Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 17.07.2015.
09:08
Tanjug A

Dačić: Zbog SPS Srbija je na zemlji umesto na nebu

Predsednik socijalista Ivica Dačić izjavio je povodom 25 godina od osnivanja stranke da se za SPS posle prvih 25 godina ne može reći "preživeli smo", nego "promenili smo se", kao i da je ta stranka zaslužna što je Srbija napravila zaokret od nebeske do Srbije na zemlji.

Tanjug
Dačić ponosan na to kako se stranka izvukla i preživela poraz 2000. godine

- Nismo samo postali drugačiji, nego i bolji, samosvesniji, i spremniji na učenje, i iz grešaka, i iz pozitivnih primera - istakao je Dačić za "Danas".

On je rekao i da će druga polovina godine proteći u obeležavanju godišnjice SPS-a, najavljujući da će na kraju biti održan veliki skup u Beogradu kao početak predizborne kampanje za lokalne i pokrajinske izbore.

Na pitanje šta je suština reformisanja SPS pod njegovim liderstvom, posle Slobodana Miloševića koji je osnovao stranku, Dačić kaže da se SPS veoma jasno odredio prema sopstvenoj prošlosti, uključujući i javno izvinjenje za devedesete, da se stranka reformisala iznutra, baveći se sopstvenim promašajima, na kojima je učila.

Dačić objašnjava da se stranka koja je nekada bila najmoćnija politička snaga u Srbiji, a zatim doživela jedan od najstrašnijih političkih poraza, okrenula promenama, novim idejama i politici, ali za koje je potrebno vreme i ozbiljan rad.

- I od trenutka kada smo zauzeli takav stav, mi svakoga dana pomerimo po jedan kamenčić. Otuda i činjenica da smo prvi u Srbiji u rukovodstvo uvrstili pripadnike LGBT pokreta, ili da sam upravo ja otvorio izložbu posvećenu albanskim žrtvama sukoba na Kosovu, usred Beograda - rekao je Dačić.

Navodeći da SPS promoviše ideju novog patriotizma, onog koji nikoga ne mrzi i koji ljubav prema zemlji meri rezultatima koji su za nju postignuti, Dačić ukazuje da su socijalisti među prvima mitove proglasili lošima i zatražili Srbiju na čvrstim nogama, na zemlji, umesto one nebeske.

- Lično, mislim da su to istorijski otkloni, sa dalekosežnim posledicama, koje, u moru informacija, javnost još nije dovoljno prepoznala. I ubeđen sam da će se jednog dana vreme meriti upravo u odnosu na taj otklon. Do kada je Srbija bila "na nebu", i otkada je na zemlji. I mi ćemo biti u velikoj meri zaslužni za taj zaokret - smatra lider socijalista.

Na pitanje kako se SPS drži u koaliciji sa SNS Dačić kaže vrlo dobro, jer ih vezuje isti cilj - moderna, uređena, pristojna i normalna Srbija u Evropi. Dačić smatra i da je svaki populizam - populizam, da tu nema razlika i da se u koaliciji trude da ga zamene racionalizmom.

- Događaji u Srebrenici, i reakcije naše strane, pokazali su da smo na dobrom putu - ocenio je Dačić.

Upitan da li je zauvek izgubljen savez DS i SPS na nivou "moderne levice", Dačić je odgovrio da se plaši da su u celoj toj priči samo Boris Tadić i Demokratska stranka izgubljeni, da nisu stigli da se promene, i umesto toga su se pocepali. 

POVEZANE VESTI

Petak 17.07.2015. 09:44
Izdao si svoje i partijske ideale!!Zato si tu gde si.To jeste da si prodana dusa,prodao si se neprijateljima!!!
Petak 17.07.2015. 10:05
Али ту је реч о војним одговорима на конкретне војне потезе НАТО, усмерене против Русије. Русија се тако поставља према земљама које су већ чланице НАТО. Али Србија и Црна Гора то још увек нису. Како Русија реагује на сам процес ширења НАТО и пријем нових чланица на Балкану? Покушава ли Русија на неки начин да спречи увлачење у НАТО тих народа, који и сами имају крајње негативан однос према Алијанси, али их за мишљење на ту тему све мање питају?Отворено говорећи, Русија није свемоћна. Ми смо тек почели да скупљамо снагу, а Запад већ покушава да нам наметне да се развијамо под њиховим условима, да играмо њихову игру. Ми се, након веома дугог нокдауна полако придижемо на ноге, али по питању, рецимо, ширења НАТО на Балкану, наше могућности су у великој мери ограничене.
Petak 17.07.2015. 10:05
Ипак, скоро је у Москви био председник Кипра, тада је договорена реструктуризација њиховог дуга, а истовремено су наши бродови у Средоземљу добили додатне могућности снабдевања горивом и залихама у луци Лимасол и другим кипарским лукама. Добили смо и могућност коришћења аеродрома. У том смислу низ земаља нама излази у сусрет и наши односи се развијају.Пре свега треба подвући јесте да ми волимо и Србе и Црногорце, и сматрамо их својом браћом, али када нам Црногорци кажу, на пример, „ми волимо Русију, али Црна Гора иде у НАТО“, онда морају да нас разумеју – ако сте ви ушли у НАТО, пустили НАТО базе на своју територију, ако се на њој налазе НАТО авиони или ракете, онда је заиста тешко говорити „ми смо браћа“.Ако сте нам браћа, зашто сте пустили НАТО базе у своју земљу? Ако сте пустили код себе НАТО тенкове и топове, онда морате разумети да се ту завршава свака прича о томе како смо ми браћа, и како се волимо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online