Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.05.2015.
09:19
J. L. Petković - Vesti A

Veterani OVK "drmaju" Balkanom

Dvojica bivših visokih funkcionera Albanije, bivši prvi čovek tajne službe ŠIK Fatos Kljosa i bivši ministar odbrane Sabit Brokaj imaju status veterana OVK i za to mesečno primaju oko 300 evra. Obojica su deo komande Generalštaba OVK u istoj jedinici u kojoj je bio i Hašim Tači.

Reuters
Staro iskustvo, nove akcije: Propadnici OVK (Foto: Arhiva)

Status veterana OVK priznaje se i Aliju Ahmetiju, lideru Demokratske unije za integraciju, koja je koalicioni partner u makedonskoj vladi od 2008. Ahmeti, koji je studirao filozofiju u Prištini, bio je jedan od vođa protesta protiv Miloševića i među glavnim organizatorima protesta albanske dijaspore u Evropi.

Jedan je od glavnih osnivača OVK da bi kasnije bio izabran za vrhovnog komandanta i političkog predstavnika Oslobodilačke nacionalne armije (ONA). Nakon potpisavanja Ohridskog sporazuma u avgustu 2001. godine, Ahmeti je angažovan u političkom procesu implementacije sporazuma.

Status veterana ima i kosovski političar Dažvit Haljiti iz Demokratske partije Kosova, takođe jedan od osnivača OVK. On je u Švajcarskoj, gde je skupljao novac za ilegalne gerilske grupe i organizacije, koja će 1997. dobiti naziv OVK, upoznao Tačijevog ujaka Azema Sulju protiv koga je Euleks obnovio istragu u slučaju "Blaca" (kao glavnoosumnjičenog za politička ubistva na Kosovu po okončanju sukoba) i Alija Ahmetija.

Prema nepotvrđenim obaveštajnim informacijama američkog Kfora i NATO-a, Haljiti ima debeo kriminalni dosije, koji uključuje organizovanje prostuticije i trgovinu oružjem. Kako se navodi u tom dokumentu, drugi posao ga povezuje s bivšim albanskim premijerom Fatosom Nanom, koga je na čelu Socijalističke partije Albanije i na premijerskoj funkciji nasledio Edi Rama.

Veteran je i Nuri Bedžeti iz Tetova, koji sada živi u Prištini, a koji se nalazi i na spisku nepoželjnih osoba u SAD. Na spisku vetrena OVK nalaze se Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Jakup Krasnići i još osoba koja se u Srbiji sumnjiče za ratne zločine.

Uzalud spisak

Udruženje porodica stradalih na KiM uputilo je u martu šefu Euleksa Gabrijelu Meučiju i glavnom tužiocu Kosova spisak s imenima 318 kidnapovanih civila i Albanaca osumnjičenih za zločine nad nealbancima. Porodice smatraju da bi spisak mogao da posluži Euleksu za upoređivanje sa spiskom veterana OVK kao polazište i dobar trag za rasvetljavanje zločina.

- Nažalost, ni od jednog ni od drugog nismo dobili odgovor. Ostaje nam da insistiramo da se rasvetljavanjem ovih zločina bavi Specijalni sud koji je naša poslednja slamka spasa - kaže Gordana Đikanović iz Udruženja porodica stradalih.

"Crna lista"

Na takozvanoj "američkoj crnoj listi", nalazi se 11 državljanja Makedonije, koja su se "bavila, pomagala, sponzorisala ili podržavala ekstremističko nasilje u Republici Makedoniji i na drugim mestima na Zapadnom Balkanu". Na toj listi se nalazi i Menduh Tači, šef najveće etničke albanske opozicione stranke u Makedoniji - Demokratske partije Albanaca.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.05.2015. 13:02
Ма јесу јаки док моћнији стоје иза њих! Али, за то увек има али, када Амере заузму већи проблеми, онда ће бежати као пацови!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online