Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.06.2015.
05:48

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vasilije predstavnik SPC u Briselu?

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da otvori predstavništvo pri sedištu EU u Briselu, a među favoritima je, kako se spekuliše u Patrijaršiji SPC, protojerej-stavrofor Vasilije Tomić (66) iz Kanade. On je trenutno arhijerejski zamenik patrijarha Irineja koji privremeno upravlja Eparhijom kanadskom do postavljenja novog episkopa.

A. Čukić
SPC odlučila da otvori predstavništvo u Briselu

- Prota Vasilije Tomić ima veliko znanje i ogromno iskustvo. Govori engleski i zna nemački, pa u Briselu ne bi imao jezičku barijeru u komunikaciji sa EU zvaničnicima. Završio je Bogoslovski i Filološki fakultet u Beogradu, teološke postdiplomske studije u Nemačkoj. U mantiji je 40 godina, u Kanadi živi tri decenije. Stekao je i starosni uslov za kanadsku penziju što bi SPC značajno smanjilo troškove njegovog boravka u Briselu - pojašnjavaju za "Vesti" u Patrijaršiji.

U Eparhiji kanadskoj, međutim, smatraju da protu Vasilija ne bi trebalo odvajati od sadašnje parohije u Ričmond hilu. Tim pre što, kako navode izvori "Vesti", ta parohija ima dug od blizu milion kanadskih dolara, a izgradnja crkve još nije započeta, te je prota Tomić u moralnom smislu važan garant da će taj zajam biti vraćen i bogomolja podignuta.

Ideja o otvaranju srpske crkvene kancelarije u EU, da podsetimo, potiče iz 2004. kada je bilo dogovoreno da se u Brisel pošalje srpski monah i ugledni arhimandrit Danilo Ljubotina, ali to nije realizovano. SPC je, takođe, u poslednjoj deceniji 20. veka, dok je Srbija bila pod međunarodnim sankcijama, imala crkveno predstavništvo u SAD na čijem čelu je bio jeromonah Irinej Dobrijević, sada episkop australijsko-novozelandski.

Važno zbog Kosova

Predstavnik SPC je zadužen da zvaničnicima EU prenosi krucijalne stavove naše crkve, a to je naročito bitno zbog Kosmeta. Slanjem svog predstavnika u Brisel, SPC bi imala informacije iz prve ruke o procesu pridruživanja Srbije i kretanjima unutar EU. Misija bi sarađivala i sa predstavništvima drugih pravoslavnih crkava, a po potrebi i sa izaslanstvom Vatikana - kažu u srpskom episkopatu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online