Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.05.2015.
23:06
blic.rs A

"Bramerc će morati na leđima da me nosi u Hag!"

Haški tribunal poslao je u petak zahtev Vladi Srbije da se lider radikala Vojislav Šešelj vrati u pritvor u Sheveningenu do 26. maja.

Tanjug
Lider radikala ponovio da u Hag dobrovoljno ne ide, ali i da neće da beži: Vojislav Šešelj

- Još nisam dobio pismeni nalog, ali ostajem pri stavu da se dobrovoljno neću predati, ali neću ni bežati. Šta će biti, to morate pitati premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Ipak, imam pouzdane informacije da tužilac Serž Bramerc planira lično na leđima da me nosi u Hag - kaže u svom stilu Vojislav Šešelj, nakon što je saopštio informaciju iz Tribunala.

Stiže u posetu

Zanimljivo je da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc boraviti u Beogradu upravo 25. i 26. maja. On dolazi u redovnu posetu u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN.

Šešelj navodi da je ovaj zahtev najverovatnije tempiran zbog konferencije za novinare na kojoj je izneo da se, nakon Makedonije, i u Srbiji krajem juna priprema teroristička akcija "Orao“ uz podršku SAD. I to ukoliko do tada, kako kaže, ne pristanemo da uvedemo sankcije Rusiji.

- Mada je moguće i da ne žele da budem na kongresu SRS 30. maja - kaže on.

Koliko je, međutim, ova brzopotezna odluka zatekla i samog Šešelja, toliko je zatekla i kabinet u Nemanjinoj 11. Kako "Blic“ nezvanično saznaje, iz Haškog tribunala su u petak samo telefonom obavestili našu ambsadu u Holandiji da šalju zahtev, koji je iznenadio sve u Vladi.

Naime, ovim zahtevom praktično počinje cirkus, jer kako se Šešelj neće dobrovoljno vratiti u Hag, od vlasti u Srbiji se sada očekuje da ga hapsi i isporuči. Tribunal će, u suprotnom, prijaviti Srbiju Savetu bezbednosti UN kao nekooperativnu.

Ono što je sigurno jeste da Šešelj svakako ni teoretski neće moći biti u Hagu 26. maja. I u slučaju hapšenja u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom on će morati prvo da bude priveden sudiji Višeg suda, zatim mora da prođe sve procedure pred domaćim sudovima kao da je haški begunac. Potom će na odluku sudije o izručenju imati pravo žalbe. Sve to u praksi traje od 10 do 15 dana. Da će ova prava u slučaju hapšenja svakako iskoristiti, potvrdio je i sam Šešelj.

Pola godine na slobodi

Pretresno veće donelo je 6. novembra prošle godine odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja, odnosno karcinoma debelog creva koji je metastazirao na jetri. On se u Srbiju vratio 12. novembra, bez presude.

Iako Šešelj neće biti u Sheveningenu do 26. maja, Tribunal zahteva da se "tog datuma ili malo posle toga bar uhapsi“. A u Vladi su samo kratko rekli da će narednih dana doneti odluku o tom pitanju.

- To je nastavak voluntarizma koji Hag demonstrira u ovom predmetu i sukoba različitih nivoa sudskih instanci unutar samog Tribunala. I sve bi to bilo u redu da se to ne prelama preko leđa Srbije. Iako smo završili saradnju sa Hagom, mi sada moramo ponovo da se bavimo ovakvim temama iako objektivno imamo daleko većih problema - kaže Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom. On napominje da će Vlada doneti odluku u skladu sa zakonima kada razmotri sve aspekte slučaja.

Naime, lidera radikala na privremenu slobodu pustilo je u novembru Pretresno veće Tribunala bez ikakvih uslova za njega i uključivanja Vlade Srbije u taj dogovor.

Međutim, Žalbeno veće je već u aprilu tražilo da Pretresno veće opozove svoju odluku. Nakon što im je Šešelj dostavio dokumentaciju o svom zdravstvenom stanju, Pretresno veće je to odbilo, ali je tužilac Bramerc tražio od Žalbenog veća da samostalno naloži njegov povratak, što je to veće juče i uradilo i poslalo zahtev u Srbiju.

Optužnica

Tužilaštvo Haškog tribunala tereti Vojislava Šešelja za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Vojvodini, odnosno za progon na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi. Tereti se za masovna ubistva, javne pozive za pritvaranje civila u logore, uništavanje domova i verskih objekata. Navodi se da je lično učestvovao u ratnoj propagandi i raspirivao mržnju i podsticao na zločine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online