Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 17.05.2015.
05:00
J. Arsenović - Vesti A

Vašington i Moskva u trci za pridobijanje Beograda

Iznenadni dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd i istovremeno potvrda da će predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić 1. juna boraviti u prvoj zvaničnoj poseti SAD od kada je pre godinu dana izabran za premijera još jednom potvrđuju poziciju Beograda da želi dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom, ali i istovremeno i to da Vašington i Moskva nastoje da srpske vlasti pridobiju za svoje interese.

Tanjug
Srbija mora da uveze ruska vozila: Lavrov i Vučić

Lavrov, koji je u petak okončao dvodnevnu posetu Beogradu, došao je i sa velikodušnom ponudom srpskim zvaničnicima - Rusija je spremna da potpiše ugovor koji će obezbediti bescarinski izvoz fijata na rusko tržište.

Od EU nema nazad

Vučić u SAD putuje na poziv Vašingtona, a sastaće se s potpredsednikom Džozefom Bajdenom, senatorima i kongresmenima. U intervjuu za "Vol strit žurnal" Vučić je naveo da posetu vidi kao šansu da ubedi Vašington da pomogne Srbiji na putu ka članstvu u EU, što je strateški cilj Beograda s kojeg, kako je rekao, "nema povratka".
- Imam razočaranja i lična i politička kada je reč o Evropskoj uniji... Ali, moj posao je da vodim računa o strateški važnim pitanjima za ovu zemlju - rekao je srpski premijer.

Prema pisanju "Danasa", ovu dobru vest za srpsku privredu Lavrov je saopštio premijeru Vučiću, a detalji u vezi s izvozom 5.000 automobila fijata 500L na godišnjem nivou tek treba da budu usaglašeni, s tim što u istoj količini Srbija treba da prihvati uvoz ruskih vozila.

- Danas se obično svi opredele ili-ili. Srbija ne odustaje od saradnje s Moskovom iako ide ka Evropskoj uniji. Malo je takvih zemalja - pohvalio je Lavrov srpski stav da ne uvodi sankcije Kremlju.

Kako će premijer Vučić proći u Vašingtonu početkom sledećeg meseca diskutabilno je pitanje.

Analitičari procenjuju da se Vašington oseća suviše nadmoćno da bi dobrim ponudama "kupovao" srpsku stranu i da je otud pre moguće da će u Beloj kući uslediti diplomatsko zavrtanje ruku srpskom premijeru.

Sa najuticajnijm zapadnim partnerom Srbija ima više spornih momenata nego što je to slučaj sa Rusijom, a ko je štićenik zapada na Balkanu, postalo je jasno i poslednjim nevernim Tomama kada iz Vašingtona i Brisela nisu stigle jasne osude albanskih terorista u Kumanovu, kao i upadljivo ćutanje o najavama stvaranja tzv. velike iliti prirodne Albanije.

Za potpredsednika Centra za spoljnu politiku Dragana Đukanovića i poseta Lavrova i Vučićev odlazak u Vašington su pokušaj davanja signala Beogradu i sa istoka i sa zapada.

- Radi se o legitimnim pokušajima da se Srbija pridobije na svoju stranu. S druge strane, jasno je da Beograd pokušava da na određeni način očuva svoj evropski put bez remećenja odnosa sa svojim neevropskim partnerima. Srbija još uspešno balansira, a koliko će to trajati zavisi od razvoja događaja u Ukrajini, eventualno dodatnog zaoštravanja odnosa između Rusije i SAD, kao i od komplikacija odnosa na Balkanu - komentariše Đukanović za "Vesti".

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.05.2015. 05:04
Fashington je okupirao Srbiju 2000. dolaskom dos na vlast!
Nedelja 17.05.2015. 11:59
sve ovo pada u ovodu kada slina iz Bugojna ode na raport kod kirbija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online