Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.06.2015.
14:29
Tanjug A

Isa Boljetinac stigao među Srbe: "Da mu se klanjaju svi Albanci"

"Isa Boljetini postaje most jedinstva za sve Albance bez obzira na njihovu političku pripadnost i poreklo", rekao je kosovski premijer Isa Mustafa na svečanosti povodom prenosa Boljetinijevih posmrtnih ostataka u selo Boljetin na severu Kosova i Metohije. On je poručio da će u svojim kulama u Boljetinu, Boljetini postati "albanski Panteon gde će mu se klanjati svi Albanci".

Reuters
Albanci sahranili Boljetinca u blizini pravoslavnog manastira

Posmrtni ostaci Ise Boljetinija, kojeg Albanci smatraju nacionalnim herojem, biće sahranjeni danas posle podne u selu Boljetin u opštini Zvečan na severu Kosova u neposrednoj blizini manastira Sokolac Srpske pravoslavne crkve.

Centralna svečanost povodom prenosa posmrtnih ostataka Boljetinija održana je na Olimpijskom stadionu "Adem Jašari" u južnom delu Kosovske Mitrovice čiji je kapacitet 18.000 mesta, a gde se danas okupilo manje od 2.000 ljudi.

Pred sam početak svečanosti vetar je prevrnuo veliki pano sa likom Ise Boljetinija i konstrukciju koja je bila postavljena iza bine na stadionu. Kosovska policija pokušala je da uhapsi jednog fotoreportera na stadionu što je izazvalo reakciju okupljenih.

Centralnoj svečanosti prisustvovali su građani, kosovski premijer Mustafa, predsednik Albanije Bujar Nišani, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri, gradonačelnik Tirane Ljuljzim Baša, i drugi.

Albanski predsednik Bujar Nišani kazao je da je velikla čast što je danas tu, istakavši da se Boljetini, kojeg je nazvao herojem nacije, posle 100 godina vraća kući. On je dodao da se istorija upisuje jer se okončalo putovanje heroja.

- On se zauvek vraća u nezavisno Kosovo i Albaniju. Boljetini je bio ponos Albanaca u tragičnom vremenu za Albance - rekao je albanski predsednik.

Boljetinac je bio jedan od najvećih boraca za "Veliku Albaniju" i borac protiv Osmanlijskog carstva, Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore.

Prema albanskoj istoriografiji, ubijen je dvadesetih godina prošlog veka u Podgorici. Pre oko 20 godina njegovi posmrtni ostaci su otkopani i prebačeni u Kosovsku Mitrovicu, gde ih je do sada čuvao lokalni hodža.

Troškove sahrane u iznosu od 100.000 evra snosi Vlada Kosova.

Lista Srpska je sahranu Boljetinija ocenila kao provokaciju prema Srbima koji žive na severu Kosova. Sahrani Boljetinija prisustvuju njegovi bliski rođaci i potomci, a u opštini Zvečan je zbog ovog događaja pojačano prisustvo Kosovske policije. Incidenata nije bilo.  

POVEZANE VESTI

Sreda 10.06.2015. 16:00
Isa go-vno teroristicko! Ali za njih koji nikada nisu imali nista od istorije niti teritorije on je heroj! Namerno ga guraju medju Srbe sve pod komandom njihivih gazdi koji su im i dali ono sto nikada nisu imali! Kolo srece se okrece, danas ste ovde, sutra na pocetku!
Sreda 10.06.2015. 17:16
ши*птари своје хероје сахрањују уз војне почасти... а срби их живе испоручују непријатељу...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online