Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 22.05.2015.
17:22

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Šta se krije iza raščinjavanja episkopa u SPC?

Vladika kanadski Georgije je trajno sklonjen sa episkopskog trona, a od danas je slučaj privremeno razrešenog episkopa mileševskog Filareta na dnevnom redu Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

M. Todorović
Episkop mileševski Filaret

Filaret se, kako se nezvanično saznaje, tereti za pozamašan eparhijski dug prema centralnoj kasi SPC u Patrijaršiji, za politički angažman, više javnih gafofa i za loše stanje u eparhiji. 

Na dušu mu se, kao težak prestup, stavlja što je prošle godine govorio da ne priznaje SPC ovakvu kakva je sada, jer se u takvoj SPC on nije zamonašio, iako se potom crkvenom vrhu izvinjavao.

Spekuliše se da Filareta podržava deo aktuelne vlasti u Srbiji i da su se za njega kod patrijarha navodno založili Ivica Dačić i Dušan Bajatović.  

Na optužbe komisije Sinoda episkop mileševski je u odgovoru naveo da su "neistinite i montirane".  Istakao je da je njegovim dolaskom u Mileševu unapređen odnos Srba i Bošnjka, te priložio i apel iz Islamske zajednice da on ne bude razrešen. Podsetio je i na sve graditeljske poduhvate u eparhiji unazad 15 godina koliko je na tronu u Prijepolju..

Crkveni "preki" sud

Čistka u SPC, koja neke učesnike arhijerejskog sabora, kako kažu, podseća na brozovski preki sud i slučaj posleratnog komunističkog suđenja Draži Mihailoviću, počela je uklanjanjem vladike raško-prizrenskog Artemija 2010. godine. U episkopskim krugovima vlada mišljenje da će u narednom periodu na isti ili sličan način iz vrha SPC odleteti još priličan broj vladičanskih mitri, kako zbog osporavanja ideja o pravoslavnim crkvama u BIH i Crnoj Gori, tako i zbog  protivljenja liturgijskim reformama i ekumenizmu, te potčinjavanju papi i unijaćenju sa Vatikanom u bilo kom obliku.

Kao i u slučaju razrešenog vladike kanadskog Georgija Đokića, iza sinodske odluke i optužnice da se vladika Filaret Mićević eliminiše, prema spekulacijama iz crkvenih krugova, navodno stoji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, mada se on smatra najzaslužnijim što je Filaret  u zrelom životnom dobu stekao diplomu Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

"Dobar i loš policajac"

U delu srpskog episkopata smatra se da su samo "predstava" postupci svrgavanja Georgija i Filareta. Za  trenutna vladičanska svrstavanja u dva tabora: uz mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića i vladiku bačkog Irineja Bulovića, veruje se da pripadaju domenu odmeravanja snaga njih dvojice za dominaciju u SPC. Mada se spekuliše da je Radović bliži ruskoj, a Bulović carigradskoj (grčkoj) struji u pravoslavlju, u delu SPC postoji mišljenje da je reč o "igri dobrog i lošeg policajca", jer obojica su nosioci katoličkog biskupskog prstena i krsta dobijenog od pape pre više od 10 godina, a u širokom crkvenom smislu, obojica su na istom dugoročnom zadatku i streme ka istom dalekosežnom cilju.     

Uprkos Filaretovoj kontroverznoj biografiji i njegovom odnosu prema podređenom sveštenstvu i crkvenom novcu, upućeni u vrhu SPC smatraju da je to samo povod, ali ne i uzrok za hajku na episkopa mileševskog.

Pretpostavlja se da se Filaret zamerio Amfilohiju zato što ne pristaje da se deo mileševske eparhije, odnosno varoš Pljevlja i naselja koja su na tlu Crne Gore, pripoje Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Svojevremeno je, navodno, tražio da se u takvoj arondaciji, grad Užice izdvoji iz žičke i pripoji  mileševskoj eparhiji. Filaret, kako se spekuliše, nije pristao ni da delovi mileševske eparhije uđu u mitroplitov projekat Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koju bi sačiwavale još Amfilohijeva mitropolija,  Joanikijeva budimljansko-nikšićka eparhija i delovi Grigorijeve zahumsko-hercegovačke eparhije.  

Centralizam u SPC

Među srpskim arhijerejima, kako se može čuti od nekih episkopa, ima i onih vladika koji  mimo crkvenih propisa već dugo  zagovaraju stalnu (doživotnu)  postavku Svetog arhijerejskog sinoda ( "crkvene vlade") i jaku sinodsku centralističku vlast, uz sužavanje eparhijskih autonomija i ograničenje autonomnog delovanja nadležnih episkopa.

Smatra se da je Filaret sa još nekim, bosanskog porekla, vladičanskim kadrom trn u oku i zbog odbijanja da se privoli potencijalnom projektu Pravoslavne crkve u BIH. Takvu crkvu, koja bi imala status mitropolije i bila autonomna u okviru SPC, već dugo nastoji da proturi međunarodni protektorat u Bosni i Hercegovini. Ukoliko bi se, smatraju pojedine vladike, realizovali bosanski i crnogorski projekat, SPC bi se vratila na stanje od pre 1920.godine, uz opasnost da izgubi samostalnost (autokefaliju). 

POVEZANE VESTI

Petak 22.05.2015. 17:25
Vatikansko krili SPC se obracunava sa onima koji brane pravoslavlje........
Petak 22.05.2015. 18:19
Najviše me je strah daa ove vladike odoše jer se ne slažu s unijaćenjem SPC,Ako je to pravi razlog a ne neke tamo pare onda nam se zlo piše.A po svemu sudeći,planirana neuspela poseta Nikolića papi,Vučićeve česte izjave o vrednoći protestanata,razgovor patrijarha Irineja s ruskim patrijarhom Kirilom i brzi demanti izjave patrijarha pod pritiskom iz Beograda-sve to miriše na :zlo nam se piše braćo pravoslavci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online