Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 31.05.2015.
19:10
Tanjug A

Ovo je Vučićev plan za SAD

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće od utorka, 2. juna, do četvrtka, 4. juna, u zvaničnoj poseti SAD, na poziv američkog potpredsednika Džozefa Bajdena.

Tanjug/AP
Vučić: Biće naporno, ali nadam se i uspešno

Kako je najavljeno, Vučić će tokom posete razgovarati sa Bajdenom i drugim američkim zvaničnicima o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i podršci Vašingtona evropskom putu Srbije.

Kako je saopštila Vlada Srbije, prvog dana zvanične posete, premijer Vučić sastaće se predstavnicima najvećih američkih kompanija, kao što su Dženeral elektrik, Majkrosoft, NCR, nakon čega je planiran susret sa zamenikom američkog državnog sekretara Entonijem Blinkenom, a nešto kasnije i sa predstavnicima srpske dijaspore u SAD.

Tokom drugog dana posete, predviđen je zvaničan susret Vučića i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Beloj kući.

Istoga dana predsednik srpske Vlade razgovaraće i sa predsedavajućim Senatskog komiteta za oružane snage, senatorom Džonom Mekejnom.

Nakon toga slede susreti sa kopredsedavajućima Srpskog kokusa, kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kao i sa predsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom.

U četvrtak, 4. juna, premijer Vučić posetiće Univerzitet Džons Hopkins, gde će imati izlaganje, a nakon toga nastaviti niz susreta sa članovima Komiteta i Potkomiteta za spoljne poslove Senata SAD.

Srpski premijer je ranije ocenio da je predstojeĆa poseta SAD veoma vaŽna za Srbiju i najavio da će se sastati sa američkim državnicima i predstavnicima velikog broja američkih kompanija.

Pored razgovora sa Bajdenom i Mekejnom, postoji mogućnost da se premijer susretne i sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland.

- Sastaću se sa predstavnicima ogromnog broja američkih kompanija - od Dženeral elektrika, Friporta, KKR-a, NCR-a i svih kompanija koje su već ulagale ili planiraju da ulažu u Srbiju - rekao je premijer.

On je dodao da će poseta biti veoma naporna, ali da se nada da će biti i uspešna, što je dobro i važno za Srbiju.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ranije je ocenio da Vučićeva poseta predstavlja vidljiv odraz snažnih i sve jačih veza između dve zemlje.

Kirbi je u izjavi za Tanjug rekao da će Vučić sa američkim zvaničnicima razgovarati o brojnim pitanjima, uključujući dalje jačanje bilateralne saradnje i ekonomskih veza, energetsku bezbednost, napredak Srbije na putu ka EU, naredne korake u kriminalnim istragama od obostranog interesa i druge.

Važna tema: SAD priznaju Kosovo

Očekuje se da će jedna od tema razgovora biti i Kosovo, imajući u vidu da će najverovatnije jedno od prvih poglavlja koje će biti otvoreno u pregovorima Srbije i EU biti poglavlje 35 posvećeno pitanju Kosova. To je o uslov svih uslova za napredak na evropskom putu Srbije.

SAD priznaju jednostranu proglašenu nezavisnost, koju Srbija, kako je i sam premijer nedavno ponovio, nikada neće priznati, ali snažno podržavaju pregovarački proces Beograda i Prištine pod okriljem Brisela.

Do posete SAD dolazi i svega nekoliko dana posle istorijske posete Vučića Albaniji, tokom koje je još jednom potvrđena opredeljenost Srbije za saradnju u regionu, pre svega ekonomsku, uprkos razlikama koje postoje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.05.2015. 22:08
Вучко прави планове да му се САД смеју! Ај што се њему смеју ал што нама! Време је да и једног и другог одје-бемо!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online