Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.06.2015.
07:45
D. N. Petrović - Vesti A

Boljetinac pored manastira Sokolica

Prekriven albanskom zastavom, u pratnji "kosovskih gardista", kovčeg sa posmrtnim ostacima, "čuvenog kačaka" Ise Boljetinca (Isa Šalje) u petak je iz Viore u Albaniji dopremljen u kasarnu Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u naselju Bair u južnoj Kosovskoj Mitrovici.

wikimedia.org
"Heroju Kosova" vojne počasti: Isa Boljetinac

Na dočeku su bili članovi uže porodice, zamenik gradonačelnika Safet Kamberi i regionalni šef policije Nehat Tači.

U sredu će, uz najviše vojne počasti, "heroj Kosova", zakleti neprijatelj Srbije, borac protiv srpskog naroda i jedan od najpoznatijih boraca za "Veliku Albaniju", biti sahranjen u svom memorijalnom centru u selu Boljetin u opštini Zvečan, tik uz poznati srpski manastir Sokolica.

Deo porodice protiv

Deo porodice Ise Boljetinca ne podržava sahranu u Boljetinu, distancira se i u saopštenju navodi "da Kosovske bezbednosne snage nemaju pristup ovom selu i severu Kosova" i da "nijedna država, niti lokalna institucija nije dala pune garancije da će Isa Boljetinac biti bezbedan na teritoriji opštine Zvečan".

Očekuje se da će u povorci, koja će put Zvečana krenuti sa stadiona "Adem Jašari" u južnoj Kosovskoj Mitrovici, biti veliki broj Albanaca. Po drugim informacijama, međutim, u Zvečan i Boljetin ići će samo članovi porodice i ukupno 50 zvaničnika. U opštini Zvečani još nemaju nikakve informacije o ovom događaju, niti su bilo šta pitani ili konsultovani. Srbi na severu strahuju da će sahrana Boljetinca biti provokacija i demonstracija sile.

- Mi nismo obavešteni i ova manifestacija se organizuje i sprovodi bez naše saglasnosti i bez našeg bilo kakvog učešća. Postoji opravdan rizik, zato smo tražili da sve prate Kosovska policija i Kfora - rekao je na poslednjoj sednici Skupštine opštine gradonačelnik Zvečana Vučina Janković.
Više informacija nije imao ni major Ivan Aksentijević iz stanice KPS-a u Zvečanu.

- Kako sam obavešten od komande regionalne policije, glavna ceremonija biće na stadionu, a potom će povorka sa oko 50 osoba, u pratnji KPS-a, krenuti maršrutom Dudin Krš, selo Lipa - Boljetin, neće prolaziti kroz centar Zvečana, a manastir Sokolica posebno će biti obezbeđen - rekao je Aksentijević.

Mati Makarija dala blagoslov?

Kosovski mediji navode da je pet dana pre sahrane Ise Boljetinca gradonačelnik južne Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri posetio mati Makariju, igumaniju manastira Sokolica i informisao je o događaju. Mediji navode da je mati Makarija navodno rekla "da je Isa Boljetinac bio dobar čovek" i da nema ništa protiv da bude sahranjen u blizini manastira, jer je tu i rođen.

Iz Kfora je saopšteno da neće pružati pratnju za sahranu Ise Boljetinca, ali i da neće dozvoliti pripadnicima kosovske vojske (KBS) da ovim povodom prelaze na sever Kosova.
Isa Boljetinac je 1912. godine sa 15.000 albanskih dobrovoljaca ratovao protiv Treće srpske armije, učestvovao je i u mnogim drugim bitkama i zločinima nad Srbima, sa samo 14 godina pridružio se Prizrenskoj ligi.

Ponedeljak 08.06.2015. 08:30
Mi smo naše heroje do jednog predali ko zadnje klošare u Hag i nemamo moralno pravo da dajemo bilo kakav komentar ! Oni su dosljedniji od nas i njegovi mu odaju počast, što je i u redu ! Srbija se i dan danas ponizno ponaša i vodi politiku spuštene glave !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online