Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.05.2010.
08:42 >> 11:33h
Blic.rs A

Brisel neće da se meša u problem s telefonima

Srbi u enklavama na Kosovu mogu da računaju na to da će im Euleks i Unmik pomoći da imaju signal srpskih mreža za mobilne telefone samo ako vlast u Beogradu pristane da "Telekom” i "Telenor” konkurišu za licencu kod kosovskog regulatornog tela za telekomunikacije, piše današnji "Blic“.

Za uzvrat, vreme potrebno za dobijanje licence (oko četiri meseca) bilo bi premošteno obezbeđivanjem nekog drugog, najverovatnije prištinskog operatera, a troškove korišćenja mobilnih telefona za Srbe bili bi spremni da pokriju iz Brisela, kažu za "Blic” dobro obavešteni diplomatski izvori.

U Vladi Srbije kažu da je neprihvatljiv uslov da srpski operateri, posebno "Telekom”, kao državno preduzeće, konkurišu kod kosovske regulatorne institucije jer ona radi direktno pod okriljem prištinskog ministarstva za telekomunikacije i tehnologiju i nije nezavisno telo, a Unmik je svaku nadležnost nad telekomunikacijama izgubio pre više od šest godina.

U Vladi kažu da nastavljaju sa diplomatskim pritiskom preko Brisela, međutim, on ima sve manjih izgleda na uspeh jer se u vrhu EU na ceo problem gleda kao na kršenje zakona.

Kako je za "Blic” rečeno u diplomatskim krugovima u Briselu, insistiranje Beograda na tome da se Euleks uključi u ceo problem jer su Srbima u enklavama južno od Ibra ugrožena ljudska prava i bezbednost, nije ubedljivo. Brisel čvrsto smatra da se red mora uvesti u sve oblasti na Kosovu i da se problem sa dosadašnjim nelegalnim poslovanjem srpskih operatera "predugo odugovlači bez ikakvog napretka u dosadašnjim tehničkim pregovorima sa Beogradom”.

“Bez obzira na pritiske iz Beograda, Euleks se neće umešati u pregovore, niti uticati na to da se osposobe repetitori "Telekoma” i "Telenora”, jer oni moraju da plate licencu. Već šest godina pokušavamo da objasnimo da srpski operateri rade nelegalno i da moraju da počnu da plaćaju. To nema nikakve veze sa statusom Kosova. Nema ni govora da je u pitanju kršenje ljudskih prava jer su Srbima u enklavama obezbeđeni jeftini mobilni telefoni, a što se bezbednosti tiče, ispitaćemo samo slučajeve incidenata i podmetanja bombe u Leposaviću i Zubinom Potoku i napade na repetitore prištinskih operatera“, kaže za "Blic” izvor iz vrha Euleksa.

“Iza svega stoje interesi dva ministra i dva tajkuna i mi nećemo nasesti na prevaru da konkurišemo kod prištinske regulatorne agencije, jer nju ne priznaje Međunarodna telekomunikaciona unija u Ženevi. Unmik nema veze sa tim telom koje nosi znak i grb nelegalne države“, rekao je Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

Ona kaže da Beograd, poučen ranijim lošim iskustvima, neće ulaziti ni u kakve privremene aranžmane sa međunarodnim predstavnicima i odbija i da razmišlja o ideji da se iz Brisela pokriju troškovi telefoniranja Srba dok srpski operatori na trajan način ne reše problem. Iz "Telekoma” i "Telenora” poručuju da ne razmišljaju o podnošenju zahteva za licencu, jer je već imaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online