Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.05.2015.
12:04
J. L. Petković - Vesti A

Pritiskaju Srbe glasanjem o vojsci i sahranom Ise Boljetinca u Zvečanu

Vlada Kosova pokrenula je proceduru za formiranje vojske Kosova. Sa poslednje sednice kosovskoj skupštini upućeni su amandmani na ustavne promene koji se tiču osnivanja oružanih snaga Kosova. Srbi u Vladi su glasali protiv tog predloga. Najavljuju da će tako glasati i ukoliko albanske partije sutra uspeju da taj predlog ugraju na dnevni red, pa da se o tome glasa u paketu sa osnivanjem Specijalnog suda za ratne zločine koji su počinili pripadnici OVK.

twitter/@ArbroraRrahmani
Čak su i Amerikanci protiv ideje kosovskog premijera (Foto: Arhiva)

Kako "Vesti"saznaju, nakon razgovora o vojsci, ministar za bezbednosne snage Haki Demoli na vladi je insistirao da se izglasa novčana nadoknada od 100.000 evra kako bi Isa Boljetinac, jedan od albanskih ratnih heroja, a čiji se lik nalazi uz političara Ismaila Đemalija na crnim zastavama sa crvenim obrisima "velike Albanije", bio sahranjen u opštini Zvačan. Naime, prema ideji koju je predstavio Demoli, njegove mošti bi trebalo da budu prenete 10. juna u njegovo rodno selo Boljetin, što je guranje prsta u oko srpskoj zajednici.

Za ovu ideju zauzima se stranka Ise Mustafe - LDK, nastavljajući tradiciju svog osnivača Ibrahima Rugove, koji je 2004. godine Boljetincu dodelio orden Heroja Kosova.

Kako "Vesti" saznaju, američke diplomate burno su reagovale na ideju partije kosovskog premijera, i ljutito poručile "da misle da su im dali prijateljski savet da to ne rade".

Mustafina stranka ovim potezom pokušava da zamaskira dosadašnje neuspehe, dok stranka Hašima Tačija izbegava sukob sa predstavnicima međunarodne zajednice i podržava ideju da Boljetinac bude sahranjen u Valoni.

Ukoliko se ova ideja, o kojoj će se, kako je najavljeno, razgovarati i na narednoj sednici kosovske vlade, sprovede u delo, to će biti velike problem koji bi, kako se procenjuje mogao da izazove opasne tenzije, naročito  na severu Kosova.

Armija za sve

Kosovski premijer Isa Mustafa poziva pripadnike svih zajednica da podrže ove ustavne promene o vojsci, objašnjavajući da se oružane snage neće graditi na etničkoj osnovi, već da će služiti svim građanima bez razlike.

Srbi protiv vojske Kosova

A, kada je reč o ustavnim promenama vezano za formiranje oružanih snaga Kosova, u Srpskoj listi kažu da ne nameravaju da podlegnu pritisku, što su pokazali zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, koji su na sednici vlade glasali protiv.

- Naš stav je jasan. Ukoliko se desi da albanske stranke stave predlog o vojsci zajedno sa predlogom o Specijalnom sudu, mi ćemo glasati protiv. A podsetiću, Specijalni sud je pre svega obaveza koju su oni preuzeli pred međunarodnom zajednicom - kaže Stojanović, dodajući da pre svega očekuje debate o toj temi.

O oružanim snagama jedino mimo pravila

Prema pravilniku kosovske skupštine, albanske partije nemaju načina da amandmane o vojsci Kosova stave sutra na dnevni red, odnosno da se o tome u paketu glasa sa Specijalnim sudom koji će suditi za ratne zločine OVK.

- Pravilnikom skupštine nemoguće je da se bez većine glasova predstavnika manjina po ubrzanom postupku predlog za promenu Ustava stavi na glasanje. O toj temi sa predstavnicima Srba niko nije razgovarao, niti se konsultovao. A ako kojim čudom uspeju da stave ovu temu na dnevni red, i vežu sa glasanjem o Specijalnom sudu mi ćemo biti protiv - podvlači i Saša Milosavljević, šef poslaničke grupe Srpske liste u kosovskom parlamentu.

Vlast u ćorsokaku

Očigledno je da albanske partije u kosovskoj vladi došle u ćorsokak, a da je potezanje nacionalnih argumenata poslednji trzaj Mustafine stranke za opstanak na vlasti. Scenario koji se događa u kosovskom parlamentu je već viđen, i podseća na ono što se dogodilo prošle godine, kada je zbog vojske i Specijalnog suda blokiran rad parlamenta, što je konačno dovelo do novih izbora. Kako stvari trenutno stoje, ista stvar bi mogla ponovo da se dogodi.

Ratovao protiv Otomana i Srbije

Isa Boljetinac jedna je od vodećih ličnosti gerilske borbe protiv vlasti Osmanskog carstva, Srbije i Crne Gore. On se 1878. pridružio Prizrenskoj ligi sa samo 14 godina i učestvovao je u bici kod Slivova aprila 1881. protiv otomanskog ekspedicionog korpusa za likvidaciju Lige. Kada je Rusija otvorila konzularno predstavništvo u Mitrovici 7. maja 1902. godine i za konzula postavila Grigorija Ščerbina, Isa Boljetinac je zapretio da će biti zapaljena svaka srpska kuća koja bude sarađivala sa konzulatom. Ruski konzul nije mogao da dođe u Mitrovicu dok Porta nije pozvala Isu u Istanbul. Tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Boljetinac je predvodio albanski gerilski pokret (kačaci) u borbi protiv vojski Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore, a zatim i vojski Austrougarske i Bugarske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online