske u oblasti informisanja, koji su za rezultat imali ukidanje nekih emisija i obaranje sajtova. Ističe da je uzrok tome što Srbija živi u pritvrečnoj situaciji, sa dobro ocenjenim medijskim zakonima, i praksom koja se pokazuje kao suprotna regulativi.

Ukidanje emisija

- Nema političke volje da se poštuje sloboda izražavanja, a vlast je najodgovornija i za sužavanje kritičkog dijaloga, jer sve čini da dobre strane tog zakona nemaju efekta u praksi. Dodatno nas uznemirava što vladajuće strukture prilično olako shvataju kritike spolja i iznutra, pa nema želje da ide u susret zahtevima za slobodu medija i građanima da se omogući objektivno informisanje - kaže Obradović za "Vesti".

Istina uprkos svemu

- Svim medijskim poslenicima čestitam njihov dan, podsećajući ih na profesionalnu, društvenu i ustavnu obavezu da, uprkos svemu, istinito, potpuno i objektivno izveštavaju građane, a državu na dužnost da im stvarno, a ne na papiru, osigura uslove za slobodan i nesmetan rad - kaže Janković i dodaje da Set novih medijskih zakona, koji je ocenjen pozitivno i u zemlji i u inostranstvu, još nije doneo željeni napredak u praksi - poručio je Janković.

Da Srbija u ovom momentu ne može da se podiči stanjem slobode medija ni ekonomskim položajem novinara, smatra i zaštitnik građana Saša Janković. On je ocenio da je svetski dan slobode medija obeležen s ugušenim osećajem zadovoljstva, jer je donošenje novih medijskih zakona ostalo u senci tabloidizacije države i nastavka pritisaka na nezavisne medije i novinare.
Fridom haus u izveštaju objašnjava da je pad Srbije zabeležen najviše zbog "Vlade koje je povećala uznemiravanje novinara, zbog ograničavanja rada, i pada raznovrsnosti medija posle ukidanja nekih političkih emisija".

U košu sa Hrvatskom i Indijom

Srbija je u izveštaju ocenjena kao delimično slobodna zemlja, što je rangira na 80. mesto od 199 zemalja, sa Hrvatskom i Indijom. Najbolje rangirana od svih bivših jugo-republika je Slovenija koja deli 41. mesto sa Kiprom, Dominikanskom Republikom, Litvanijom i Vanuatuom, a najgore Makedonija na 125. mestu sa Ukrajinom. Crna Gora je 78. sa Salvadorom, Kosovo deli 97. poziciju sa Albanijom, Indonezijom, Malavijem i Panamom, a BiH 107. s Argentinom, Grčkom i Nigerom.
 

- Vlada Aleksandra Vučića pokušavala je da ograniči izveštavanje o majskim poplavama, ali ima i povećane neprijateljske retorike i uznemiravanja nezavisnih novinara - navodi ova organizacija.

Instrument obračuna

Izveštaj FH, prema rečima direktora Centra za praktičnu politiku Dragana Popovića, potvrda je onoga na šta domaća i međunarodna javnost ukazuje, a to je da se medijske slobode neprestano umanjuju. Popović kao veliki problem ističe najrazličitije vrste pritisaka na medije.

- Ti pritisci idu od ekonomskih do političkih. Izvršna vlast vrši uticaj na uređivačku politiku, a na delu smo videli i ukidanja TV emisija. To nas je dovelo na loš put i hitno bi nešto moralo da se uradi - kaže Popović za naš list.

Strah od otkaza

Vukašin Obradović kaže da se cenzurom i autocenzurom novinarima sužava prostor za delovanje, dok se istovremeno njihov materijalni položaj pogoršava.
- Puno je primera novinara koji trpe pritiske zbog rada, ali većina njih ćuti i ne želi da se to čuje u javnosti, jer se boje da ako podignu glas postoji velika mogućnost da ostanu bez posla - objašnjava čelnik NUNS-a.

Pad Srbije na svetskim rang- listama medijskih sloboda Udruženje novinara Srbije (UNS) ne vidi samo kao posledicu lošeg materijalnog položaja novinara, već i kao nastavak prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune. Zato, kako kažu, moraju da ponove ocenu da slobodnog novinarstva nema u uslovima bede, korupcije i straha od vlasti.

- Godina za nama izbacila je na medijsku površinu surovu činjenicu da slobodi medija ne preti opasnost samo od vlasti nego i od anonimnih čuvara privatnog kapitala - kažu u UNS-u i podsećaju da je ugašena kultna politička emisija Olje Bećković "Utisak nedelje", bez obzira na gledanost, apele građana, kolega i uglednih ličnosti.

Nađite ubice novinara

UNS, između ostalog zahteva od vlasti da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi na pitanju 39 srpskih novinara i medijskih radnika ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji i na Kosmetu tokom NATO agresije, umesto što godinama bez rezultata, po prijavi NUNS-a, istražuje odgovornost više od 50 novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.
- Podržavamo rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i napore da se nađu ubice Slavka
Ćuruvije i Milana Pantića i rasvetle okolnosti smrti Dade Vujasinović - navodi UNS.

U ovom udruženju podsećaju i da su sve vlade obećavale da će istražiti sporne privatizacije, uključujući i "Večernje novosti" i "Politiku", ali reč nisu održale.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.05.2015. 07:39
isto kao i 1998.god.kada je dotični premijer bio ministar informisanja..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online