Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.05.2015.
04:44
M. Todorović - Vesti A

Zmije okupirale Niš i okolinu

U kancelariji volonterske organizacije ZOO Planet u Nišu poslednja tri dana usijali su se telefoni od poziva građana koji traže pomoć u hvatanju zmija. Posle veoma visokih dnevnih temperatura zmije su primećene na niškim ulicama i u centru grada, a još više na periferiji.

wikipedia.org
I gmizavci vole sunce (Foto: Arhiv)

Takvi "izleti" zmija povremeno su se događali i ranijih godina. Ipak, ovo proleće je mnogo karakterističnije jer su u više slučajeva opasni gmizavci primećeni u dvorištima dečjih vrtića i obdaništa, u okruženju zdravstvenih ustanova, na obodu benzinskih pumpi, duž trase železničke pruge Niš-Dimitrovgrad, pa čak i u kancelarijama pojedinih preduzeća i privatnim kućama.

- U sredu smo imali smo čak 45 telefonskih poziva građana da im pomognemo u hvatanju zmija. Juče se skoro sve isto ponovilo, do podneva je bilo više od 30 poziva. Intervenisali smo u krugu Vojne bolnice, u porodičnim kućama u prigradskim naseljima Suvi Do i Pasi Poljana, u gradskom kvartu u naselju Durlan, u dvorištu vrtića u centru Niške Banje, pa čak i u kancelarijama jedne apoteke. U sedam intervencija pronašli smo i uhvatili isto toliko zmija, koje su odmah pripremljene za puštanje u prirodu. Reč je o neotrovnim smukovima i belouškama - ispričao je za "Vesti"
Dušan Stojanović, predsednik udruženja građana ZOO Planet.

Student Fakulteta zaštite na radu u Nišu Zoran Simonović ispričao je za "Vesti" da je tri i po sata trajala pretraga prostorije kancelarije koja se nalazi u sklopu apoteke u ulici Vojvode Tankosića u centru Niša, pre puta Doma zdravlja.

- Radnica je čistila kancelariju kada joj je pored nogu prošla zmija koja se uvukla pod laminatni pod. Pretražili smo kompletnu prostoriju, sve stolove, ormane i fijoke, podizali pod, ali zmiju nismo uspeli da pronađemo. Verovatno je uspela neopaženo da se udalji i izađe napolje jer je prostorija na samom prizemlju objekta - ispričao je Simonović.

Pošto nije baš uobičajeno da se ovoliki broj zmija pojavljuje u urbanim sredinama, procenjuje se da je najezda gmizavaca u Nišu rezultat naglog bujanja niskog rastinja i trave. Iako su gradske službe za održavanje zelenila već nekoliko puta sprovodile akciju uređenja obala Nišave i Gabrovačke reke i parkovskih površina, očigledno je da je nagli skok dnevnih temperatura uzrokovao i naglu pojavu velikog broja zmija.

Kazna za ubijenog poskoka 120 evra

Meštani Bresja ubili su na jednom mestu četiri odrasla poskoka, saopštila je Gradska uprava za zaštitu životne sredine Jagodine i upozorila da su "zmije zakonom zaštićene i ne smeju se ubijati". Biolog Boban Stanković iz Gradske uprave ističe da je, prema Pavilniku o oštetnom cenovniku, visina kazne za svakog ubijenog poskoka 14.400 dinara (120 evra).

Vatrogasci traže uljeza

U pirotskom selu Držina u utorak po podne u kuću osamdesetogodišnje starice Verice Mančević ušla je zmija i negde se sakrila. Starica i njena rodbina zajedno sa vatrogascima iz Pirota već dva i po dana pokušavaju da je pronađu, ali ne uspevaju zbog čega je strah da se uđe u kuću.

POVEZANE VESTI

Petak 22.05.2015. 09:41
Brate Ameri testiraju i iztrazuju.Oni to rade uz saglasnost Vlade nista drugo a narod ko je/be!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online