Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 05.05.2015.
22:14
Tanjug A

EU: Pitanje priznavanja Kosova je na članicama

Povodom pisanja jednog prištinskog portala da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini "priznala" Kosovo time što ga je na Fejsbuk profilu uključila na spisak država koje je posetila, u Briselu ističu da je stav Unije jasan - da Unija posreduje u dijalogu, a da je pitanje priznavanja na državama članicama.

wikimedia.org
Evropska unija: Mi samo posredujemo u dijalogu, a članice (ne)priznaju Kosovo

Na pitanje Tanjuga da prokometariše pisanje portala Koha.net, portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič je odgovorila:

- Stav EU je veoma jasan. Dijalog između Beograda i Prištine u kojem posreduje EU je o normalizaciji odnosa. Pitanje priznavanja je na državama članicama. Visoka predstavnica je to jasno objasnila medijima tokom posete Prištini i Beogradu.

Komentarišući medijske izveštaje u kojima se govori o grafici na društvenoj mreži, ona je istakla da se te grafike i slike koriste "za potrebe ilustracije a ne za političke izjave".

Šta je rekla/uradila a šta je mislila?

Portal Koha.net objavio je da Mogerini, iako zvanična politika EU i dalje drži neutralnu poziciju u vezi sa statusom Kosovu, (ponovo) priznaje Kosovo. U jednom tekstu na njenoj Fejsbuk stranici, gde govori o prvih šest meseci na čelu evropske diplomatije, Mogerini je uključila Kosovo na spisak država koje je posetila, navodi portal.

U grafici se vide zastave 15 zemalja koje je posetila, i tu se vidi i zastava Kosova, zajedno sa zastavama Srbije, Bosne, SAD, Turske i drugih. "Koha.net" podseća da je Mogerini i tokom prve posete Prištini jednom prilikom govorila o Kosovo kao državi.

Šefica evropske diplomatije je krajem marta u Prištini, na jednoj tribini rekla da se "dijalog odvija između dve ravnopravne strane. Dijalog se odvija između dve drzave", na šta je portparolka EK Ketrin Rej sutradan  reagovala izjavom da se pozicija EU o statusu Kosova nije promenila i da je pitanje priznavanja Kosova pitanje za države članice Unije.

Sama Mogerini je tada tokom konferencije za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekla da je  u "kolokvijalnom razgovoru" sa studentima u Prištini pomenula dve strane i da je istakla da pet država EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

Mogerini je na pitanje novinara u vezi sa njenom izjavom o tome da Srbija i Kosovo razgovaraju kao dve suverene države, rekla da je imala iskrenu "kolokvijalnu razmenu" sa tamošnjim studentima, da je pomenula dve strane u pregovorima ali da nije na EU da definiše strane.

Navela je, međutim, da je istovremeno ekspilicitno rekla, a što su mediji uglavnom prečuli, da postoji pet država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što je, dodala je, odgovor na postavljeno pitanje.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.05.2015. 01:28
шта ги има призанава брисал кад већ призно слободан а његови ученици упрдили
Sreda 06.05.2015. 01:28
милошевић је наивећи издаиник на сва времена а вучић дачић и вулин су добри ученици на учитеља
Sreda 06.05.2015. 01:28
ћивела србиа. доле комуњаре. доле усташше. слободан је наивећи издаица
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online