Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 29.05.2015.
16:38
blic.rs A

Putinovi botovi haraju srpskim internetom

Takozvani "botovi Kremlja" aktivni su u Srbiji i na srpskim portalima, a regrutuje ih nekoliko desničarskih stranaka koje finansijski i politički podržava Rusija, navodi se u opširnom tekstu američke agencije Asosiejted pres o propagandnom ratu administracije Vladimira Putina protiv Zapada.

Reuters
AP piše da "botovi Kremlja" okreću Srbiju protiv EU

U izveštaju se navodi da program angažovanja botova u Rusiji i van nje "vuče Srbiju, koja gaji EU snove, nazad prema ruskoj orbiti i kao mete ima Nemačku, SAD i druge zapadne sile". Kao primer aktivnosti srpskih "botova Kremlja" navedeno je stanje neposredno nposle ubistva Borisa Njemcova, ruskog opozicionara, krajem februara u Moskvi.

"Srpski botovi su brzo reagovali. 'Ko drugi može da izvuče korist od ovog ubistva osim Amerike? Mora da je CIA to izvela', bila je dominantna mantra u diskusijama na srpskim informativnim sajtovima. Lajkova je bilo na stotine, dok su komentari tipa 'Putin je odgovoran' naišli na opšti podsmeh", piše u tekstu. U njemu su građani Srbije prikazani kao nedovoljno informisani u eri interneta, pošto "Srbi dobijaju većinu informacija o Rusiji od medija koji imaju podršku Moskve, a botovi jačaju liniju Kremlja".

Tanjug/AP
Takozvana "fabrika botova" u Sankt Peterburgu

"Rezultat je rašireno mišljenje u Srbiji da je režim u Kijevu neonacistički i da je Putin bio u pravu što je anektirao Krim", navodi se dalje u tekstu.

Agencija AP je komentar o "Putinovim botovima" u Beogradu zatražila od Jelene Milić, političkog analitičara Centra za evroatlantske studije.

- Jedna od posledica jeste činjenica da je javna podrška integraciji u EU pala ispod 50 odsto po prvi put od demokratskih promena 2000. godine. Biće veoma teško povratiti ovu podršku javnosti - ocenila je Milićeva.

Članak predstavlja i četvorospratnu mermernu zgradu u Sankt Peterburgu, u kojoj oko 400 zaposlenih koji kuckaju na kompjuterima i "stoje na linijama fronta propagandnog rata". Na osnovu iskustava ljudi koji su bili "botovi Kremlja" navodi se da ovi muškarci i žene rade u neprekidnim smenama od po 12 sati i da "zatrpavaju internet propagandom".

Ruskinja Ljuda Savčuk (34), novinarka i samohrana majka dvoje dece, radila je u "fabrici botova" do sredine marta ove godine.

- Znala sam da je nešto loše, ali naravno nisam ni očekivala da je tako strašno i na tom nivou - rekla je Savčukova i dodala da botovi imaju po nekoliko naloga na društvenim mrežama pod raznim imenima.

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 17:19
Jeste jeste ,baš Putinovi i to baš srpsskim-e da umreš od smeha.I to pronašao zapaad.Zapad je u izmaglici,ako ne vidi na koju stranu srpske oči gledaju-tamo gde sunce izlazi,a ne gde zapada.
Petak 29.05.2015. 17:06
Мислим шта рећи на ово? Амери створише Исламску државу и разрушише пола света а они се препадоше на овакву небулозу! Познајући начин деловања сатаниста, следеће је "Српски хакери нападају шипт-арске и америчке сајтове за националну безбедност"! А оно њихови ботови врши диверзије под њиховом командом да би се као и много пута до сада изазвао рат или нешто слично!
Petak 29.05.2015. 17:16
не треба Путину интернет да би "окретао" Србе од еУ..... довољна је једна реч....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online