Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 22.05.2015.
22:00
Blic.rs A

Brisel: Ako je Nikolić ozbiljan, ništa od Srbije u EU

Ako platforma Tomislava Nikolića postane dokument o kojem bi Beograd hteo da pregovara sa Prištinom i EU, Srbija bi se našla u ozbiljnom problemu.

A. Čukić
Nikolićeva platforma opet na udaru

Ovo nezvanično kažu sagovornici lista "Blic" iz Evropske komisije u Briselu, ističući da EK nije dobila Nikolićevu platformu, tako da o njoj mogu suditi samo na osnovu medijskih izveštaja.

Stiže Merkelova

Srpski premijer juče je najavio da će u Beograd uskoro doći nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prema nezvaničnim saznanjima, Merkelova bi u svoju drugu posetu Srbiji trebalo da dođe nakon što se Vučić vrati iz Vašingtona početkom juna. Očekuje se da će glavna tema posete biti Kosovo

Kako objašnjavaju, proces evropske integracije Srbije mogao bi biti ugrožen ukoliko Beograd bude zahtevao da se pregovara o statusu Kosova kao autonomne pokrajine, da se na severu KiM primenjuju zakoni Srbije, a da Zajednica srpskih opština postane "pokrajina u pokrajini Kosovo“.

Međutim, s druge strane iz EK ističu da dokument Tomislava Nikolića, pa čak i da ga usvoje Vlada i parlament, ne bi trebalo da ugrozi odnose EU i Srbije ako ostane mrtvo slovo na papiru.

Naime, kako objašnjavaju, Skupština Srbije je i do sada usvajala razne rezolucije i deklaracije o Kosovu, pa ako Nikolićev dokument bude samo deklarativan, bez praktične primene, to za Brisel neće biti problem.

U svakom slučaju, nezvanično poručuju iz EK, na političkim akterima u Beogradu je da se odrede prema platformi, a pre svega da je objave, pa će se onda i više toga znati.

Premijer Aleksandar Vučić juče se prvi put odredio prema Nikolićevoj platformi poručivši da je to "obiman i ozbiljan tekst“ o kojem će se razgovarati u državnom vrhu.

Vučić je ujedno priznao da su mediji dobili izvode iz platforme pre nego što je njemu dostavljena.

- Kad budemo sagledali koliko je to realistično i da li može da se sprovede u delo, izaći ćemo u javnost sa stavom. Potrebno je da svi upoznaju tekst, i istaknuti intelektualci, javni radnici, pravnici... Razumem predsednika Nikolića, i on odlično razume u kakvoj se situaciji nalazi Srbija. Ipak, ništa nije Sveto pismo osim boljeg života za građane Srbije - rekao je Vučić, i istakao da se neće svađati s Nikolićem.

POVEZANE VESTI

Petak 22.05.2015. 22:22
ТИТО је створио велике проблеме јер је дозволио шииптарима да имају Албански језик у Школама и дозволио неплаћања струје,комуналија итд. Косово има 1 800 000 шииптара .Да Косово остане у Србији народ Србије мора да издржава 1 800 000 незапошљених шииптара .Одакле новац ? Како ? Желимо да Косово остане у Србији али како да издржавамо 1 800 000 албанаца .У Скупштини Србије мораће 35% да буду Албанци .Проблем до проблема .
Petak 22.05.2015. 23:00
Znači:platforma je dobra._Briserlu neodgovara,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online