Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 18.05.2015.
08:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Patrijarh i papa u Sarajevu?

Ko će se u ime Srpske pravoslavne crkve 6. juna sastati sa papom Franjom u Sarajevu trebalo bi da reši Sveti arhijerejski sabor čije je zasedanje u toku. U visokim crkvenim krugovima ne isključuju verovatnoću da bi to, glavom i bradom, mogao da bude čak i srpski patrijarh Irinej Gavrilović sa sinodskom svitom, ako se učesnici crkvene skupštine saglase.

A. Čukić
Ekumenski susret pod znakom pitanja: Patrijarh srpski Irinej

U Patrijaršiji se spekuliše da patrijarh ne bi imao ništa protiv, čak naprotiv.

- Takve tačke, doduše, nema u predlogu saborskog dnevnog reda, ali to ne mora da znači da se o tome neće raspravljati ili pod tačkom razno ili će biti narednih dana ubačena i ta tema. Da li će se sa papom u Sarajevi sastati patrijarh Irinej (Gavrilović), ili samo predstavnik Mitropolije dabrobosanske SPC ili Srpski episkopski savet u BiH, znaće se na kraju zasedanja.

Takođe, dok traje Sabor, ako se na dnevnom redu pojavi molba vlasti da i SPC zajedno sa državom pozove papu u Srbiju, te da se u Beogradu srpski patrijarh sastane sa papom, ni o tome ne može da odluči nijedno drugo crkveno telo osim Svetog arhijerejskog sabora, najviše zakonodavne vlasti u SPC - precizirao je "Vestima" jedan od saborskih učesnika.


Vojtila i episkopi

Kada je, da podsetimo, nekadašnji papa Jovan Pavle Drugi, juna 2003. dolazio u Banjaluku, u vrhu SPC je postojala ideja da ga u svojstvu domaćina dobrodošlicom dočeka i sa njim se sastane tadašnji patrijarh Pavle, jer je Republika Srpska većinsko srpsko tlo. Sabor SPC to nije odobrio, pošto je papa predvodio misu na posedu katoličkog samostana Petrićevac. Odatle je u Drugom svetskom ratu, 1942. godine, krenuo pokolj nad srpskim življem u okolnim banjalučkim selima. I sa Vojtilom se susreo samo nadležni banjalučki episkop Jefrem Milutinović. Prilikom Vojtilinih dolazaka u Hrvatsku na ekumenski susret sa tim papom je odlazio ili sam mitropolit Jovan Pavlović, ili sa većinom srpskih episkopa iz Hrvatske kao što je 2003. godine bilo u Osijeku, gde je tad došao i vladika bački Irinej Bulović.

Papa Franja će, kako je saopšteno iz Vatikana, u prestonici Bosne i Hercegovine boraviti 6. juna 2015. godine od devet sati pre podne do osam uveče, a termin za ekumenski susret predviđen je za 18.30 u trajanju od jednog sata. U novijoj istoriji ovo je prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji u BiH dolazi istovremeno u pastoralnu misiju i državničku posetu, jer je papa ujedno i šef vatikanske teokratske države.

Nije tajna da državni vrh Srbije želi da vidi papu u Beogradu još ove jeseni, najverovatnije u oktobru. To će, međutim, zavisiti kako od vrha SPC, tako i od već isplaniranih papinih obaveza za ovu godinu.

Izvinjenje Tomislava Nikolića

Nakon propale posete Tomislava Nikolića Vatikanu, zbog kvara na avionu, predsednik Srbije se izvinio papi. Potom je iz predsednikovog kabineta upućena nova molba preko vatikanske ambasade u Beogradu, da papa odredi novi datum susreta sa Nikolićem. Kako se saznaje u katoličkim krugovima, vatikanski protokol trenutno traži slobodan termin u prebukiranom papinom kalendaru obaveza i poseta.

Činjenicu da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz patrijarhov blagoslov, nedavno pošao u Vatikan na susret sa papom Franjom, kako bi ga pozvao u Srbiju, pa je sticajem okolnosti bio prinuđen da se vrati, u vladičanskim krugovima ne žele da komentarišu.

- Šefovi država se međusobno posećuju. Nije sporno ni da papa Franja dođe u Beograd i vidi se sa svojim sveštenstvom i vernicima. Ali, predsednik Srbije može papu da pozove isključivo u državničku posetu, a papa da se odazove u svojstvu državnika. To nema veze sa SPC, niti je obavezuje na viđenje sa papom u Beogradu. Da bi papu, kao poglavara Rimokatoličke crkve, pozvala i Srpska pravoslavna crkva, kao većinska u Srbiji, i da bi se s njim sastao srpski patrijarh, neophodna je odluka Svetog arhijerejskog sabora.

Isto tako, da bi srpski patrijarh otišao u Vatikan, nije dovoljan samo papin poziv već je neophodna i odluka Sabora SPC. Nikako drugačije. Do sada oko toga u Saboru nije bilo saglasja - ukazuju u teološkim krugovima u srpskoj Patrijaršiji.

Čeka se poziv SPC

- Papa neće posetiti Srbiju bez poziva Srpske pravoslavne crkve. Razumno je očekivati da, kada papa odlazi u posetu državi u kojoj većina nisu katolički vernici, to bude pod najboljim uslovima. Osim poziva vlade i katoličke hijerarhije, poželjno je da postoji saglasnost većinske crkve ili najveće religije, tako da poseta donese očekivane obostrane plodove - rekao je svojevremeno apostolski nuncije Orlando Antonini.
Dodao je da je uobičajeno da poziv bude upućen bar godinu dana pre posete.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.05.2015. 09:05
Izgleda smo im vec i oprostili i zaboravili Jasenovac i mnoga druga stratista ...
Utorak 19.05.2015. 05:59
Kao sto je vidljivo da nasa SPC-a polako ulazi u sve dublji RASKOL a jos nam samo to treba da SINOD odobri dolazak Pape u Beograd. Sa tim bi doslo do konacno punog RASKOLA jos goreg deset puta od onog iz proslog veka tj. 1955-te. Smatram da Sinod nemoze da donese takvu odluku be srbskog naroda odobrenja - REFEREDUMA.
Utorak 19.05.2015. 05:59
Kao sto je vidljivo da nasa SPC-a polako ulazi u sve dublji RASKOL a jos nam samo to treba da SINOD odobri dolazak Pape u Beograd. Sa tim bi doslo do konacno punog RASKOLA jos goreg deset puta od onog iz proslog veka tj. 1955-te. Smatram da Sinod nemoze da donese takvu odluku be srbskog naroda odobrenja - REFEREDUMA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online