Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.07.2015.
03:13
D. Dekić - Vesti A

Srbija se ne pita o rezoluciji

Ublažavanje teksta rezolucije o Srebrenici za kojim je posegla Velika Britanija posle mnogo buke u javnosti deluje kao naum da se Srbiji utaba put da legne na rudu i prihvati ga pre razmatranja iduće nedelje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN).

Tanjug
Čeka četvrtu rezoluciju: Ivica Dačić

Koliko su promene beznačajne dovoljno govori činjenica da se reč genocid, koja je trn u oku Srbije, u ovoj trećoj londonskoj verziji i dalje pominje, ali 26 umesto 35 puta.

Vlada Srbije posle novog poteza Velike Britanije, nije izašla sa zvaničnim stavom, a čast Beograda spasava Moskva kočeći londonski nacrt svojim predlogom teksta o Srebernici.

Premijer Aleksandar Vučić pomirljivo poručuje da će novi nacrt proučavati, ali da je malo realno da ide 7. jula na raspravu u Savetu bezbednosti UN, jer mu u posetu stiže kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Međutim, njegov zamenik i ministar inostranih poslova kaže da Srbija nije faktor koji o tome odlučuje.

- Nismo čak ni dobili poziv za učešće u sednici - kazao je ministar Dačić i dodao da još nije bilo razgovora u Vladi Srbije da li bi neko na sednici predstavljao Beograd.

Ivica Dačić ističe da nova verzija britanske rezolucije generalno gledano predstavlja nastojanje da se čitava tragedija rata svede na jedan događaj, zbog čega smatra da se ne zadovoljava pravda za sve žrtve.

On je istakao da se države članice SB UN još nisu usaglasile oko teksta, pa postoji i mogućnost četvrte rezolucije kao kompromisnog rešenja sa rezolucijom koju je podnela Rusija. Zato postoji mogućnost da se različite strane dogovore ili da se glasa za obe rezolucije, a mogu i da odustanu.

Tomislav Nikolić bio je spreman da ode u Srbrenicu, ali sada je iz njegovog kabineta stigla nova vest da tamo ipak neće ići.

Korak u prošlost

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je da je protiv takmičenja u rezolucijama.
- Sve nas to vraća unazad i trebaće vremena da se iz ovog ambijenta vratimo ponovo u neki normalni, koji je okrenut ka budućnosti - rekao je Ivanić i dodao da u ambijentu kakav je trenutno nije realno da prisustvuje događaju u Srebrenici i da je on "svoju ljudsku dužnost ispunio pre deset godina kada je to bilo teže".

- Predsednik bi bio spreman da se pokloni muslimanskim žrtvama u Srebrenici ukoliko bi isto učinio bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović u Kravicama, Bratuncu i drugim mestima - rekao je Nikolićev savetnik Ivan Mrkić.
 

POVEZANE VESTI

Petak 03.07.2015. 08:08
Što se ne sklonite onda sa vlasti i pustite ljude koji će učiniti da se i srbija pita za ovakve stvari ? Satirete nas već više od 25 god. i još vam je malo... krv vam je*em poganu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online