Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.05.2015.
15:30
Tanjug A

Odložena sednica o Specijalnom sudu za zločine OVK

Sednica Skupstine Kosova, na kojoj je trebalo da se razmatraju ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK-a, odložena je u petak na zahtev Demokratske partije Kosova (DPK) zato što, kako je rečeno, poslanicima nije dostavljen materijal iz Brisela o Specijalnom sudu.

Fonet/AP
Skupština Kosova neće da raspravlja o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK

Predlog šefa poslaničke grupe DPK Adema Grabovcija s obrazloženjem o odlaganju sednice, predsednik skupštine Kadri Veselji je stavio na glasanje. Za odlaganje je glasalo 78 poslanika, dva su bila uzdrzana, a jedan poslanik je bio protiv.

"Ne sme biti bekstva od pravde"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je, povodom odlaganja sednie kosovske skupštine o Specijalnom sudu, da ne sme biti bekstva od pravde.

- Srbija čvrsto stoji iza osnivanja Specijalnog suda. Nema i ne sme biti bekstva od pravde, ratni zločin ne zastareva. Oni koji su odgovorni treba da budu izvedeni pred lice pravde - rekao je on.

Prethodno je poslanička grupa DPK Hašima Tačija održala sastanak na kome se 10 poslanika izjasnilo da neće glasati za predložene ustavne amandane o formiranju Specijalnog suda.

Kako se preneli mediji u Prištini, to je uticalo da DPK predloži da se sednica odloži na neodređeno vreme.

Ispred skupštine organizovani su protesti organizacija proizašlih iz bivše OVK koje traže da poslanici ne prihvate formiranje Specijalnog suda jer, on, prema njihovom mišljenju, neće ništa doneti dobro Kosovu.

Oni su, kako navod mediji, "revoltirani zato što domaći i međunarodni sudovi nikada nisu sudili srpskim zločinima i genocidu nad Albancima na Kosovu, što međunarodna zajednica putem UNMIK-a i Euleksa podiže političke optužnice protiv boraca OVK, i povodom presude protiv komandanata koji su se borili za slobodu".

Bez Suda nema normalnog društva

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović izrazio je žaljenje što je otkazana sednica kosovske skupštine o Specijalnom sudu.

- Očigledno je da naši koalicioni partneri nisu uspeli da obezbede dovoljan broj poslanika, koji bi to podržali i sada se nastavlja ubeđivanje poslanika iz albanske zajednice da podrže ovaj zakon. Naši poslanici su bili u skupštini i spremni da o tome glasaju. Nažalost do toga još nismo stigli - rekao je Stojanović.

On je kazao da je očigledno potrebno još vremena albanskim političkim liderima da se usvoje amandmani i stvore preduslovi za usvajanje zakona o specijalnom sudu, kao i potom njegovo formiranje.

Sud je, kako je podvukao, ne samo važan za Srbe na Kosovu, već i Albance podjednako.

Stojanović je izrazio žaljenje što mnogi to ne razumeju, dodajući da neće biti moguće da se stvori normalno društvo ukoliko Specijalni sud ne bude kaznio one koji su počinili najstrašnije zločine.

- To nam je potrebno svima nama za pomirenje, stvaranje preduslova za normalan život", podvukao je Stojanović i dodao da nažalost neki to vide kao pretnju.

On je naglasio da ne može da se opovrgne da su počinjeni mnogi zločini, da nisu istraženi i da počinioci nisu kažnjeni.

- Mi čekamo istinu, a posebno porodice ubijenih, nestalih i kidnapovanih. Te porodice imaju pravo na istinu, na pronalaženje i kažnjavanje počinioca - rekao je Stojanović.

Tužba za genocid

Na pitanje šta misli o tužbi za genocid protiv Srbije koju zahteva kosovski ministar Hašim Tači, Stojanoviuć je kazao da je bilo teskso albanskim političkim liderima da objasne poslanicima i svima širom Kosova zašto je potreban Specijalni sud.

- Sada vidimo razne druge inicijative koje valjda služe za to da se zamagli situacija oko Suda, kao što je podignuta i tema oko formiranja vojske. Mislim da je sve to neki pokušaj da se skrene pažnja sa glavne teme - rekao je Stojanović.

Čelnici kosovskih institucija su više puta ukazivali da je Kosovo preuzelo obavezu sprovođenja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine, kako bi se istražili navodi iz izveštaja Dika Martija.

Za usvajanje ustavnih izmena potrebna je dvotrećinska većina svih poslanika, kao i dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica.

Međunarodni predstavnici su najavili mogućnost da će, u slučaju da Skupština Kosova ne usvoji ustavne promene i zakon o osnivanju Specijalnog suda, to učiniti Savet bezbednosti UN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online