Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.07.2015.
01:10
M. T. - Vesti A

Pod asfaltom 15 vekova istorije

Gradnja auto-puta na Koridoru 10 od Niša prema Pirotu i bugarskoj granici biće nastavljena preko bogatog i značajnog arheološkog lokaliteta Kladenčište blizu Crvene reke kod Bele Palanke.

Tanjug
Varvari dolaze: Dozvoljeno uništenje nalazišta

Radovi na ovom delu budućeg Koridora 10 prekinuti su odmah pošto je arheološko nalazište otkriveno 2012. godine i potom su započeta istraživanja.

Beogradski Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije poništio je sva u međuvremenu doneta rešenja o zabrani radova koja je doneo Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu. To znači da će vredan arheološki lokalitet biti zatrpan i za sva vremena ostati pod zemljom zbog izgradnje Koridora 10.

Arheolog Toni Čerškov iz niškog zavoda čak tvrdi da bazilika i druge arheološke vrednosti neće biti samo zatrpani, već i srušeni. On objašnjava da se na lokalitetu Kladenčište nalazi arheološki kompleks iz ranohrišćanskog perioda od 4. do 6. veka nove ere.

Svedočanstvo o divljaštvu

Peticiju protiv zatrpavanja bazilike pokrenuli su mladi iz Bele Palanke, Niša i Crvene Reke. Do sada je prikupljeno oko 2.000 potpisa. Danijela Milenković iz Crvene Reke kaže da ima mnogo ogorčenih i smatra da ovo može da bude dobar pokretač za razvoj turizma.
- Fotografišem nalazište da buduća pokoljenja vide koju smo štetu napravili zatrpavanjem - kaže Zoran Cvetković.

Sam lokalitet je višeslojan jer su u dosadašnjim istraživanjima registrovani ostaci iz gvozdenog doba, kasne antike, ranohrišćanskog perioda i ranog srednjeg veka. Iskopavanja su obavljena 2013. godine i već na samom početku istraživačkih radova konstatovano je da se radi o sakralnom objektu.

Kasnije, iste godine, otkopana je bazilika koja je imala pripratu, brod i apsidu, nakon čega su radovi nastavljeni izvan bazilike. Tada su se ukazali i ostaci zidova. Iz tog razloga niški zavod izdao je konzervatorske uslove sa zadatkom da se istraži ceo kompleks.

U nastavku istraživačkih radova otkriven je veliki atrijum u čijem su se centralnom delu ukazali ostaci stopa nosećih stubova portika. Zbog toga je u ovoj ustanovi septembra 2013. doneto rešenje o obustavi radova.

Iako iskopavanja i istraživanja nisu završena, sada je Republički zavod doneo odluku da se bazilika prekrije sa dva metara peska i da preko nje pređe autoput. Formirali smo komisiju i naložili nastavak iskopavanja na Kladenčištu. Investitoru radova ponuđene su dve mogućnosti: Zaštita i prezentacija lokaliteta u ili izmeštanje odgovarajućom metodologijom. Međutim, Republički zavod dozvolio je nastavak gradnje auto-puta preko vrednog arheološkog lokaliteta, a obrazloženje nije poznato.

Veća šteta nego korist

Srpsko arheološko društvo najoštrije je protestovalo zbog odluke Republičkog zavoda.

- Zajedno sa ostacima iz Medijane, starohrišćanskim grobnicama u Nišu i Caričinim gradom (Justinijana Prima), taj spomenik bi morao da bude zaštićen i na adekvatan način prezentiran. Kulturno blago Srbije ne treba zatrpavati, a cena izmeštanja auto-puta ili bazilike mala je u odnosu na dugoročnu korist od turističke eksploatacije objekta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online