Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.06.2015.
01:42
E. V. A

Auto-put za Tiranu iz srpskog budžeta!

Premijer Aleksandar Vučić na 18. Evropskom forumu Vahau u austrijskom manastiru Getvajg rekao je da je Srbija spremna da iz svog budžeta finansira gradnju autoputa Niš-Tirana, ukoliko EU nema para za taj projekat.

Ima da se putuje za sve... srpske pare


Ako EU ne može da finansira autoput Niš-Tirana, onda treba da kažu, jer ćemo mi to učiniti, rekao srpski premijer u austrijskom manast- Posebno je bitan auto-put Niš - Tirana. Ako EU ne može da finansira taj projekat, treba da kaže jer ćemo onda mi to učiniti iz našeg budžeta. Nisam došao da od vas tražim novac, jer mi sami zarađujemo i činimo najbolje da privučemo što više investitora - rekao je Vučić.

Beograd gradi veliku Albaniju

Radenković kaže da je cilj Albanaca povezivanje svih teritorija na kojima žive. Na Kosovu se nalazi i američka baza Bondstil kojoj je potrebna što brža veza s bazama u Bugarskoj i Rumuniji, i to postižu auto-putem od Prištine do Niša.
- Mnogo je pametnije da uložimo u obnovu pruge Beograd-Niš, nego da pomažemo tuđe ciljeve, i to novim zaduživanjem - upozorio je Radenković.

Da podsetimo, početkom juna bilo je najavljeno da će protokole o izgradnji auto-puta Niš-Tirana-Drač premijeri Srbije i Albanije uskoro potpisati u Beču. To je jedan od projekata o kojima je premijer Vučić razgovarao u Tirani i zbog čega je jedini ministar u delegaciji bila Zorana Mihajlović, zadužena za saobraćaj i infrastrukturu. Ona je procenila da je potrebno milijardu evra.

Osim pohvala da će zajednički projekti poboljšati biletaralnu saradnju, nisu se mogli čuti razložni argumenti o tome šta će prezaduženoj Srbiji koja godinama nikako da završi svoju deonicu panevropskog Koridora 10 novi izdatak za auto-put koji bi je povezao s državom s kojom nema značajne trgovinske bilanse, niti naši građani ne pohode letovališta u Albaniji?

Ekonomista Milan Kovačević primetio je da bi neki drugi pravci trebalo hitno da se dovrše i naglašava da ne bi smelo da bude prelivanja troškova, odnosno da svako treba da plati za deonicu koja prolazi kroz njegovu teritoriju.

Dr Ljubinko Radenković, naučni savetnik Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, rekao je za "Vesti" da je promet na već izgrađenoj deonici autoputa Priština- Tirana veoma slab.

- Tu deonicu su gradile američke kompanije i bila je veoma skupa. Sada treba pozajmljeni novac vratiti, i zbog toga uvlače Srbiju u ovaj projekat da bi podelili teret, a bez temeljne analize koju bi izvela domaća struka - rekao je Radenković.

On je primetio da bi mala kompenzacija za pristanak Beograda mogao da bude ustupak da srpsku deonicu grade domaće firme, čime se pohvalio premijer Vučić.




 

POVEZANE VESTI

Utorak 16.06.2015. 07:37
вучић-добри самарићанин албанцима
Utorak 16.06.2015. 18:45
Pa navika je navika-sad ne finansiramo šipptare s Kosova već šipptare iz Albanije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online