Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.07.2015.
05:00
D. N. Petrović - Vesti A

Sa robije među teroriste

Prilično uznemirenja izazvala je u Novom Pazaru vest koju su objavili neki beogradski mediji da će Senad Ramović Becan, najpoznatiji vehabija iz ovog kraja, koji izdržava višegodišnju zatvorsku kaznu u Nišu, za koji dan izaći na slobodu i doći u Novi Pazar.

Fonet
Zatvor ih nije promenio: Sa suđenja sandžačkim vehabijama

Sa Ramovićem, glavnim organizatorom kampa na planini Ninaji i učesnikom u obračunu sa policijom (u aprilu 2007. godine) u selu Trnava kod Novog Pazara, kada je teško ranjen, a njegov saborac Ismail Prentić ubijen, na slobodu izlazi i Nedžad Bulić, zvani Nedžo, koji se u zatvoru približio Ramovićevoj grupi i koji, kako tvrde bezbednosni izvori u Novom Pazaru, sa grupom vehabija koji su već izašli iz zatvora, može predstavljati ozbiljnu opasnost za neke ličnosti u Sandžaku, ali i za bezbednost Srbije.

Naređenja stigla iz Sirije

Mada službe bezbednosti tvrde da sve drže pod kontrolom, sandžačke vehabije mogle bi napraviti velike probleme, jer su iz Sirije dobili naređenje da otpočnu sa terorističkim akcijama, da truju vodu, proganjaju neistomišnjenike i ubijaju nevernike.

Podsetimo, Senad Ramović, Mirsad Prentić, Jasmin Smailović, Faruk Hodžić i još nekoliko vehabija iz Novog Pazara osuđeni su 2009. godine u Specijalnom sudu u Beogradu na zatvorske kazne od pet do 13 godina. Oni su oglašeni krivima za pripremanje terorističkih akcija u Beogradu i Novom Pazaru i atentata na muftiju Muamera Zukorlića. Najvišu kaznu od 13 godina zatvora tada je dobio Senad Ramović, koji je iz zatvora još dva puta dovođen u Novi Pazar gde mu je suđeno zbog nasilnog prekida koncerta Balkanike (dobio godinu i po zatvora) i izazivanja nereda i pucnjave u novopazarskoj Arab džamiji.

Svim članovima ove grupe kazne su kasnije smanjene, niko u Novom Pazaru ne zna koliko Ramović ukupno ima robije i da li će, ako izađe na slobodu, ponovo otići na izdržavanje zatvorskih kazni koje mu je, dok je bio u niškom zatvoru, izrekao Viši sud u ovom gradu.

Na svim suđenjima Ramović i članovi njegove grupe isticali su da priznaju samo sud Alaha, da im ovozemaljski život ništa ne znači, da žele da postanu "šehidi" (poginuli za veru) i da ih kazne srpskih sudova uopšte ne interesuju. Bilo je i pretnji, posebno muftiji Muameru Zukorliću, koji je u Specijalnom sudu u Beogradu svedočio protiv Ramovića i ove grupe, ali i pripadnicima srpskih bezbednosnih snaga.

Tanjug

Muftija: Sve sam im oprostio

Mediji bliski muftiji Muameru Zukorliću, koga je Ramovićeva grupa htela da ubije, pišu ovih dana da je Zukorlić, tokom meseca ramazana, sve oprostio Ramoviću i drugim uhapšenim vehabijama. Međutim, Ramović je na suđenjima tvrdio "da ga je muftija oterao na robiju" i da mu nikada neće oprostiti.

Osuđene vahabije u niškom KPZ nisu pravile nikakve probleme, ali se nisu ni popravili, naprotiv, postali su još radikalniji, posebno od kada su čuli za pojavu Islamske države i kada su i do njih počele da pristižu ideje i poruke iz Sirije i Iraka. Imali su svoj "mesdžid" za klanjanje koji je, pošto dobro zna arapski, predvodio njihov "imam" Nedžad Bulić, zvani Nedžo, Novopazarac koji je postao najbolji prijatelj Senada Ramovića. Bulić je svojevremeno uhapšen na sarajevskom aerodromu zbog sumnji da je pripremao teroristički upad na gradski stadion u Novom Pazaru.

Po informacijama iz Niša, Ramović, Bulić i deo njihove ekipe koja je na slobodi u Novom Pazaru, ne priznaju zakone Srbije, otvoreno pozivaju na džihad i jedva čekaju da se priključe Islamskoj državi, ali i da se osvete svima koji su im se nešto zamerili. Na sudu, Ramović je otvoreno i najžešće pretio svedoku muftiji Muameru Zukorliću, sa kojim je jedno vreme bio u dobrim odnosima.


Profesor iz Prizrena vrbuje po Srbiji

Magistar islamskih nauka i profesor šerijatskog prava Idriz Biljbani iz Prizrena, poznatiji po nadimku Šejk, pomaže Denisu Hadžiću, novom vođi Furkana, da po Sandžaku i Srbiji vrbuju džihadiste za redove Islamske države. Oni vrbovanje više ne vrše u Furkanu, gde više nema ni molitvi, već preko Fejsbuk stranice koja ima 3.400 posetilaca i prijatelja. Prošle godine Bilbani je uhapšen na Kosovu, ali je posle mesec dana pušten, jedno vreme bio je u kućnom pritvoru, a od decembra prošle godine mu se gubi trag. Veruje se da za Islamsku državu radi sa neke skrivene lokacije i da je stalno u pokretu.

Trenutno u Novom Pazaru deluje oko 200 aktivnih i još oko 800 prikrivenih vehabija, takozvanih spavača. Tridesetak Sandžaklija, mahom vehabija, ratuje u Siriji i Iraku, sedmorica su poginula, a petorica su u zatvoru u Beogradu. Glavni regrutni centar bio je mesdžid Furkan, koji je predvodio bivši imam Abid Podbišćanin iz Prijepolja, koji je po nekim još nepotvrđenim informacijama poginuo u Siriji. Mada je celo rukovodstvo Furkana ili u Siriji ili u zatvoru, a prostorije u novopazarskoj Višegradskoj ulici su odavno zatvorene, regrutovanje je i dalje u toku, prema nezvaničnim informacijama rukovođenje Furkanom preuzeo je "podmladak" na čelu sa izvesnim Denisom Hadžićem koji radi "u ilegali".

POVEZANE VESTI

Utorak 28.07.2015. 09:33
Kakva smo mi Drzava kad pustamo Talibane da rade sta hoce??Da smo ozbiljni odma medju rogove i posao zavrsen!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online