Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.06.2015.
21:53
rs.sputniknews.com A

Vlada Srbije traži reviziju Rezolucije 1244?

Rezolucija 1244 mogla bi da se nađe na "reviziji" i to po zahtevu Vlade Srbije, tvrdi Marko Jakšić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije. On kaže da je predsednik srpske vlade "zloupotrebio" nedavnu posetu Ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji i od njega zatražio da se razmotre "novi uglovi" ove Rezolucije.

A. Čukić - Vesti
Sadašjna vlast svojom politikom razbija Srbiju: Marko Jakšić

- Tu mogućnost predsednik Vlade Srbije zatražio je od ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji je i sam bio zatečen pitanjem o promeni Rezolucije 1244. Lavrov je, sa svoje strane, otprilike izjavio da je to više pitanje za ruski državni vrh, a ne za njega, ali je predložio predsedniku Vlade da napiše zahtev Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, u kom bi se razmotrilo šta premijer hoće od Rusije - tvrdi Jakšić za Sputnjik.

Jakšić kaže da pretpostavlja da premijer Srbije želi da se u Rezoluciji izmeni odrednica kojom se Kosovo i Metohija definišu kao deo teritorije Srbije u okviru Rezolucije 1244.

Političko licemerje

- U okviru Rezolucije ima jedna rečenica koja kaže da je Kosovo deo Savezne Republike Jugoslavije, odnosno, Srbije. Pretpostavljam da je to ono što najviše smeta Vučićevim zapadnim mentorima - kaže Jakšić.

To bi, navodi on, apsolutno značilo neometan ulazak Kosova u UN, napominjući da su priče: "čak i to da se desi - ne znači da Srbija priznaje Kosovo“ krajnje političko licemerje.

Da je Srbija sve više izložena pritisku u sklopu trajnog rešenja odnosa Beograda i Prištine, da dozvoli Kosovu da pristupi UN-u, spekuliše se i uoči posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji. Ona, kako piše beogradska štampa, takođe želi da od Beograda čuje da će okrenuti glavu na drugu stranu kada ovo pitanje dođe na dnevni red.

Pavle Dimitrijević iz BIRODI-ja smatra da su i dalje preuranjene tvrdnje da međunarodni zvaničnici koji dolaze iz Nemačke i drugih zapadnih zemalja zahtevaju da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

On dodaje da predstojeći susret sa Angelom Merkel neće biti takve prirode da će se zahtevati od Srbije da direktno prizna Kosovo.

Dimitrijević podseća da ne treba zaboraviti ni da su ustavne promene najavljene tokom 2017. godine, tako da tada treba očekivati da će doći i do promene političkog stava prema Kosovu, jer bez ustavnih promena teško da bi se mogao na bilo koji način opravdati takav zaokret u politici Vlade Srbije.

Tanjug
Pitanje Aleksandra Vučića o Rezoluciji 1244 iznenadio i Sergeja Lavrova, tvrdi Jakšić

Temelj srpske spoljne politike

On napominje da je Rezolucija 1244 bila osnov bilo kakvog političkog i pravnog delovanja Srbije u svim međunarodnim organizacijama, odnosno temelj naše spoljne politike.

- A što se tiče prijema Kosova u UN, ne treba zaboraviti ni to da je Srbija, da li prećutno ili direktno, već dala zeleno svetlo, odnosno nije ometala članstvo Kosova u nekim drugim međunarodnim organizacijama - ističe Dimitrijević.

Svedoci smo, kaže on, da će Kosovo postati član različitih međunarodnih sportskih organizacija i neizbežno je da će u jednom trenutku doći i pitanje stolice Kosova u UN.

- Jedino što ne verujem da će to biti sada, već za nekih godinu, godinu i po dana - ocenjuje Dimitrijević.

Jakšić posetu Merkelove i spekulacije o njenim "zahtevima“ Srbiji vidi kao samo još jednu potvrdu da ova se vlast nalazi pod snažnim ucenama, a one se svode na to da, zarad ulaska u EU, mora da se odrekne srpskih nacionalnih interesa, dakle - dela svoje teritorije.

Kosovo već prodato?

- Ono čega se mi bojimo jeste da se predsednik vlade Srbije faktički već složio da ispuni sve zahteve koje zapad traži od njega, navodno zbog EU, a ja lično mislim da se on sa tim složio još negde pre tri godine, znači još u vreme kad je Zapad faktički doveo Srpsku naprednu stranku na vlast - kaže Dimitrijević.

Srbija se, navodi Jakšić, nalazi pred sudbonosnom pitanjima.

- I sam nagoveštaj promene Ustava i ukidanja Preambule u kojoj se se kaže da je Kosovo Srbija, kao i to što je predsednik vlade Srbije rekao "Vol strit žurnalu" da će on lično biti protiv ostanka Preambule u Ustavu, jasno i glasno govori da sadašnja vlast razbija Srbiju - ocenio je Jakšić.

Dimitrijević, međutim smatra da se uslovi, koje će Nemačka postavljati Srbiji, više odnose na konkretnu primenu Briselskog sporazuma, rešavanja pitanja mosta u Mitrovici, rasformiranja službi bezbednosti, odnosno civilne zaštite i njene integracije u kosovski sistem.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.06.2015. 23:34
Ono čega se mi bojimo jeste da se predsednik vlade Srbije faktički već složio da ispuni sve zahteve koje zapad traži od njega, navodno zbog EU, a ja lično mislim da se on sa tim složio još negde pre tri godine, znači još u vreme kad je Zapad faktički doveo Srpsku naprednu stranku na vlast - kaže Dimitrijević.....Nije potreban nikakav komentar, samo treba dodati da je biološki otac od AVAV albanac sa KiM ! Onda nije ni čudno da tako ponaša i " brani " interese Srbije !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online