Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.07.2015.
03:47

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

I episkop niški pakuje kofere

Sveti arhijerejski sinod SPC razmatrao je pritužbe na rad episkopa niškog Jovana (Purića), ali nije saopšteno da li ga je "crkvena vlada" suspendovala ili je dobio "opomenu pred isključenje".

Fonet
Episkop niški Jovan

- Još ništa nismo zvanično dobili od Sinoda - kratko nam je odgovoreno u episkopovom sedištu.

"Slučaj" niškog episkopa, kako javljaju izvori iz sedišta SPC, bio je na dnevnom redu Sinoda prošlog četvrtka, ali je rasprava odložena za 30. jun.

Vladika Jovan je duhovni učenik mitropolita Amfilohija i bio je njegov vikarni episkop od 2004. godine. Na tronu Eparhije niške nasledio je 2011. sadašnjeg patrijarha Irineja (Gavrilovića).

- Episkop se zamerio nekim sveštenicima jer je unazad tri godine u episkopiji vršio kadrovske rokade koje im se nisu dopale. "Nagazio" je i pojedine visokopozicionirane sveštenoslužitelje iz vremena dok je episkop niški bio patrijarh Irinej, pa sada u Beograd stižu "dramatične" molbe za spas niške eparhije. Otvorena je i Fejsbuk stranica gde protivnici vladiku optužuju za nepotizam i odnos prema crkvenom novcu.  Ali, i pristalice episkopa niškog imaju svoj Fejsbuk profil na kome podržavaju vladiku Jovana - priča izvor "Vesti".

Ime ovog arhijereja pominjano je nedavno u grupi sa više srpskih vladika kojima preti "crkvena lustracija".

Vladika niški bolestan, a ne suspendovan

Srpska pravoslavna crkva je demantovala informaciju, koja je iz visokih crkvenih krugova plasirana medijima, da je Sinod suspendovao vladiku niškog Jovana Purića.

U demantiju objavljenom na veb sajtu SPC navodi se da je ovaj episkop "dobio privremeno odsustvo iz Eparhije niške radi lečenja, do idućeg zasedanja Svetog sinoda u drugoj polovini avgusta", te da će ga za to vreme u eparhiji zamenjivati vladika raško-prizrenski Teodosije Šibalić.

"U praksi Srpske pravoslavne crkve odsustvo episkopima na period duži od kratkih odsustvovanja od nekoliko dana ne daje Sveti sinod nego patrijarh. On odobrava i predlog o zamenjivanju (nipošto “menjanju”!) episkopa koji odsustvuje. Tako je bilo i u ovom slučaju.Kakvo će biti zdravstveno stanje episkopa niškog posle sadašnje faze lečenja, ostaje da se vidi.", navodi se u saopštenju SPC.

Vladika Jovan je, kako se može videti na interentu, i marta prošle godine bio na bolničkom lečenju u Beogradu.

Tokom majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, kad su trajno ražalovani episkop mileševski Filaret i kanadski Georgije u saborskim kuloarima moglo se čuti da uskoro ista sudbina preti vladici banatskom Nikanoru, banjalučkom Jefremu, valjevskom Milutinu, sremskom Vasiliju, britansko-skandinavskom Dositeju i niškom Jovanu.

Justin povukao ručnu

U problemu je proletos bio i episkop žički Justin zbog smene dve igumanije i nekih kadrovskih rešenja. Sinod je njegove odluke poništio i vladika je, narodski rečeno, povukao ručnu.

Kako javljaju iz Niške episkopije, prema njihovim nezvaničnim saznanjima, novi administrator ove eparhije trebalo bi da bude vladika Teodosije Šibalić.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online