Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.05.2015.
08:00
B. Đokić - Vesti A

Beograd izdao Kapetana

Ukoliko srpska Vlada nešto ne učini u poslednji čas, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, biće ubrzo izručen Hrvatskoj iz Australije, pod optužbama da je navodno počinio ratne zločine tokom rata 1991. godine.

A. Čukić
Otadžbina ga zaboravila: Kapetan Dragan

Zbog neaktivnosti srpskih vlasti tokom proteklih osam godina, koliko traje postupak izručenja Vasiljkovića iz Australije, sva pravna sredstva su iskorišćena. Ukoliko se srpska Vlada ne zainteresuje za ovaj slučaj i interveniše, australijskom ministru pravde ne ostaje ništa nego da potpiše nalog za izručenje.

Srbi iz Australije veoma su nezadovoljni ovakvim razvojem događaja. Oni u razgovoru za "Vesti" objašnjavaju da sve izgleda kao da je Srbija pustila Kepa, kako ga zovu, da se sam bori i prepustili ga sudbini.

- Samo ako iz Beograda naprave pritisak na australijske vlasti, može se još uvek izbeći izručenje Kapetana Dragana Hrvatskoj. Međutim, proteklih godina, osim obećanja, srpske vlasti za svog državljanina ništa nisu uradile. Mi ga obilazimo, s obzirom na uslove - dobro se drži. Spreman je psihički za Zagreb ukoliko ipak odluče da ga izruče - kažu oni za "Vesti".

Dačićev propust

Inače, kolika je nezainteresovanost srpskih vlasti za ono što se dešava Kapetanu Draganu i uopšte Australiji vidi se i iz toga što je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić navodno odbio da pokrene postupak traženja izručenja dvojice australijskih državljana koji su se borili u redovima Oslobodilačke vojske Kosova, a jedan je čak i napisao knjigu o tome.

Nakon što je Vrhovni sud Australije odbio poslednju žalbu na odluku o izručenju iz 2012. godine, sve je u rukama Majkla Kinana, ministra pravde Australije. Njemu je pre nekoliko dana pravni tim Kapetana Dragana iz Australije uputio podnesak zbog straha da Vasiljković, iliti Danijel Sneden, kako mu je australijsko ime, neće imati fer suđenje i da će mu bezbednost biti ugrožena.

"Zabrinuti smo za njegovu bezbednost, jer su nedavno američki Stejt department i Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija objavili izveštaj u kom se navodi da postoje značajna diskriminacija i kontinuirane prijave o rasističkim napadima na Srbe u Hrvatskoj... Takođe, u slučaju izručenja našeg klijenta Hrvatskoj postoji strah da neće imati pošteno suđenje, što se vidi i iz izveštaja Komiteta za ljudska prava UN objavljenog početkom ove godine u kom se navodi da hrvatski tužioci nastavljaju da neproporcionalno optužuju Sbe za navodna kršenja ljudskih prava u prošlosti i preporučuje se Hrvatskoj da se takvi sudski sporovi odvijaju bez diskriminacije i bez obzira na nacionalnost optuženog", piše u podnesku Vasiljkovićevih advokata.

Bez srpskih dokumenata

Još jedan problem za Kapetana Dragana jeste nedostatak dokumenata.
- On ima stari plavi pasoš koji je dobio još u vreme dok je živeo u Srbiji. Kada je želeo da dobije novi pasoš, ispostavilo se da kao rođeni Beograđanin nema JMBG i da nije upisan u elektronsku bazu državljana Srbije - dodaju izvori "Vesti" iz srpske dijaspore u Australiji.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.05.2015. 08:59
Mislim da je tu Srbija malo mogla da ucini a jos manje htela . Dacic mu sigurno nije oprostio sto je ucestvovao u naoruzanom delu 5-og oktobra .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online