Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.07.2015.
18:40
Tanjug A

"Komersant": Od rezolucije zavisi put Srbije u EU

Od toga da li ćeu Savetu bezbednosti UN biti usvojen nacrt britanske rezolucije o Srebrenici ili ne zavise budući odnosi između balkanskih država i perspektive njihovog priključenja EU, piše danas "Komersant".

Tanjug
Od rasprave o rezloluciji zavisi Vučićev odlazqak u Srebrenicu

Moskovski dnevnik navodi da britanski predlog nije naišao na pozitivne reakcije Srbije i Rusije, i ističe da u Beogradu smatraju da dokument nije u skladu pomirenjem u regionu.

Glavna primedba Srbije se prvobitno odnosila na to što se u nacrtu rezolucije reč "genocid" pominje 35 puta , a pomirenje samo tri puta.

- Mi nismo protiv toga da se oda počast srebreničkim žrtvama, ali želimo da se oda počast i srpskim žrtvama - objašnjava za "Komersant" izvor iz srpske vlade.

Zato u Beogradu nisu mogli prosto da odbace britanski predlog, jer odlično razumeju da Zapad tretira odnos Srbije prema tragediji u Srebrenici kao svojevrsni test - da li je Beograd spreman da se distancira od prošlosti i da ide putem evrointegracija.

I zbog toga bi odbacivanje predloga imalo ozbiljne posledice, piše list.

U  pomoć je pritekla Rusija, koja je nacrt Velike Britanije ocenila kao antisrpski i da izaziva konfrontacije i predložila je svoj predlog u kojem se ne pominju konkretni zločini počinjeni u Bosni, uključujući i Srebrenicu, već se osuđuju svi zločini tokom rata u BiH.

List tvrdi da je posle toga Britanija počela da unosi izmene u svoj nacrt i da ga ublažava, iznevši nekoliko verzija, ali sve one su neprihvatljive za Beograd, navodi list.

Premijer Aleksandar Vučić je, primetivši da Srbija nije ni pozvana na sednicu, istakao da od toga kako bude razmatrana rezolucija zavisi njegovo prisustvo na obeležvanju godišnjice 20. godišnjice od zločina.

To upozorenje, navodi list, je veoma ozbiljno i može imati dalekosežne posledice po odnose Srbije i EU.

List podseća da 8. jula u Beograd dolazi nemačka kancelarka Angela Merkel  a od ishoda njenih razgovora zavisi otvaranje pregovora sa EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.07.2015. 19:49
Zato u Beogradu nisu mogli prosto da odbace britanski predlog, jer odlično razumeju da Zapad tretira odnos Srbije prema tragediji u Srebrenici kao svojevrsni test - da li je Beograd spreman da se distancira od prošlosti i da ide putem evrointegracija....Beograd je zbog pojedinačnih velikih interesa, vlasti i novca priznao krivicu za događanja u zadnjem nametnutom ratu srpskom narodu ! I o kakvom distanciranju prošlosti govore ovi, treba svakog od njih podsjetiti na vlastitu prošlost i vjekovne genocide da bi sebi dozvolili da spominju nekog drugog ! Srbija ima časnu prošlost i nema razloga da se distancira od nje, a treba da se raspiše referendum, da li smo za dalja i beskonačna ucijenjivanja radi ulaska u EU, ili smo protiv ! Grci na drugi način rekli NE, mi bi trebali ih slijediti po našem pitanju !
Sreda 08.07.2015. 15:40
шта се овај напућио ко да ће рибу прогута
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online