Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 24.07.2015.
05:15
D. Dekić - Vesti A

Srbi ključni za mir na Balkanu

Može li beogradska šetnja državnog vrha Srbije i Bosne i Hercegovine olabaviti odnose poprilično zategnute nedavnim napadom na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima, pitanje je koje je srpskom javnom mnjenju nametnuo dolazak trojnog Predsedništva BiH u Beograd.

A. Čukić
Obezbeđenje na nivou: Vučić s gostima u kafani

Taj susret bivši ambasador u Turskoj Dušan Spasojević vidi kao dobro iskorišćenu priliku, jer su svi akteri poslali pozitivnu poruku.

Ova poseta je prema oceni političkog analitičara Dušana Janjića od ogromne koristi za Srbiju jer je reč o ogromnoj investiciji koja će doprineti relaksiranju atmosfere u razgovorima o potpisivanju sporazuma s Kosovom.

To će otvoriti vrata na jesen za početak pregovora o pridruživanju EU. Ipak, dodaje da je dolazak vrha BiH bio izazovan za bošnjačku stranu, zbog čega je dobro što će predsednik Srbije Tomislav Nikolić u oktobru posetiti Sarajevo.

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da je poseta Predsedništva BiH pokazala da su Srbija i Srbi ključni faktor stabilnosti na Balkanu. On smatra da je ako i ostali dođu do odmerene i kompromisne pozicije Beograda moguće graditi bolju budućnost.
- Ovo je sad poziv iz Beograda, i ne samo iz Beograda, nego i u ime Banjaluke, da svi zajedno idemo tim putem - kaže Anđelković.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković, navodeći prijateljski ton u obraćanju učesnika susreta, i tretiranje na neki način kao prijatelja, ukazuje da nije čudno da su svi učesnici susreta rekli da okreću novu stranicu u odnosima.

- To pokazuje da se došlo do zaključka da je prošlost opterećena raznim problemima, ali da ako želimo zaista bilo kakav napredak moramo to prevazići i krenuti dalje - kaže Visković uz ocenu da je taj stepen odgovornosti kod vodećih ljudi dobar znak za budućnost.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić ne krije zadovoljstvo što se bilateralni odnosi smiruju. On smatra da je "na nama da iz situacija u koje smo uvedeni tuđim greškama izađemo svojim naporom".

- Zahvalan sam Bogu što se odnosi između Srbije i BiH smiruju. Kamo sreće da nije bilo rata, da nije bilo Srebrenice, Bratunca, onda bi osećaj bio potpun. Na nama je da se borimo da iz situacija u koje smo uvučeni tuđim greškama izađemo svojim naporom - rekao je Jusufspahić.

Bakiru svirka na uvce

Gosti iz Sarajeva su prema želji člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića prošetali Knez Mihailovom ulicom i seli u kafanu Kolarac gde su im tamburaši svirali na uvce. Na Kalemegdanu je Vučić pobedio u partiji šaha sa Izetbegovićem. Goste je ispratio poklonom, korpom u kojoj su bili srpski proizvodi - rakija, kafa i po tegla džema i ajvara.

Pohvale iz Nemačke

Nemački i austrijski mediji su susret u Beogradu ocenili kao vrlo značajan. Bečki "Standard" ističe da je olakšanje doneo prijateljski gest Vučića koji je zagrlio trojicu političara iz BiH. Nemački "Zidojče cajtung" ukazuje da ima znakova popuštanja tenzija između Srbije i BiH.

POVEZANE VESTI

Petak 24.07.2015. 05:49
Дај бре не пишите глупости.Срби нису кључни за мир већ су кључни за мир фашиисти (САД,Британија,Француска,Немачка...).Рат на Балкану и у свим осталим државама света су изазвали фашиисти.НАТО живи од рата.Изазову револуцију,рат у некој држави и тако униште сва предузећа а затим пружају помоћ са великом каматом и ММФ је газде те државе.Газда свих држава Балкана су фашиисти."Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије".Вучић и предходна Влада Србије само слушају сва наређења Вашингтона и Брисела .
Petak 24.07.2015. 09:17
Događaji iz bliže prošlosti apsolutno potvrđuju tu tezu. Kad Srbi ćute - Balkan je miran.. jok - nego će od hrvata ili ne daj Bože - ši*ptara nešto da zavisi.. Kad je to od sluge zavisilo bilo šta ?
Petak 24.07.2015. 13:22
Живела Србија! Слободан Милошевић је српски херој! Херој свих Срба католика и муслимана!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online