Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.05.2015.
13:53
Tanjug A

"Srbija koja ne mora ni za koga da ratuje, ni od koga da pozajmljuje"

Krajnji cilj srpske Vlade i diplomatije je Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi - Srbija koja neće morati nikoga ni za šta da moli i koja rešava probleme, poručio je u petak ministar spoljnih poslova Iviča Dačić.

Tanjug
Srbija je odabrala svoj put, mesto joj je u EU: Ivica Dačić

- Cilj je stabilna Srbija koja ne mora ni za koga da ratuje i ni od koga da pozajmljuje - poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je, obraćajući se prisutnima u Narodnoj Skupštini na svečanosti povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije, rekao da su temelji srpske diplomatije postavljeni uporedo sa izgradnjom srpske države, te danas Srbija ima 98 diplomatsko-konzularnih predstavništava i stalnih misija u svetu.

- Veliki Ilija Garašanin, ministar inostranih dela, pišući Načertanije postavio je dva uslova da jedna mala država, poput Srbije, opstane, razvija se i raste u burnim međunarodnim okolnostima: prvi je da ima korene, istoriju i tradiciju iz kojih može da crpi svoje razloge i motive, a drugi je dugoročan plan - rekao je Dačić.

Srbija prati svoje korene iz 19. veka

Prema njegovim rečima, ti razlozi su opredelili ovu vlast da ustanovi Dan srpske diplomatije, koji imaju i diplomatije drugih zemalja.

- Mi hoćemo da podsetimo i nas i sve ostale da Srbija ima i korene i dugoročan plan, strategiju i alate koji je vode u budućnost -  istakao je srpski šef diplomatije.

On je objasnio da je Vlada Srbije ustanovila Dan srpske diplomatije u spomen osnivanja Knjaževske kancelarije inostranih dela Kneževine Srbije, osnovane 29. maja 1939. godine.

- Poruka je više nego jasna: današnja Srbija reformi i evropskog puta prati svoje korene iz 19. veka - rekao je Dačić.

On je istakao da Srbiju u budućnosti vidi kao modernu, ekonomski razvijenu, evropsku i uspešnu zemlju, ali i kao zemlju koja više sebi ne može da priušti “romantičarske snove o Istoku Zapada i Zapadu Istoka“.

Oslonac celom regionu

Srbija sebi mora, kako je naglasio, da obezbedi mesto uvažene i kredibilne države u svetu, da bude dovoljno velika da je svi poštuju, ali i da je se niko ne plašii, da bude oslonac čitavog regiona i zemlja koja probleme rešava dijalogom.

- Potezi naše Vlade često su bili revolucionarni, ali su istovremeno deo glavnog plana koji se bavi isključivo budućnošću Srbije, a to je Srbija koja će biti u Evropi i u kojoj će biti Evropa - poručio je Dačić.

On je rekao da je srpska diplomatija, u skladu sa našim spoljnopolitičkim prioritetima, aktivno i neposredno angažovana  na zaštiti naših nacionalnih i inostranih interesa, nastavku pregovora o članstvu u EU, produbljivanju saradnje sa ključnim partnerima, razvoju dobrosusedskih odnosa i očuvanju međunarodnog mira.

- Cilj nam je jaka i poštovana Srbija sa stabilnom budućnošću. CIlj nam je novo brendiranje Srbije, da više ne bude tačka međunarodnog dnevnog reda, već faktor rešavanja problema - istakao je Dačić i dodao da je nužna i reforma diplomatije, što podrazumeva i novi Zakon o spoljnim poslovima.

Dan srpske diplomatije obeležava se u znak sećanja na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela Kneževine Srbije 29. maja 1839. godine.

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 14:32
Na način kako ste unakazili Srbiju, radi vlastitih interesa, to što pričaš ja danas i za nove generacije, na žalost nemoguće ! Nekoga ko ima i malo karaktera bi bilo sramota da daje ovakve izjave, a same njihove stolice ovise o dobroj volji nekoga iz vani !
Petak 29.05.2015. 17:11
рече човек који је на ратовима и страдањима Срба и Србије зарадио све што има... а нема мало....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online