Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.05.2015.
05:45
D. Dekić - Vesti A

"Potencijalni napad na Srbiju je Šešeljeva konstrukcija"

Dramatična objava vođe radikala Vojislava Šešelja o velikoj terorističkoj akciji "Orao" koja će se pod američkim vođstvom desiti u Srbiji na Vidovdan, nije utemeljena u podacima bezbednosnih službi države, kažu za "Vesti" predstavnici vlasti.

Tanjug
Vlast ne haje za upozorenje: Vojislav Šešelj

Stručna javnost u Šešeljevim tvrdnjama da će tu akciju izvesti grupe raspoređene širom Srbije, jer Amerikancima smeta saradnja Srbije, kao i Makedonije u kojoj se napad nedavno odigrao, sa Ruskom federacijom, vidi kao neozbiljni nastup i marketing u korist vlasti.

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti i republički poslanik Srpske napredne stranke Momir Stojanović rekao je za naš list da saznanja koja je Šešelj izneo, on nema.

- Ja bih po prirodi morao da bude obavešten o tako nečemu, jer pratim rad naših službi. One takvu informaciju nemaju, a kako je prema Šešeljevim navodima reč o vrlo krupnom događaju, bezbednosne službe bi, ako je tačno morale da znaju. Zato mislim da je reč o Šešeljevoj konstrukciji - kazao je Stojanović za "Vesti".

Republički poslanik SNS i predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun objašnjava da uopšte ne prati šta Šešelj priča.

- Bezbednost države je vrlo ozbiljno pitanje da bi ga tretirali na osnovu neutemeljenih izjava. Srbiju potencijalno mogu da ugroze terorističke akcije, ali ne ovako kako to neki pojedinci tumače - kazao je Drecun za naš list.

Američki laufer

Vođa radikala nije želeo da kaže ko mu je dostavio saznanja o terorističkim akcijama, navodeći samo da je podatke dobio od "svojih saradnika". Šešelj je u više navrata iznosio bezbednosne i druge informacije objašnjavajući da mu je izvor "srpski laufer". Zato je kako kaže Milovan Drecun, moguće da mu je tu priču o terorističkim akcijama dostavio neki "američki laufer".

Napad na Srbiju će se dogoditi, kako je obelodanio Šešelj, ako predsednik Vlade Aleksandar Vučić odbije zahteve SAD, među kojima i uvođenje sankcija Rusiji. Ovo javno obraćanje vođe radikala, politički analitičar Dragomir Anđelković vidi kao nastup lobiste Vlade Srbije koji vlastima "daje kredibilitet" za neke buduće poteze i postupke.

- SAD-u sankcije Rusiji nisu prioritet već energetska kretanja, pa ili Šešelj nastupa iracionalno ili kao lobista ili predstavnik neke nevladine organizacije ovakvom marketinškom akcijom radi za nečiji račun, odnosno vladin da neki njen ustupak opravda. Recimo možda neki vezano za Kosovo i Metohiju, pa da on bude manje primetan, ako nas, ukoliko se to ne učini, čeka na drugoj strani rat. Nadam se da iako deluje kao da lider SRS daje alibi, niko iz vlasti neće ići na nove ustupke - tumači Anđelković za "Vesti".

Da je reč o Šešeljevoj "neozbiljnoj priči", mišljenja je vojni analitičar Aleksandar Radić koji svoju ocenu argumentuje činjenicom da su srpske vlasti jasno pokazale da slede zapadni pravac. On smatra da Šešelj nastupa u poznatom stilu, verovatno da bi privukao pažnju javnosti i ističe da vođi radikala to nije ni prvi ni poslednji put.

- Američka politika ume da bude gruba u zaštiti sopstvenih interesa, čak i da bombarduje, ali je apsurd da udaraju na nas sada kada Vašington otvoreno kaže da Srbija sledi evro-atlantski i put NATO - ističe Radić za naš list, dodajući da je Beograd mnogo učinio na približavanju Zapadu.

Američka odmazda bi, prema njegovim rečima, bila apsurd s obzirom na niz bilateralnih aktivnosti i u momentu pošto je Srbija sa zapadnom vojnom alijansom potpisala Individualni partnerski akcijski plan (IPAP).

- Mislim da naša država zbog javnog mnjenja pokazuje da održava dobru komunikaciju sa Rusijom koja više nije tako značajna - zaključuje Radić.

Gardisti u Moskvi zbog birača

- Srbija se približava zapadu, ali sve čini da ne odgurne Rusiju. Ovoj vlasti je dobro da njeni glasači vide dobru sliku odnosa sa Moskvom. Zato je publicitet dobio odlazak jedinice Vojske Srbije na moskovsku paradu, iako je to samo simboličan potez u odnosu na istovremeno slanje naše jedinice na vežbe NATO u Nemačkoj u koje je u javnosti prošlo gotovo neopaženo - otkriva Aleksandar Radić.

POVEZANE VESTI

Subota 23.05.2015. 09:27
Дакле, наше "вође", надлежни за безбедност земље и разни аналитичари поседују колективни ниво интелигенције еквивалентан собној температури. Па зар нисте до сада упознали амерички деструктивни модус операнди? Ено је Македонија још ближа еу и нато криминалном синдикату, амерички пријатељ пар екселанс, па шта јој се десило само неколико дана у назад...? Контра аргумент за Шешељеве изјаве, можда тачне а можда и не, им је да нам се неће десити ништа лоше јер смо сада ортаци...??? Каква памет за четири ноге!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online