Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.05.2015.
15:00
Tanjug A

Poslanici o privatizaciji: Ko je pevao uspavanke i probleme stavljao pod tepih?

Početak skupštinske rasprave o izmenama Zakona o privatizaciji obeležila je rasprava između poslanika vladajuće SNS i Socijaldemokratske stranke, o odgovornosti za proces privatizacije u Srbiji.

Tanjug
Tema dana je izmena Zakona o privatizaciji, ali nekako uvek malo "skrenu"... (Foto: Arhiva)

Zoran Babić iz SNS je podsetio predstavnike SDS, da su upravo lider te partije Boris Tadić i ljudi koji danas čine tu stranku, jedni od najodgovornijih što se u ranijem periodu radilo na populistički način i što je "pevana uspavanka" za preduzeća koja su trebalo da budu privatizovana.

- Pevali ste uspavanku, a sada je neko drugi odgovoran za 17 kompanija koje i dan danas plaćaju dugove koje ste vi napravili - rekao je Babić zapitavši se da li predstavnici SDS možda umesto privatizacije predlažu podržavljenje.

Janko Veselinović, iz SDS, je istakao da se ni u ovom slucaju, kao ni u mnogim ranije, ne pita struka, već se pita partija. On je ukazao da su sadašnje vlasti svojim delovanjem oterale investitore i pozvao na odgovornost predstavnike vlade za ekonomsko stanje u zemlji.

Opozicione DS i SDS smatraju da predložene izmene Zakona o privatizaciji govore o nekompetentnosti Vlade Srbije i o njenoj nebrizi za radnike. Šef poslanika DS Borislav Stefanović rekao je novinarima da je prva zamerka te stranke što se ne znaju kriterijumi na osnovu kojih će 17 preduzeća biti izuzeto iz naplate potraživanja, a da je druga zamerka što se opstanak radnih mesta za skoro 100.000 radnika stavlja u drugi plan.

- Zašto baš tih 17 preduzeća, to je nejasno. Druga zamerka je što se proces privatizacije i proces opstanka radnih mesta za skoro 100.000 radnih mesta stavlja u drugi plan, kroz minimalne otpremnine" - rekao je Stefanović i dodao da je država još jednom pokazala da je suštinski nije briga za radnike i da su oni za nju samo brojevi.

- Ovaj zakon u suštini ne rešava nikakav problem, on ga samo produbljuje i pokazuje nekonzistentnost između premijerove ranije najave da će svi ići u privatizaciju i kasnije o 17 preduzeća. Da li je premijera ubedio ministar Sertić ili njegov rejting uoči izbora - kazao je Stefanović.

Sedi - nula!

Socijaldemokrata Janko Veselinović kaže da se predloženim izmenama interveniše na način da se vladi, odnosno ministrima daje diskreciono pravo da upravljaju privatizacijama shodno stranačkim interesima.

- Ovo je nula za sektor privrede. Ovim je potvrđeno da su vlada i ministri nekompetentni i to u oblasti koja je najvažnija - rekao je Veselinović.

Sa druge strane, socijalista Dejan Radenković poručuje da oni koji imaju primedbe na način privatizacije imaju najmanje prava da komentarišu, s obzirom na ranije pljačke u toj oblasti. Objašnjava da je u pitanju izuzeće, ali ne i beg od realnosti.

- Ova vlada i većina nije jedna od onih ranijih koja je bežala i ostavljala probleme pod tepih. Ovo nije nikakva selekcija, već jedna analiza da znamo koje su firme koje će ići putem strateškog partnerstva, koje će ići u stečaj i one za koje je neminovno da odu pod led, to je naša realnost - rekao je Radenković.

Aleksandra Tomić, iz SNS je odgovorila demokratama da je Ministarstvo privrede zajedno sa Agencijom za privatizaciju uradilo analizu svih subjekata i utvrdilo da njih 17, prema ekonomskim parametrima, mogu da opstanu na tržištu kapitala.

Logično je, naglasila jem da oni ostanu zaštićeni zbog čega je i predloženo produženje roka do godinu dana za naplatu njihovih potraživanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online