Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 24.05.2015.
10:11
Srna A

Kosovo: Srpska zemlja "na prodaju"

Nema ništa od srpske autonomije na severu Kosova, a na jugu srpska zemlja svakodevno ide u ruke Albanaca - to je današnje stanje srpskog naroda na "svetoj srpskoj zemlji".

Reuters
Njih prodala vlast, a oni prodaju zemlju

Na potezu Gračanica - Laplje Selo - Livađe, ataru koji predstavlja blago za poljoprivredne proizvođače, a gde su vlasnici isključivo Srbi, nema više ni metra zemlje na kojem nije istaknut natpis: "Na prodaju".

Na parcelama koje su zasejane pšenicom niču bordeli i industrijski objekti čiji vlasnici, Albanci ne pitaju za cijenu ara.

Srbi sa severa Kosova postali su svesni činjenice da će Zajednica srpskih opština imati simbolična obeležja, a propala su i uveravanja Beograda o srpskom elektro-energetskom preduzeću sa sedištem u Zubinom Potoku.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, poručio je na iznenadnom sastanku sa čelnim ljudima opština sa severa Kosova da Srbi struju moraju da plaćaju preduzeću koje tu struju i distribuiše, a to je kosovska firma.

Takođe, kako su Srni potvrdili izvori sa sastanka, Beograd traži od Srba sa severa da delegiraju predstavnike na završne razgovore u Briselu, što je među Srbima protumačeno kao "pranje ruku" i dovođenje te populacije pred svršen čin.

Srbi sa severa, nakon što je deo njih izašao na izbore za parlament samoproglašenog Kosova pod pritiskom Beograda, te nakon prebacivanja pravosuđa u ruke Prištine, sada zaključuju da je ZSO bio tek mamac za "reintegraciju" u organe samoproglašenog Kosova.

Severnim srpskim opštinama vlasti u Beogradu obećavale su javno da će ZSO imati izvršna ovlašćenja i da će sa izlaskom na izbore, koje je raspisala predsednik samoproklamovanog Kosova Atifete Jahjaga, početi da se stvaraju konture samostalnog srpskog entiteta, po ugledu na Republiku Srpsku.

Političari iz Beograda dolazili su i poručivali: "Danas glasamo Srpsku - sutra gradimo Republiku Srpsku", a sada je gotovio sigurno da će ZSO imati tek konsultativna ovlaštenja.

Edita Tahiri, šef pregovaračkog tima Prištine, čije se izjave o rezultatima pregovora u Briselu uvek pokazuju kao tačne, izjavila je da ZSO nikada neće izaći van ustavnog okvira i zakona Kosova.

Tahirijeva poručuje Srbima da se rešenja koja u njihovo ime nameću pregovarači iz Beograda zasnivaju isključivo na ispunjavanju uslova za ulazak Srbije u EU.

Ona je pre tri meseca pozivala odbornike i gradonačelnike četiri srpske opštine sa severa Pokrajine da ne slušaju Beograd koji im savetuje da ne usvajaju budžete usklađene sa zakonima samoproglašenog Kosova.

Nedavno su njene tvrdnje dobile potvrdu - skupštine Zubinog Potoka, Zvečana, Severne Kosovske Mitrovice i Leposavića morale su da usvoje budžete u potpunosti usklađene sa finansijskom i fiskalnom politikom ministarstva finansija samoproglašenog Kosova.

Nema ništa ni od obećanih redovnih zasedanja članica ZSO jednom nedeljno.

Više od mesec dana niko od zvaničnika Beograda, ako se izuzmu anonimni savetnici direktora Đurića, nije posetio Kosmet južno od Ibra, iako se u tom periodu dogodilo desetak napada na Srbe.

Nema više nikoga ko bi preostalim Srbima u centralnom Kosovu poručio da ne prodaju imovinu.

Kako oporo reče aforističar: "Ono što je dogovoreno na Kneževoj večeri, propalo je na `Molitvenom doručku`".

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.05.2015. 10:16
па ви следећи пут ПОНОВО гласајте за николића, дачића и вучића !! аферим...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online