Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 25.06.2015.
12:38
Srna A

Što je više Brisela, manje je Srba na Kosovu

Prisustvo države Srbije u srpskim opštinama na severu Kosmeta ogleda se u pravu da Srbi odlučuju o mestu gde će biti postavljena pešačka zona, a sve drugo je predato albanskim vlastima.

D. N. Petrović
Srbima jasno: Srpska država nestala sa Kosova, baš kao što će nestati i "Park mira"

Srbi nisu iznenađeni činjenicom da je Priština na pregovarački sto stavila "Park mira", koji se nalazi između severne (srpske) i južne (albanske) Kosovske Mitrovice, mada to uopšte nije deo Briselskog sporazuma.

Cilj Albanaca jeste da se u drugi plan stavi Zajednica srpskih opština, čije se formiranje odlaže u beskraj, a već je poznato da će njene nadležnosti biti po Ahtisarijevom planu - a to znači simbolične.

"Park mira" služi da se javnosti skrene pažnja sa ostalih ključnih pitanja poput imovine firmi, telekomunikacija i saobraćajnih tablica kojima će Albanci ulaziti u Srbiju (dve briselske opcije: "Republika Kosovo" ili "Kosovo").

Čak je i premijer Srbije Aleksandar Vučić napomenuo da se sporni park u Briselskom sporazumu uopšte ne pominje.

Međutim, kako navode prištinski izvori, zvanični Berlin podržao je nastojanja Albanaca da se taj park ukloni, pa je to pitanje postalo uslov svih uslova za dalje pregovore.

Srbi sa severa Kosova ne shvataju zašto se uopšte razgovora o Gazivodama i drugim pitanjima kada je to neustavno, odnosno direktno protivno Ustavu Srbije.

Srpski političari sa Kosova koji ne pripadaju Srpskoj listi veruju da se pregovori u Briselu, uz posredovanje Federike Mogerini, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, svode, zapravo, na puko stavljanje potpisa na već pripremljena dokumenta.

Uostalom, Priština je do sada, uprkos činjenici da se to kosi sa srpskim zakonima, uzela dio Trepče, dio Skijališta u Štrpcu i još neke objekte i firme.

Uslov svih uslova EU jeste 35. poglavlje ili normalizacija odnosa Srbije i samoproglašenog Kosova, a taj zahtev je postavljen na insistiranje Nemačke.

Prvi pregovori u Briselu, koji su doveli do predavanja nadležnosti srpskih opština sa severa u ruke samoproglašenog Kosova, podelili su Srbe na one koji veruju u politiku Beograda i one koji ne prihvataju briselske potpise.

Kada je u pitanju nastavak tih pregovora - dileme nema. I jedni i drugi shvataju da su srpska država i srpska autonomija nestali sa severa Kosmeta, kao što će nestati i "Park mira.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.06.2015. 12:49
држали сте слобу на власти као што држите и ове изд*ајнике.... шта да вам кажем осим да се спакујете и у Србију... па како нама тако и вама... ил' да ћутите и трпите ту где сте... па шта вам Бог да....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online