Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.05.2015.
00:13
Vesti A

Georgije: Nisam kriv!

Bivši episkop kanadski Georgije Đokić danas bi trebalo da se vrati u Kanadu. Vest o njegovom trajnom razrešenju različito je primljena među Srbima u zemlji javorovog lista. Jedni likuju, drugi žale, a kod trećih se usijava osvetnički duh.

V.Mačar
Georgije: Nisam kriv!

Vladika je uoči polaska iz Beograda medijima rekao da prihvata odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve koji ga je trajno razrešio upravljanja Eparhijom kanadskom, ali da negira krivicu.

- Sabor me je izabrao za vladiku 1984. godine. Sabor ima pravo i da me smeni. Ali, ne priznajem nikakvu svoju krivicu. Više od četiri decenije sam u mantiji i očekujem da mi se dopusti da mirno provedem ostatak života. Na saborskoj sednici se svašta čulo, a i ja sam rekao sve što je bilo primereno i argumentovano. Vraćam se u petak u Kanadu. Kanadski sam državljanin i tamo želim da ostanem trajno. U blizini našeg manastira kupljena je kuća za smeštaj episkopa. Mada su neki nastojali da ospore i status ovog stambenog prostora u tome nisu uspeli, jer su stvari čiste - ispričao je novinarima vladika Georgije.

Protivnici bivšeg episkopa, kako se može videti na dijasporskim internet forumima, odavno su u Nijagari najavljivali vola na ražnju i slavlje za pamćenje kad bude uklonjen vladika Georgije.

Đokićeve pristalice i dalje tvrde da je samo on njihov episkop za sva vremena.

Likujući što su pobedili, najostrašćeniji Georgijevi protivnici sad i osvetnički, putem interneta, najavljuju da će zahtevati od patrijarha Irineja da ga povuče u Srbiju ili Republiku Srpsku, uprkos činjenici što je Đokić kanadski državljanin i kanadski penzioner.

Neki pak smatraju da mira u srpskoj zajednici neće biti ako u Kanadi ostane ovaj vladika i svi dosadašnji srpski sveštenici, bez razlike da li su pristalice ili protivnici vladike Georgija. Preko internet društvenih mreža poručuju patrijarhu Irineju, Saboru i Sinodu SPC da sa novim episkopom u Kanadu obavezno treba da dođe i novo neiskompromitovano sveštenstvo, a dosadašnje ili da se penzioniše ili da se iz Kanade rasporedi po nekim drugim eparhijama.

Patrijarh: Ni likovanje, ni slavlje

Do izbora novog episkopa Eparhijom kanadskom upravljaće patrijarh Irinej. Nakon Georgijevog razrešenja on je pozvao sveštenike, uprave crkvenih opština i vernike da "svojom ljubavlju, saradnjom, a naročito molitvama svevišnjem doprinesu jedinstvu i očuvanju poretka u ovoj eparhiji na korist naše Svete pravoslavne crkve i srpskog naroda".
- Opominjemo da nije vreme ni za likovanje ni za slavlje, nego za usrdnu molitvu kako bismo sačuvali mir i prevazišli sve nesuglasice nastale u prethodnom periodu - poručio je srpski patrijarh.

POVEZANE VESTI

Petak 22.05.2015. 10:57
+++ Достојан +++
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online