Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
81
Četvrtak 04.06.2015.
14:29
blic.rs A

SAD: Vučiću nudimo ono što je Milošević odbio

Amerika ovih dana nudi Srbiji šansu da se priključi Zapadu, ali ulaznica za to nije besplatna i postoji niz konkretnih uslova...

Tanjug/Vlada Srbije
Naravno da su postavili uslove!

Američki zahtevi i očekivanja od Srbije dobro su poznati vlastima u Beogradu. Pojedini uslovi ne samo što ne bi trebalo da budu problem, već se podrazumevaju i bez Amerike, a deo spada u krupan zaokret dosadašnje politike Srbije.

Vladavina prava i zločini

Zahtevi ne manje bitni za SAD, ali lakši Vladi Srbije za ispunjenje su iz korpusa vladavine prava - poštovanje slobode govora i medija, prava manjina i LGBT, kao i regulatornih tela. Vrlo važno je i rešavanje ratnih zločina, gde su prioriteti za SAD slučaj braće Bitići i Gorana Radosavljevića Gurija, kao i generali poput Momira Stojanovića.

Da bi proverile da li se Srbija kreće ponuđenim kursom ili ne, sredinom jula u Beograd dolaze Viktorija Nuland i Evelin Farkas, koje su u Stejt departmentu i Ministarstvu odbrane SAD zadužene za naš deo Evrope, a dobar deo testova biće obavljen i tokom aktuelne posete premijera Aleksandra Vučića Vašingtonu.

- Srbija dobija istorijsku priliku da se priključi zapadnom svetu, baš kao što je Slobodan Milošević imao tu šansu u razgovorima sa Džejmsom Bejkerom, ali ju je ispustio. Srbija zauzvrat dobija političku podršku SAD za EU, značajnu ekonomsku pomoć, pristup fondovima, modernizaciju vojske - kaže diplomatski izvor “Blica”.

Kako dodaje, Stejt department smatra da su Srbija, Makedonija, Kosovo i Bosna “na liniji vatre”.

Amerika ne insistira na potpunom prekidu odnosa sa Rusijom, ali zahteva da se Srbija jasno distancira od ruskih namera da naprave krizno žarište na Balkanu kako bi skrenuli centar pažnje sa Ukrajine.

- Jedini potencijalni saveznici Rusije su Srbija, Milorad Dodik i Makedonija. Otuda se od Srbije očekuje da sledi zajedničku spoljnu politiku EU i da ima jasno opredeljenje prema konfliktu u Ukrajini. Već ima previše žarišta koja zahtevaju prisutnost Amerike, ozbiljne su tenzije na Baltiku i potreban je miran i stabilan Balkan - kaže izvor “Blica”.

Dodika treba "prizemljiti"

Vašington od Srbije očekuje saradnju sa susedima i u tom smislu “prizemljivanje” Dodika i Republike Srpske. Sa druge strane, administracija SAD je jasno skrenula pažnju Albaniji i Kosovu na neophodnost saradnje, a ne sukoba sa Srbijom.

Najbolji deo saradnje SAD sa Srbijom je upravo s njenom vojskom, a Amerika želi taj odnos da produbi. Međutim, od Srbije se očekuje da se “jasno opredeli za NATO i da uđe u proces”.

Među američkim sugestijama je i učešće u koaliciji u borbi protiv terorizma, i to ne samo deklarativno, kao što je to sada slučaj.

Stejt department: Viktorija Nuland

Nulandova će sredinom jula, kada dolazi u Beograd, proveriti da li se Srbija kreće pravcem koji želi Amerika, pre svega u odnosu prema Rusiji i Miloradu Dodiku, ali i u oblastima poput slobode medija, nesmetanog rada nezavisnih institucija i prava manjina.

Pentagon: Emili Farkas

Amerika je najzadovoljnija saradnjom s Vojskom Srbije, koju želi dodatno da jača. Ministarstvo odbrane SAD želi da se Srbija jasno opredeli za NATO i da konkretno učestvuje u borbi protiv terorizma.

Bajden u žalosti, otkazao sastanak

Suprotno najavama iz Vašingtona da će potpredsednik Džozef Bajden, i pored smrti sina Boa, primiti premijera Aleksandra Vučića u Vašingtonu, to se po svemu sudeći neće dogoditi. Sastanak Vučića i Bajdena, koji priprema sinovljevu sahranu, juče je otkazan.

Bajden je, naime, od 2. juna pa sve do kraja ove nedelje, otkazao sve sastanke, što se vidi i na sajtu Bele kuće, a danas i sutra se održavaju komemoracije njegovom sinu u rodnom Delaveru, dok je sahrana u subotu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.06.2015. 17:27
Šta se nudi Vučiću a šta je Milošević odbio.Vučiću se nudi da se odrekne Rusije inače će imati problem-rat,koji ne izaziva Rusija već aMerika da bi održala čas Srbiji kao što smo videli i slučaju Makedonije i osnovno da udje u NAT kao tobožnja članica tj kao živi zid za borbu protif onog što faššistička aMerika smatra terorizam.Krizu na Balkanu ne stvaraju Rusi(pa nilo nije lud)da bi skrenuli pažnju s Ukrajine već upravo faššistička aMerika i EU kako bi Ruisji sprečila prodor na Balkan.Srbija u NATO_ko to još ,sem AV i ostalih morona oko njega,želi.Ko?Srpski narod NE!!!!!!!!
Četvrtak 04.06.2015. 17:13
фашиисти непријатељи Србије избрисаше моје и све остале коментаре . СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је одбио сарадњу са НАТО и ЕУ .Све странке после 5 октобра желе у ЕУ и НАТО .Шешељ не жели Србију у ЕУ и НАТО .Шешељ је био против ДОС и ОТПОР .Шешељ је положио цвеће на гроб СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА и изговорио : " СЛОБА је Српски херој и дао је живот за Српски народ и зато нека му је лака земља ". " Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".
Četvrtak 04.06.2015. 17:47
Чувај се данајаца и кад дарове носе!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online