Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 06.05.2015.
15:26
Tanjug A

Toma otvoreno: O paradi u Moskvi, kumu Voji i ministrima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je odluku o odlasku pripadnika Vojske Srbije na paradu u Moskvu 9. maja doneo kao vrhovni komandant i naveo da su se neki činovnici u pojednim ministarstvima usuđivali da predlažu ili prejudiciraju drugačije odluke koje nisu u njihovoj nadležnosti.

Tanjug
I za mene su mislili da sam Miškovićev čovek: Tomislav Nikolić

- Odluku da odemo u Moskvu bilo je lako doneti, mada je bilo nesnalaženja kod nekih činovnika u nekim ministarstvima, koji su se čak usudili da predlažu ili prejudiciraju odluke koje nisu u njihovoj nadležnosti. Na kraju krajeva, na osnovu Ustava i Zakona o vojsci, morao sam to da presečem kao predsednik Republike koji je po funkciji i vrhovni komandant - rekao je Nikolić u intervjuu nedeljniku Vreme.

Predsednik je rekao da je kolegijum Ministarstva odbrane, na osnovu mišljenja Ministarstva spoljnih poslova, zaključio da ne treba uputiti Vojsku Srbije na Paradu u Moskvu, a da je on, kad je dobio papire i video da "činovnici igraju neke svoje igre", doneo odluku da predstavnici VS idu u Moskvu.

- Uopšte neću da se bavim time šta je ko pisao, da li je to bilo u njihovoj nadležnosti ili ne. Ja odgovaram za upotrebu vojske i zato moram da sprečim da dođe do greške. A greške ne bi bilo da je neko samo poštovao zakon i obavestio me o svemu - rekao je Nikolić.

Promena Ustava

Govoreći o mogućoj promeni Ustava, Nikolić je rekao da je potrebno agitovati veoma dugo da bi se ušlo u referendum na kojem će se građani izjasniti "za".

Podsetio je da, kad je bio usvajan aktuelni Ustav uz konsenzus svih političkih stranaka i podršku patrijarha Pavla, odziv građana bio 52 ili 53 odsto.

- Kad je tako mali odziv bio onda, šta mislite, kako će tek biti mali za promenu ovog Ustava. A kako su to neka pitanja o kojima se narod baš previše ne izjašnjava, kako ćemo da obezbedimo dovoljnu izlaznost - rekao je Nikolić i dodao da vlast koja ulazi u referendum sa dogovorom "da" ili dobija odgovor "da" ili pada.

Miškovićev čovek

Upitan zašto je pristao na intervju za "Vreme", obeleženo kao "Miškovićeve novine", Nikolić je rekao da u nekim drugim novinama više prepoznaje uticaj Miroslava Miškovića.

- Ali, ako vi po njegovom nalogu gazite predsednika Vlade, a neke druge novine mene, onda Mišković baš drži dosta medija u Srbiji. Ja nisam došao da vam dajem intervju zato što vas je Aleksandar Vučić optužio da ste Miškovićeve novine. A i da jeste, pa šta? I o meni se pisalo da sam Miškovićev čovek.

Neki drugi Voja

Nikolić je govorio i o lideru radikala Vojislavu Šešelju, navodeći da "ne poznaje tog čoveka i da je poznavao jednog drugog Vojislava Šešelja".

Predsednik kaže da je uloga lidera radikala u političkom životu Srbije zanemarljiva, a da Hrvatska nema prava da odnose sa Srbijom gradi na osnovu Šešeljevog odnosa prema Hrvatskoj jer je to cinično. 

Prema njegovim rečima, treba pratiti i čitati izjave onih koji osvajaju više od 50 odsto glasova, odnosno vode SNS, a ne onih koji se bore za cenzus.

- Ako bi SNS i Aleksandar Vučić ili predsednik Srbije, govorili ono što priča Šešelj, to bi bio znak da Srbija ne želi da živi u miru sa Hrvatskom. Ali, mi to ne govorimo, mi to čak i ne mislimo - rekao je Nikolić.

Istakao je da Hrvatska ima pruženu ruku i da je "ništa lakše nego tu ruku prihvatiti".

Premijer mora da "uskoči"

Nikolić se osvrnuo i na odnos sa Vladom Srbije, navodeći da se ne meša u izbor ministara, ali da je, kad je video koji su ljudi u vladi, "tačno znao da će Aleksandar (Vučić) da produžava svoje radno vreme".

Nikolić je naveo i da predsednik vlade ne sme da dozvoli da se vlada obruka i da zato mora da "uskoči" da nešto rešava umesto ministara.

- Nema uspešne vlade ako postoje univerzalni ministri koji mogu da skaču iz resora u resor - rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.05.2015. 18:29
Jasno je kao dan da u našoj vlasti(Vučić i društvo)su otvoreno i jasno protiv Rusije.Oni bi bojkotovali ovu paradu a nije baš ni sigurno da će Nikolić tamo stići-može avion da otkaže.Vučić i njegovi ne priznaaju gen,ocid nad Jermenima-oni se klanjaju najvećoj turskoj bitci,oni idu u Ukrajinu jer bože moj pa tamo je na vlasti proevropski neo,fa,šizam oni ne vole Ruse i njihova duša se davno otcepila od duše srpskog naroda.Oni su srpki izrodi.
Sreda 06.05.2015. 18:51
dočekao i toma lopata da bude predsednik! zaje,bo me ludi tadić da glasam za ove fukare radikalske!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online